torsdag 1. mai 2014

Blomstrende fredag, Floarl love; Måneden mai

I Norge har vi en tradisjon på Maiblomster. Det er plast- eller stoffblomster, små til å ha i knapphullet i jakka eller feste på genseren, store til å feste på bilen. De selges av sanitetsforeinger til inntekt for veldedige og humanitære formål. Hvert år skifter blomstene farve. Og det var først da jeg søkte på ordet "maiblomst" og leste på wikipedia at jeg fikk kjenskap til at den opprinnelig er svensk!
Maiblomsten er en liten, blomsterformet nål til å sette på jakkeslaget eller lignende. Maiblomsten oppsto i Sveige etter en idé av Beda Hallberg, og har vært solgt i Sverige siden 1907. Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) begynte salg av Maiblomsten i  Norge i 1909,  senere ble den solgt i samarbeid mellom N.K.S. og Najonalforeningen for folkehelsen.Kilde 
De første årene ble maiblomsten solgt for å skaffe penger til kampen mot tuberkulose. Etter 1945 var inntektene av salget viktige for gjenreisingen av folkehelsa.
I år går inntektene av salget til Sanitetskvinnenes arbeidsområder, både lokalt og nasjonalt, blant annet til forskning på kvinnehelse og arbeid for barn og unge.
Maiblomsten har til alle tider vært et symbol på solidaritet med andre.

Herman Wildenvey har skrevet et dikt dedikert maiblomsten:

Et frø som falt i hjertenes jord 
 er blitt til blomster som villig gror
og vokser i millioner

av blanke blomsterkroner:

Maiblomsten! Og se dens spor

blomstrer for folkehelsen!

Hvilken blomst har vært inspirasjonskilden?
Er det verbena eller tveskjeggveronika, såpeurt eller... hvitveisen eller smørblomsten?
Mulig det er blåveisen!

Kunne ikke motstå dette bildet der fotografens navn er uteblitt! Det er noen som samler på Maiblomstene fra år til år. Interessant å se utviklingen. På slutten av 50-tallet og begynnelsen av 60 var de virkelig forseggjorte.
Det går an å hekle en maiblomst til 17.mai- oppskriften er her
og en annen herAnvisning 1 og anvisning 2.

Maiblomsten i naturen er blomsten med det populære navnet Bittekonval. Det latinske navnet Maianthemum bifolium er avleda fra gresk der anthemon betyr blomster og bifolium = med to blad. På latin betyr majus måneden mai.


Egne fra haven, litt tidlig ennå!


Jeg spired frem til moden Duft;

Men langsomt i den kolde Luft

Jeg arme spired frem;

Jeg blev imellem Torne fød;

Jeg smagted i min Moders Skiød;

Jeg alt for liden Næring nød,

Og voxte mellem Liv og Død

I mit for kolde Hiem.


Maiblomst er en nær slektning av liljekonvall, men hører av forskjellige grunner, med til en annen slekt.
Maiblomst er en liten, vakker plante som oftest bærer to hjerteformede, kortstilkede blad. Bladene er helrandede og sitter motsatt omtrent midt oppe på stilken når planten er utvokst.
Blomstene er små, hvite og sitter i en klase i enden av blomsterstilken. Enkeltblomstene i klasen stikker ut til alle sider. Velduftende blomster med fire støvbærere.
Etter blomstring utvikles fruktene som er små bær. Til å begynne med er bærene grønne med små røde prikker. Når de modnes sent på høsten får de en vakker rød farge.
De røde bærene og forøvrig hele planten inneholder de samme giftstoffene som liljekonvall. Det kan være fristende å smake på de fine bærene, men dette må man for all del ikke gjøre, da giftene som planten inneholder er meget farlige.
Maiblomst foretrekker englignende, litt fuktig skogbunn for å trives, men den vokser også på rasmark og i vierkratt. Den trives best på sørvendte steder. Planten foretrekker nøytral til kalkholdig jord.
Som følge av et nett av krypende jordstengler kan maiblomst enkelte steder danne rene bestand.
Maiblomst vokser over det meste av landet. Den er mest vanlig i Sør-Norge, men forekommer både i Troms og Finnmark.Kilde Mer info og her
En annen blomst som går under navnet maiblomst er Primula denticulata, en art kuleprimula. Info Jeg har nå bestilt frø av den hos impecta! På svensk kalles den  Bollviva.
Og jeg fikk kjøpt tre eksemplarer i går, en blåfiolett, en rødfiolett og en hvit!

Eget innlegg om Maiblomst i Mandagstema 2013

Bli med på Blogger´s Sunday Walk!

2 kommentarer:

 1. Så klart Majblomman ska vara med när temat är Maj! Klokt tänkt. :-)
  Här i Sverige har vi också tradition med majblommor. Här säljs de av barn - skolklasser och föreningar - till förmån för andra barn som har det svårt.

  Ha en härlig helg!

  SvarSlett
 2. Roligt att även Norge har majblommor.
  Mina bollvivor har haft sin bästa tid.
  /Anette

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!