Gamle prøver og avklipp fra enkle bånd jeg har vevd. Illustrasjonen over er fra filmen min SPOR.
Brikkevev er en type håndarbeid som er særegent for Norden, står det skrevet på Wikipedia. Det er en sannhet med modifikasjoner for som det står i Store norske leksikon, er det en utbredt teknikk som kjennes fra mange verdensdeler og langt tilbake i tid.
Brikkeveving har muligens forekommet i Norden allerede i bronsealderen, men de eldste brikkene, funnet i Danmark, skriver seg fra århundrene før vår tidsregning. I et myrfunn fra Tegle på Jæren, datert til ca. 300–500 e.Kr., ble det funnet en renning til en oppstadvev med brikkevevd begynnelseskant, og i Osebergskipet (834 e.Kr.) en ferdig oppsetning til et brikkevevd bånd med 52 brikker.
Fotoet over viser fragmenter av bånd vev på brikkevev, funnet i Osebergskipet.
Fragment av bildevev fra Osebergskipet. Mennesker,
hester og vogner i en seremoniell prosesjon for Frøya,
omkring år 600. Etnografisk Museum, Oslo.
Og dette bildet av et stykke bildevev også funnet i Osebergskipet, viste jeg elevene mine i dag da vi hadde en økt om Norden i jernalderen og vikingtida. Maken til kunstverk tror jeg ikke vi har tålmodighet eller tid til å veve i dag! Begge bildene er lånt.
Omring 30 fragmenter av alt tekstilmaterialet er billedvev. Rent vevteknisk er ikke disse billedvevene det vi vil kaller billedvev i dag. De er utført i en meget komplisert form for vevnad, noe som klart bygger på en lang håndverksmessig tradisjon. En hypotese er at det er en videreføring av brikkevev. Vevnadene er utført i et dobbelt islett system, et i ull for figurene og et i lin for bakgrunn. Men nå ligger renningstrådene bare, fordi innslaget mellom de ulike figurene var vegetabilske materialer, lin og nesle, som har forsvunnet over tid i jord. Det er omtrent 10 tråder per cm i renningen, en finstilt vev. Teknikken er en brosjert form. Den er utført med 20 forskjellige bindingsmønster og mange av disse gir en fin dekorativ virkning. Billedvevene er små, nesten som miniatyrbilder og mellom 16 og 23 cm høgden, den opprinnelige lengden er det ingen som vet i dag.
Farvene som sikkert engang var klare og sterke fremstår nå i brune og grå valører. Bare en farve står tydelig frem, en vakker karminrød. Dette er interessant siden nettopp den var Frøyas farve, noe som understreker at billedveven innholder materialer av stor mytologisk verdi. Kilde
Brikkevev har egen facebookside!
En primitiv pappvev kan gjøre god nytte.
Båndpappvev
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.