onsdag 28. juni 2017

Plantepakke i posten
Pasjonsblomst Passiflora, Edulis, se Urtekildens planteleksikon
Flerårig klatreplante med omkring 5 m lange, tynne, treaktige stengler. De opptil 15 cm lange bladene er langstilkete, dypt innskårne, 3-5-flikete og med fint tannete bladkanter. Når planten dyrkes i strøk med kaldt klima, mister den bladene om vinteren. De ca. 7 cm store, velduftende, hvite og fiolette blomstene er svært vakre og særpregete. Blomstene etterfølges av 5 cm lange, guloransje, eggformede frukter (kjent som maypops i USA), som er fylt med små frø i et spiselig, søtt, gult fruktkjøtt.


Pasjonsblomst ´Silly Cow`, denne spesielle planten produserer blomster som kan bli nesten 15 cm i diameter! Den er hardfør i milde strøk og krever ikke så mye stell. Kan også plantes i krukke, overvintres da lyst og frostfritt.
Hvordan spise pasjonfrukten: 
Skru ut innholdet med en skje eller gaffel. Ikke skrap for hardt fordi det hvite laget er bittert og smaker dårlig. Ikke spis skallet. Kilde

Hvor kommer navnet Passiflora fra?
Ifølge flere kilder brukte de spanske misjonærene lidenskapsblomster for å illustrere Jesu Kristi korsfestelseshistorie. Da de oppdaget Passion-blomster i Amerika i det sekstende århundre, så de en referanse til ti av de tolv apostlene (unntatt Peter og Judas) i de fem sepals og fem sentrale kronblad i Passiflora-blomstene. For dem forestilte de tre pistilene naglene som Jesus Kristus ble spikret på korset med. Koronaen så ut som kronen av torner som Kristus bar. Slyngene liknet en pisk. De tre ytre bladene representerte de tre Mariaene (Jesu mor, Maria av Betania og Maria Magdalena) ved korset. Den blå fargen på blomsten ble sagt å minne om himmelen eller om Marias blå kappe. Kilde

Nå er begge planta i drivhuset i håp om å få frukter. I ventetida er det forhåpentligvis noen vakre blomster å se på der. Drueblomstene gjøre jo ikke noe særlig ut av seg!

Noen tips

Peon ´Rome´
Utrolig vakker fylt peonsort (Paeonia) med kompakt voksemåte. Dermed passer den utmerket for planting i krukker og altankasser. Pion 'Rome' er lett å dyrke, den blomstrer lett. De nydelige blomstene sprer en herlig duft. En lettstelt peon som er også er en vakker bedplante. 

Ismene ´sulphur Queen, Hymenocallis
Unik blomstform!

En ganske unik blikkblomst med hvite og grønne blomster. Ismene 'Sulphur Queen' (Hymenocallis festalis) har en nydelig duft og er en perfekt blomst å nyte i en vase i hjemmet. Pærene kan plantes i hagen og vil også være en fryd i en stor pott eller patiobeholder. Blomstrer om sommeren produserer hver pære flere stengler, hver blomsterstamme bærer 2-5 hvite med grønne blomster! Ismene er også kjent som edderkoppelilje. Du er garantert å nyte disse vakre sommerløkene.


Blomstra rundt 20. juli

Ixia
Ixia er en bemerkelsesverdig sommerblomstrende knoll med meget vakre stjerneformede blomster i mange farver. De har en deilig duft og vil sikkert tiltrekke seg sommerfugler! ! Corn lily (Ixia) er følsom for frost, men er definitivt verdt å prøve!

VARMT OG TØRT = PERFEKT
Som eksotiske medlemmer av iris-familien produserer ixia strålende blomster med flere flekker i dramatiske kontraster. Disse sørafrikanske innfødte plantene er ideelle for et varm og tørt klima og kan vokse i andre varme områder hvis de plantes under takoverheng for å begrense vanning, samtidig som det er godt med lys noe disse plantene foretrekker. Utsiden er vanligvis dekket med et lett, rent netting. Plant ixiaknollene i grupper i potter eller beholdere for størst visuell effekt.
POTTER OG URNER
Fyll beholderne med jord av god kvalitet, godt drenert. Pass på at det er tilstrekkelig dreneringshull; Ixia-knoller må aldri stå i vann, for da vil de råtne. 
Plasser beholderne der det er full sol.
Plant  ixias  sammen, omtrent en tomme fra hverandre, for det vil gi det beste inntrykket. Trykk dem 10 cm ned i jorda med den spisse delen av knollene vendt oppover. 
Etter planting, vann godt. Knollene vil begynne å få røtter etter bare en uke eller to, men du vil vanligvis ikke se aktivitet over jorden før til neste vår.
Etter at blomsten er ferdig for sesongen, la bladene ligge på plass; Ikke kutt dem av. Bladene vil samle sollys, lage næring gjennom fotosyntese og styrke knollene for neste år. Vann etter behov under aktive vekstperioder; Ca 1 "per uke.
Senere i sesongen, når løvet blir gult og dør tilbake, tyder det på at planten går i hvilemodus. Løvverk fjernes. Ixia liker tørre forhold når de er i dvale.
Vann knollene bare en gang i løpet av høsten med et vannløselig gjødsel for å gi knollene næring siden de utvikler nye røtter og toppvekst. Knollene vil overleve uten gjødsel, men det gir ekstra næringsstoffer og det vil komme flere og større blomster med lengre levetid.1 kommentar:

  1. Lenge siden du har hørt noe fra meg - jeg har vært på fjellet, der blir det lite med blogger!
    Jeg har lagt inn en kommentar på innlegget om vaskeservanten. Kjempeflott! Super farge!
    Mange flotte innlegg om blomster her også. Du står på!
    Sommerhilsen fra Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!