tirsdag 16. februar 2021

Den store pannekakedagen


En liten historie om pannekaker fortalt av forfatteren Erika Fatland
 i kapitlet om Georgia i boka Grensen.


Mmmmmm pannekake jeg og!

Hvorfor heter det pannekaker? http://www.mynewsdesk.com/no/fjordland/images/fra-bremyktfilm-hvorfor-heter-det-pannekake-388609

https://www.godt.no/oppskrift/8996/soetpotetpannekaker-luftige-pannekaker-med-soetpotet

Pannekaker: Ti ting du kanskje ikke visste
Fordi det er pannekakedagen i dag. Og fordi pannekaker er noe av det beste som finnes.

1. Verdens største pannekake ble til i 1994, og var 15.01 meter i diameter, 2.5 centimeter tykk og veide tre tonn. Nok til å mette en sulten mage eller to.
2. Det finnes utallige variasjoner av den folkekjære pannekaken: Mens våre pannekaker er tynne og kan minne om den franske crêpe-en, er amerikanske og britiske pannekaker luftige og tykke. Hemmeligheten ligger blant annet i bruken av natron eller bakepulver i røren.
3. Helt siden 1454 har det blitt holdt et årlig «pannekake-race» i byen Olney i Buckinghamshire, England. Her må deltakerne kaste pannekaken sin i været før de løper en viss strekning, for så å kaste pannekaken sin ved målet igjen. 
Pannekaker med alkohol
4. Pannekaker er gøy å spise, og for noen er de morsomme å kaste: Dominic Cuzzacrea fra USA kastet en pannekake hele 9.47 meter i været i 2010, og slo med det den tidligere verdensrekorden sin med 30 centimeter.
5. Glad i alkohol og pannekaker? Da bør du prøve den franske spesialiteten crêpes suzette: Her dynkes nemlig en florlett pannekake i konjakk og appelsinlikør (før den tennes på og all alkoholen forsvinner).
6. Verdens dyreste pannekake får du på femstjerners-restauranten Opus på Radisson Blu Edwardian Hotel i Manchester. Den inneholder blant annet hummer, Belugakaviar og trøfler - og koster 10.185 kroner...!
7. Ross McCurdy (omtalt som «kongen av pannekakeflipping»), lagde 1092 pannekaker på én time i 2013. Logisk nok jobber han til daglig på en restaurant.
8. Første gang noen brukte uttrykken «flat som en pannekake» var visstnok i 1611.
9. I enkelte land feires den internasjonale pannekakedagen dagen før askeonsdag: Den opprinnelige tanken var at man skulle bruke opp matvarer som egg, melk og sukker før fasten begynte.
10. Visste du at det går an å lage pannekaker bare ved hjelp av to ingredienser, nemlig banan og havregryn? OK, så minner ikke disse så veldig om de klassiske blåbærpannekakene fra barndommen, men de er gode læll.
Fikk du lyst til å lage pannekaker? Sjekk i så fall ut disse digge oppskriftene:
Yoghurtpannekaker: 

0- 12 stk

150 g speltmel
1ss bakepulver
300 ml gresk yoghurt
3 egg 3ss meierismør
2-4 ss honning eller lønnesirup
4 ss kokos

Skill eggene og pisk eggehvittene helt stive.
Rør sammen eggeplommer, yoghurt, smelta smør, honning og kokos i en bolle. Ha mel i blanda med bakepulveret, litt etter litt. Til slutt blandes forsiktig inn de stivpiskede eggehvittene. Stekes i varm panne, 1-2 min på hver side!

Les vafler=pannekake


(Publisert 22.07.2015, endret 24.10.2018)

Tirsdag etter fastelavnssøndag blir i hele landet markert på tradisjonelt vis ved å feire pannekakedagen. Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør.

https://brodogkorn.no/fakta/pannekakedagen/

1 kommentar:

  1. Pannekaker kan være så fine - og den, som lille hund kigger på, er så flot, gyldenbrun.

    ja, hvis man holder faste efter fastelavn indtil påske, så må man skynde sig at spise de fordærvelige varer. Men jeg har aldrig forstået faste-perioden; måske var det kød, kjøtt, man ikke skulle spise; måske var det grøntsager, som man jo ikke havde så mange af dengang. Men begge dele kan føre til vitaminmangel.

    Feitetirsdag var nyt for mig.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.