torsdag 14. mai 2020

Santa Corona



Helgenene Victor og Corona, navnene har de fått i ettertid, er to kristne martyrer. De fleste kilder oppgir at de ble drept i romerske Syria under regjeringen til Marcus Aurelius (170-tallet e.Kr.). 
Noen kilder oppgir at stedet var Damaskus, mens koptiske kilder oppgir at det var Antiokia. Noen vestlige kilder oppgir at Alexandria eller Sicilia var stedet de led martyrdøden. De er også uenige om datoen for martyrdømet. De kan ha blitt forfulgt under regjeringa til Antoninus, eller Diocletian, mens den romerske martyrologien skriver at det var i det tredje århundre. Det har slett ingen betydning for oss som lever nå bortsett fra spesielt interesserte.
Legenden antyder at Victor var en romersk soldat med italienske aner. Han tjenestegjorde i byen Damaskus i romerske Syria under keiserens Antoninus Pius regjeringstid. Han ble halshogd etter grusom tortur. Fingrene ble knust, kroppen strukket på strekkbenk, kastet i en ildovn, gitt gift, lagt i kalk, blindet og hengt opp med hodet ned, tilslutt halshogd. Var alt det nødvendig?
Dette skjedde 14. mai 171. Altså for nøyaktig ett-tusenåttehundreogførtini1 år sida.
Mens Victor ble torturert, ble han trøsta og oppmuntra av den seksten år gamle kona til en annen soldat. Noen kilder skriver at Victor og den unge kvinnen var mann og kone. For dette ble ho arrestert og forhørt. Navnet hennes var Corona eller Stephanie eller Stefania eller Stephana (fra gresk στέφνος, stéphanos, "krone"). Også den latinske oversettelsen betyr "krone".
Den unge helgenen hadde oppnådd 'det evige livs krone' på grunn av sin kristne tro.

Victor og Coronas minnedag er 24. november (11. november i den ortodokse kirkekalenderen). Høytidsdagen deres er 14. mai. Utenfor byen Feltre i Nord-Italia, i skråningene av Mount Miesna, ligger Vittore e Coronas kirke, reist av korsfarerne fra Feltre etter det første korstoget.

Corona er spesielt æret i Østerrike og Øst-Bayern. Ho ble forbundet med overtro som involverte pengespill og skattejakt. Ho ble også utpekt til å være skytshelgen for tømmermenn fordi ho ble bundet med armene til toppen av to palmer som ble bøyd til bakken. De ble så løsnet slik at kroppen til Corona ble revet i stykker.
Keiser Otto III brakte rundt 1000 e.Kr. Coronas relikvier til Aachen i Vest-Tyskland.

2 kommentarer:

  1. Uff, så triste saker da. Men hun het Corona som viruset, og det er også trist.

    SvarSlett
  2. Huffameg! Hvilke grusomheter! Visst er koronaviruset grusomt, men jeg håper virkelig ikke sykdommen er sammenliknbar med all denne torturen! Uansett: Ønsker deg en god 17. mai! :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.