mandag 5. mai 2014

Mandagstema; Mai

Mai er årets femte måned og har 31 dager. 
Mai måned (Latin Maius) ble mest sannsynlig oppkalt etter gudinna Maia, men gamle etymologer kobla den også til de Maiores, "forfedre", fra adjektivet Maius, Maior, noe som betyr de som er " større " i form av generasjonsforrang. 
Maia betyr "hun som er stor", og kan være relatert til Oscan mais og Latin majus, som begge oversatt er "mer". Gudinna er også kalt Maia Maiestas, 'Maia Majestic" som egentlig er en dobling av navnet for å understreke makt. Både 'Maia'og ' Maiestas' har røtter i det latinske ordet, magnus, "stor eller mektig".
På den første dagen i mai ble prestene til larene, de dødes ånder som bevoktet Roma, hedret som beskyttere av byen, og ​​flamene, kultprestene, til guden Vulcan ofret en gravid purke til Maia. Det var et vanlig offer til en jordgudinne. Det forsterker koblingen mellom Vulcan og Maia i den arkaiske bønneformelen. Kilde
Maia (/ meɪ.ə / eller / maɪ.ə /; gresk: Μαῖα; latin: Maia) var i gresk mytologi en landgudinne som ble forført av Zeus og senere fødte sønnen Hermes. Hun var datter av Atlas og Pleione Oceanid, havnymfen, og var en av Pleiadene. Opprinnelig var hun en jordgudinne og gudinne for plantevekst, men senere ble hun kun beskrevet som nymfe. Maia betyr «lille mor».
Maia var den eldste og vakreste av de syv søstrene kalt de syv Pleiadene. Sammen danner de stjernebildet Pleiadene som varsler om sommer. De ble født på Mount Cyllene i Arcadia, og blir noen ganger kalt fjellnymfer, oreader. Jfr. Simonides av Ceos sang "mountain Maia" (Maia oureias) "av de vakre svarte øyne." Fordi de var døtre av Atlas, ble de også kalt Atlantides. Kilde
Maia var en sjenert gudinne som trivdes blant få og levde i en dyp, skyggefull hule. Maia og søstrene ble forfulgt av Orion, og omgjort til duer å bevare deres sikkerhet.
I det gamle romerriket var Maia gudinna for alt som vokser og gror.
Her ble Maia identifisert med Maia Maiestas (også kalt  Fauna, Bona Dea («den gode gudinne») og Ops). Kilde
I en romersk myte var Merkur (Hermes), sønnen til Maia, faren til de to første Larene. Det forklarer sammenhengen mellom gudene og alle seremoniene i mai. 
Den 15. mai, de Ides (den 15. dagen i en lang måned), ble Merkur hedret som en beskytter for kjøpmenn og handelsmenn (etymologisk forbindelse med Merx, Merces, " varer, merchandise "). Dette kan ha en annen mulig sammenheng med Maia. Kilde


Akvarell av maleren Alphonse Mucha


I en arkaisk romersk bønn kommer det fram at Maia har noe til felles med guden Vulcan, guden for ild som også er ektemannen hennes. De maskuline egenskapene er forbundet med feminine egenskaper som representerer noen aspekter ved oppgavene Maia har. Hun ble kalt "den ammende mor" og spesielt identifisert med Earth (Terra, det romerske motstykket til Gaia ) og Good Goddess (Bona Dea) i minst en hendelse. Identiteten hennes ble også teologisk vevd sammen med gudinnene Fauna, Magna Mater ("Great Goddess " med henvisning til den romerske formen for Cybele, men det var sannsynligvis også en kulttittel for Maia), Ops, Juno og Carna. 
Denne behandlingen har trolig sitt opphav idet første århundre f.Kr. ved den lærde Varro som hadde en tendens til å samle et stort antall gudinner i én original "Terra". Foreningen mellom Juno og hennes etruskiske motstykke Uni, vises i betegnelsen Uni Mae på Piacenza leveren, en bronselever etruskerne spådde i. Kilde
Maia er også kjent som "bestemor av magi" fordi sønnen Hermes ble sagt å ha oppfunnet magien.
I middelalderen feira folk første mai ved å gå ut på jorder og i skogen for å plukke blomster og nyte våren. Dette kan ha vært til ære for Maia eller Flora, gudinnen av blomster. Noen ganger lekte de rundt en blomsterpynta maistang.
Maia er beskrevet som en gudinne med mange blonde hårlokker og livlige øyne, kledd i gull og lilla.

Litt om måneden
Dronning Mai
Gudinna Mai
Navnet på måneden mai

Bildet på toppen ble tatt på Blogger´s Sunday Walk i går. Det var en del bloggere som deltok. Se innlegget.
Bli med på sommerens BSW!5 kommentarer:

 1. Så flott bilde! Og mange ting jeg ikke visste om mai :) Ønsker deg en strålende dag :)

  SvarSlett
 2. Fin mai- blomstring!
  morsomt å lese om MAI også! -Margit-

  SvarSlett
 3. Mai er SÅ flott!
  Kunne gjerne vart i to mnd ;-)

  SvarSlett
 4. Vacker vår- och majbild, och utförligt med information var månadens namn kommer ifrån. Intressant!

  SvarSlett
 5. Det var voldsomt, bokstavelig talt!
  Søndagsturen falt helt ut for meg, da jeg var intenst opptatt hele helgen med lydighetskurs for min lille vimsehund...

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!