søndag 21. februar 2021

Brenne

 

I fjor leda jeg et Tankekraft-prosjekt for førsteklassingene på avdelingen for kreative fag på skolen. Vi fant på mange aktiviteter som tok utgangspunkt i kapitlene i læreboka for prosjektet. Den syntes både elevene og jeg var altfor teoretisk. Derfor la vi til en del stunt som kunne gjøre temaene mer praktiske. Et av dem gikk ut på å slukke sine sorger på ilden i bålpanna som vi plasserte utenfor kantina/aktivitetssenteret.


Klassen etablerte også en facebookside - for dere som er interesserte i å se mer av hva vi fant på, er det bare å lese her: https://www.facebook.com/groups/396260644436203/user/1530724038

Utdanningsdirektoratet har dessverre ikke "revidert" prosjektet for en ny utgave i læreplanen. Jeg mener det har mye for seg å ta opp de temaene som var i prosjektet, men kanskje på en litt annerledes måte en hva vi fikk "servert". Elevene kan aldri få nok kunnskap om kommunikasjon, selvinnsikt, livsmestring, mental helse og "Action for happiness" som jeg har en del innlegg om på bloggen min. 

Men ett av de overordna temaene i ny plan for undervisningen, er livsmestring.

Folkehelse og livsmestring

Tilknyttede kompetansemål


Folkehelse og livsmestring som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg. I barne- og ungdomsårene er utvikling av et positivt selvbilde og en trygg identitet særlig avgjørende.

Et samfunn som legger til rette for gode helsevalg hos den enkelte, har stor betydning for folkehelsen. Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. Temaet skal bidra til at elevene lærer å håndtere medgang og motgang, og personlige og praktiske utfordringer på en best mulig måte.

Aktuelle områder innenfor temaet er fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi. Verdivalg og betydningen av mening i livet, mellommenneskelige relasjoner, å kunne sette grenser og respektere andres, og å kunne håndtere tanker, følelser og relasjoner hører også hjemme under dette temaet. Klipp fra den nye læreplanen. 11 kommentarer:

 1. Vilken strålande idé att "bränna upp" sina sorger eller negativa tankar. Synd att det momentet inte prioriteras i år, för det kan knappast ha kostat många norska kronor.
  Folkhälsa är inne i Sverige också just nu. Du har kanske sett bloggen Freedomtravel. Skribenten har doktorerat i folkhälsa bland annat. Rätt intressant, men alldeles för luddigt för min smak.

  SvarSlett
 2. Kreativitet er viktig, og dette var jo en kjempeidè! Så heldige de er som har deg som lærer! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 3. bra med fokus på folkhälsan! Bra start att bränna upp det tunga man går och bär på, kanske helt i onödan.
  En kreativ tolkning av veckans tema!
  Ha det gott!

  SvarSlett
 4. Gode prosjekt har en tendens å ikke bli permanentet, men det du og elevene opplevde og lärte detvil jo väre der likevel. Fint initiativ! Folkehelse er et stort begrep. For noen år siden hadde jeg en veninde som sendte sine sorger med barkbåt
  ut på vannet.

  SvarSlett
 5. Vad spännande och intressant att bränna upp sorger och negativa tankar. Och det blir ju också väldigt påtagligt och lättare att "gå vidare".

  SvarSlett
 6. En fin tolkning! Att bränna upp sina negativa tankar och andra sorger låter som en bra idé. Fina bilder!

  SvarSlett
 7. Flott gjort da. Ja, det er mye som kan bli bedre fortsatt! Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 8. En annorlunda tolkning med en bra idé om att bränna upp sina negativa tankar och sorger.

  SvarSlett
 9. Så bra att bränna upp sorg och negativa tankar att det blir så konkret gör att det och inte bara är en tanke på vad du vill lämna bort utan du gör det verkligen !
  Något vi alla kanske borde få göra lägga negativa och sorgliga tankar på en eld 🔥
  Tack för din underbara tolkning
  Kram

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.