søndag 2. februar 2020

VAK


 
Info: 
Vake spiller på en sitar som jeg ikke har fått tid til å lage - så foreløpig har jeg satt inn en jeg har kopiert fra nettet. Det gjenstår også en del omriss i hvitt. Det har blitt altfor travelt den siste tida til å gjøre ferdig denne illustrasjonen!

Ved første øyekast kan det se ut som om tolkningene av ordet VAK som vises til under, er helt uten kobling, men ved litt ettertanke finnes det en sammenheng. Det første jeg kom på var gudinna Vak.
Navnet Vāc  वाच्, er sanskrit og betyr stemme, tale, språk. Gudinna i vedisk mytologi er derfor knytta til tale, ofring og skaping.


Vāc er Hinduens gudinne for tale, hersker over stemmen og det talte ordet, formynder til forfattere, lærere og kunstnere. Ho er kilden til skapelsen, det hellige ordet som var begynnelsen på all eksistens og all kunnskap på jorda. Vac er personifisering av tanker som manifesterer seg i virkeligheten. 
Ho inspirerte diktere og visjonærene og ga energi til dem ho elska. Ho skapte vennskap gjennom språk og kommunikasjon. Ho ga visdom til de vise. Ho ble kalt  "moren til Vedaene" og kona til Indra i Aitareya Aranyaka. Andre steder som i Padma Purana, er ho oppgitt å være kona til Vision (Kashyapa), mor til følelser og vennen til musikere (Gandharva). En av hennes attributter er lotusblomsten.
Ho er identifisert med gudinna Sarasvati i senere vedisk litteratur og post-vediske tekster om hindutradisjoner. Sarasvati har forblitt en betydelig og aktet guddom i hinduismen. Kilde
Kanskje Vak er synonym med vår egen Saga.

VAK er også navnet på to band, et svensk band som spiller en form for sludge/stoner som best kan sammenliknes med heavy metal (Video) og et band satt sammen av franske og øst-europeiske musikere bosatt i Paris. Musikken til VAK er nå fokusert på fusjon av en hektisk og grov progressiv rock og mer alternative eller atmosfæriske musikksjangre, som utforsker stier mellom 1970-tallets rockeksperimenter og nåværende musikalske avant-gardes. Kilde You tube

ETYMOLOGI
ordet tilsvarer norrønt vakr, grunnbetydning 'rask, kvikk'; 
 våken
2  årvåken; oppmerksom, skarp, som fornemmer inntrykk skarpt og tydelig


Vi har ulike preferanser for hvilke sansekanaler vi foretrekker å benytte. Alle har vi en individuell prioritetsrekkefølge på våre V-A-K-preferanser. Noen mennesker foretrekker å se ting (visuell preferanse). For en slik person kan det være den rene tortur å sitte å kun høre på et ferdigskrevet foredrag som varer i en time. Det kommer ingen input som vedkommende kan se, og han eller hun tvinges dermed over på den auditive sansekanalen hvor preferansen og ferdigheten til å ta inn informasjon og lære kan være langt dårligere.
Andre mennesker har en auditiv førstepreferanse og lærer best når de kan høre. For en person med auditiv preferanse vil det være en tung innlæring å bli fortalt at han eller hun skal følge med på en demonstrasjon av hvordan en ting gjøres uten at noen verbal forklaring blir gitt i tillegg.
Mennesker med kinestetisk 1. preferanse er ofte de som blir dårligst tilgodesett når det gjelder å legge forholdene til rette for å ta inn informasjon. Veldig mye informasjon foregår på visuell og auditiv sansekanal i vår hverdag. Undersøkelser har vist at de som ikke klarer seg spesielt godt på skolen har overvekt på kinestetisk 1. preferanse.
Si det, hør det, gjør det, minner meg veldig om ett av mine ynglings ordtak, det kinesiske som jeg har skrevet om tidligere.

En annen betydning er
1 flyte (på); holde seg flytende (på); ligge (i, på sjøen)
OM FISK komme opp i eller sprette over vannflaten (etter insekter)
OVERFØRT reke, drive ((formålsløst) rundt)
3.1 MUNTLIG bevege seg, befinne seg (i nærheten av (snart over, snart under) en viss tallverdi eller mengde). Greit å innføre når jeg snakker med elevene om karakterer!
1.1 ring, samling av ringer i overflaten av vann etter fisk som vaker; sted hvor fisk (nettopp) har vaket
Se mer

VAK i sølv og blåskjell
 designer Anette Skaugen Guldager
Vak
er skåret ut av ett trestykke med formen av et likesida trapes. Bakerst er det er et hull til taufestet. Vak kunne bli brukt for å markere hvor garnet eller teinen var, samt bidra til å holde ilen/toget flytende i sjøen.
Navnet har tilknytning til vann og fisk, akkurat som gjøremålet.
Og her kommer nok et redskap jeg ikke kjenner til fra før. Dette av en litt mer moderne type. Hvorvidt navnet er beskrivende i dette tilfelle, skal jeg ikke uttale meg om, for jeg har ingen peiling på kontrollventiler! Det er nok et verktøy for profesjonelle.


VAK er et sett med tre verktøy for innregulering av kontrollventiler.
Settet består av:
• et buet rør for måling av innreguleringstrykk for ventiler med kjegle
• en rett lanse for måling av innreguleringstrykk for ventiler med spalte
• et innstillbart kombinasjonsverktøy for måling av ventilspaltens posisjon eller spaltens størrelse

Det måtte bli en del lånte bilder i dag i tillegg til mine egne.
Men her til slutt kommer et ekstra ferskt bilde fra Kaktushaven på Lanzarote:



6 kommentarer:

  1. Dette må jeg bruke lengre tid på å sette meg inn i. Dette er noe jeg aldri har hørt om.
    Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  2. Her har du linket til forrige ukes ord

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var fordi jeg pga flyforsinkelser ikke kom hjem før lenka til Vak var stengt! Jfr. kommentaren min på utfordringens side.

      Slett
  3. Jag var också lite inne på att tolka i något annat språk. Väldigt intressant tolkning.

    SvarSlett
  4. Her var det mye info! :) Så spennende.

    SvarSlett
  5. Flott och varierad tolkning av veckan ord. Och många olika betydelser finns det. Och som jag ser det än fler på norska än svenska.Tusen takk!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.