tirsdag 2. februar 2021

Å skåle


 
Det har også jeg lest den gangen jeg studerte kvinnekultur i jernalderen!
Tilsvarende innlegg i 2018:

Er det forskjell på å skåle i vin og skåle i øl?


Er du i et selskap eller middag der drikken serveres i glass med stett, skal du ikke klirre glassene sammen. Det blir ansett som ufint.

Er du i et ølgilde eller lignende, er det nok mer akseptert.

Det samme gjelder høyden på glasset. Altså, hvor høyt du kan løfte det.

- Ikke over nesetippen. Det er fordi glasset ellers vil blokkere blikkontakten.Er du i et mindre fint, men likevel lystig lag, kan du heise glasset så høyt du ønsker. Kilde


Her i Norden, så skålet man for å hedre gudene Odin, Thor og Frøy. Fordi man drakk fra en felles ølskål, var det alltid verten som skulle drikke først før skålen ble sendt videre. Og akkurat som hos grekerne og romerne, var det for å vise at drikken ikke var giftig. Egentlig er dette en skikk som henger igjen her hjemme, med at ingen drikker før verten eller vertinnen har utbrakt den første skålen. Mens man i andre land gjerne smaker på drikke før den første skålen. Så opprinnelig var det å skåle en religiøs handling og en av mange hedenske handlinger innen kristendommen. Den lever i beste velgående den dag i dag som inntak av altervin.

Hos romerne var det før i tida så farlig med kvinner og alkohol at ektemannen i følge loven kunne slå sin hustru ihjel om han så henne nyte et glass vin. Kilde 

 

12 kommentarer:

 1. Dette var intressant om å skåle og på slutten litt våldsomt.
  Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
 2. Intressant och lärorikt! Det skålar vi på!

  SvarSlett
 3. Nu har du bidragit med en rejäl förbättring av min allmänbildning. Stort tack för det:-)
  Är väldigt glad att jag inte levde bland romarna. Jag gillar nämligen vin;-)

  SvarSlett
 4. Intressant läsning!
  SKÅL!

  SvarSlett
 5. Når jeg skåler, tenker jeg verken på avsagde hodeskaller, gudene, eller andre religiøse skikker. Jeg nyter vinen. Men takk for ny lærdom.
  Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 6. Vad roligt att vi var inne på liknande tankar i veckans tema. Och seden att skåla är ju gammal. Så jag säger skål och önskar dig en fin helg.

  SvarSlett
 7. Intressant med lite historia bakom skålandet! Efter att ha läst det sista är jag glad att säga att "allt var inte bättre förr" :)

  SvarSlett
 8. Mycket intressant inlägg som lärt mig nya saker, bl.a. att kvinnor inte fick dricka vin utan att riskera att bli dödade!!

  SvarSlett
 9. Intressant läsning.
  Önskar dig en fortsatt trevlig helg! Skål!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.