Månen 23.30 natt til mandag
Det har jeg gjort fordi dette er stoff jeg ikke kan noe om, men ønsker å få mer kunnskap om. Det gjengis for egen nyttes skyld!
Mandag 14. november reduseres avstanden mellom jorden og månen med 50.000 kilometer. Etter midnatt, altså natt til tirsdag, vil det være muligheter for noen superheldige å se den. Det meste av landet vil være "skylagt"!
Det blir supermåne når to astronomiske fenomener opptrer samtidig. Det innebærer at månen er på sitt nærmeste punkt til jorda, samtidig som det er fullmåne.Fenomenet oppstår når det er et sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorden og månen.
Ifølge magasinet National Geographic må vi helt tilbake til 1948 for å oppleve at en fullmåne var så nær vår egen klode.
En supermåne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne. Om været tillater det, vil den store månen være synlig over hele Norge.
Får du ikke med deg fenomenet, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.Kilde Kilde
En varulv er en person som har blitt bitt av en en annen varulv. Forvandlingen til varulv skjer ved fullmåne, og for folk som er varulver er fullmånen ofte deres største skrekk. Når det nærmer seg fullmåne ser man ofte på en person som er smittet at han eller hun ser dårlig ut. Om man blir bitt av et varulv mens personen er i ulveform, finnes det ingen motvirkende eliksir. Derimot finnes det en eliksir som gjør at en varulv blir rolig mens den er det.Kilde
Ordet varulv kommer antagelig fra gammelengelsk wer eller were og wulf, «mann» og «ulv». Den første delen finnes i flere germanske språk som gotisk wair, gammelhøytysk wer og norrønt var eller verr. Man finner det også i andre indoeuropeiske språk som latin vir, litausik vyras og wallisisk gŵr. Den andre delen kjenner man igjen i engelsk og tysk wolf; ordet kunne også ha den mer generelle betydningen «beist».
En alternativ tolkning er at den første delen kommer fra gammelengelsk weri, «å være ikledd» (jf. engelsk wear). Det trekkes da linjer til norrøne ulfhednar, krigere som bar ulveskinn i kamp, som en parallell til berserker («bjørneserk»).
Enda en mulighet er at det er en forvanskning av warg-wolf eller vargulf; første ledd er relatert til norrønt vargr, som man kjenner igjen i norsk og svensk i varg. En vargulf var en ulv som drepte mange dyr, men spiste bare noen få av dem. På gammelengelsk kunne man bruke ordet warg alene som betegnelse på en slik ulv. I norrønt språk kunne vargr også bety "fredløs". En tidlig kilde som kan være et av opphavene til en del av legendene er fortellingene om ulfhednar som er nevnt i flere sagaer som Völsunga saga. De var krigere som gikk i kamp kledd i ulveskinn og som skal ha kanalisert dyrenes ånd for å øke sin egen kraft og villskap. I likhet med berserker var de immune for smerte og sloss som ville dyr. Både ulfhednar og berserker var nært knyttet til Odin.Det greske ordet lykantropi har et første ledd som er avledet av samme proto-indoeuropeiske rot som wolf, *wlkwo, men det andre leddet, anthropos, betyr «menneske» eller «mann». Man har også et beslektet gresk ord, theriantropi, som betyr «beist-mann» og referer generelt til forvandling mellom menneske og dyr.Andre navn som har blitt brukt for varulver er varianter av hamskifter, som latin versipellis, russisk oboroten og norrønt hamrammr. Det franske navnet er loup-garou, der første ledd kommer fra latin lupus, «ulv», mens andre ledd antas å være et gammelfransk navn på varulvcr, garoul. Dette er i sin tur antagelig en forvanskning av frankisk *wer-wulf.
Varulver opptrer i folketroen i mange europeiske land. De dukker også opp noen steder utenfor Europa, men har da antagelig blitt innført av europeere. Kilde
Great pictures of the moon! (And not a werewolf in sight...)
SvarSlett