onsdag 11. november 2015

Primstaven, Mortenmesse




MORTENMESSE 

Det er en viktig kirkelig høytid som feires til minne om den franske biskopen og helgenen Martin av Tours` død i 397.
På primstaven finner vi ulike merker, blant annet bispestav, gås eller gris. Dette kan forklares både ut i fra kirkelige og folkelige tradisjoner. 
Bispestaven, som vi også finner på primstaven fra Halden, er et vanlig symbol for helgener som har hatt biskopembete. Gås og gris henger sammen med matskikken den dagen.
Over store deler av Europa spiste man gåsesteik enten mortensdag eller kvelden før. Forklaringen på dette skal være at da folk ville velge Martin til biskop, gjemte han seg mellom gjessene. Men de svek ham med skrikene sine. Derav skikken med å spise gås, Mortensgås. Skikken med å spise gås på mortensdagen har mest sannsynlig kommet til oss fra Danmark.

Som ved de fleste andre merkedager, er det knyttet folkelig værvarsler også til Mortensmesse. Var dagen klar, ble det en hard vinter, mens våtvær ga skiftende utsikter. Regnet det denne dagen, ville det vare til nyttår.
I Østfold sa man: “Dansær mortensgåsa på isen, dansær julebokken i søla”. Betydningen av dette, var at om det var kaldt på mortensmesse, så kunne man vente seg mildvær i tiden før jul.
Så da er det bare å følge med på været den 11. november…
Kilde: Mona Beate Buckholm Vattekar
Kilde 
Familien vår har fått en hyggelig tradisjon de siste årene. Den andre lørdagen i november blir vi bedt til mortengås-måltid hos fetteren min og hans kone.
Vi er ni familier med alle våre barns familier. Dermed blir seks tremenninger og deres sju barn som blir firmenninger, etter hvert kjent med hverandre.


1 kommentar:

  1. Hei! Her er det grått og rått i dag, så vi får se hva som skjer :) Så hyggelig at familien din har tatt opp tradisjonen med Mortengås-måltid! Vi feirer altfor lite her til lands syns jeg:)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.