fredag 9. juni 2017

Skönhet i det lilla; skjønnhet i det lille eller skjønnhet i det lilla?!
Jeg slår to fluer i ett smekk!
Krossknapp, liten og lilla....
Begeret er rørformet med 5 like tenner, og håret. Kronen er blåfiolett, rørformet og med 2 leper, den øvre flat og todelt, den nedre trefliket med tydelig innhakk i midtfliken. De fleste blomstene er tvekjønnet, 4 støvbærere der støvknappene (pollenknappene) fra to og to støvbærere danner et kryss, 1 støvvei med todelt arr. Mindre blomster som bare er hunnlige, forekommer også.
"Korsknapp er en gammel legeplante.....Den har vært brukt både utvortes - mot sår og eksem - og innvortes - mot brystsyke. Dette er slike anvendelser som også skolemedisinen har gjort av korsknapp" (Fægri 1970). Kilde

se innlegget fra i går:  "a plant in the wrong place"

Elle Decoration April 2016


Apropos Toves komentar, for de som er interesserte, så les denne artikkelen Litt om lilla fra Aftenposten der Tove er sitert; 


8 kommentarer:

 1. Den lilla jordrevan är ett av de värre ogräsen i jordgubbslandet och på andra platser. Nästa gång jag rensar ska jag titta ordentligt på blomman. Gillar färgen i alla fall...
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvarSlett
 2. Kul tolkning. och den är riktigt söt när man tittar nära.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
 3. Absolutt min yndlingsfarge, eller skal jeg si yndlingsfarger?! For her blandes det litt.
  Det heter ikke blåfiolett, og helst ikke blålilla. Vi har to farger som er lilla - den første er indigo, det er den blå-lilla. Den andre er fiolett, og det er den rød-lilla.
  I fargepsykologien har de likheter, men også store ulikheter!
  En god helg ønskes av Tove

  SvarSlett
 4. Heisann, sånn kan det gå når vi henter inn tekst fra kilder uten å rette opp feil. Det er ikke alle som har like god greie på farvebetegnelser som det du har Tove. Skal vi gi en liten pekepinn til Plantevernleksikonet https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/1607/?
  ;:OD)

  SvarSlett
 5. Lila är en version av blå :-)
  Vackert, både det lilla och det lila!

  SvarSlett
 6. Ja, det er noe med den fargen! Som barn sa jeg alltid fiolett, men det er blitt mer vanlig å bruket ordet lilla om alle nyanser av denne fargen. Jeg har brukt mye blå-lilla klær( en farge Tove Steinbo kaller indigo, hvilket også er navnet på en farge i regnbuen, men som vel er lite brukt i daglitale).

  SvarSlett
 7. Det forekommer ofte at pigmentfarver har spesifikke navn som ikke er knytta til regnbuens lysfarver ROGGBIF ! Det kan bli komplisert, særlig når farveprodusentene lager nye trendy navn!

  SvarSlett
 8. Eländigt men vackert ogräs med stark doft. Jag känner ibland lukten av den innan jag ser den.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!