torsdag 5. november 2015

Jeg, en gjerrigknark!
Det har aldri før skjedd at jeg har kjøpt en oppsatt blomsterbukett til meg sjøl, ikke for en anledning engang. Forrige helg skjedde det! Før jeg visste ordet av det, var buketten kjøpt og betalt. Ekspeditøren kunne faget sitt, salgssamtalen var som klipt rett ut av læreboka! Forbruket sved litt på kontoen, og det ble med en blanda følelse jeg gikk hjem. Herligheta var over på ei uke. I dag var det tid for å kaste resten av blomstene, men klarte jeg det uten å være sparsommelig?
Som det går fram av bildene, er allerede avgjørelsen tatt. Gerbiafrøene er spart og godt bevart i en plastpose, og når februar kommer, ligger de i jorda klare for å spire og gi meg maaaaange nye planter til våren. Det kaller jeg god business og valutta for pengene. Her skal det tøyes og dras og hver krone utnyttes maksimalt. 
Vet jeg kan lykkes, gjort det en gang før.... da ble hele potta med nydelige blomster "stjælt" fra terrassebordet. Denne gangen skal potta stå på verandaen til egen nytelse.

Gebera heter den visst ...
Vann den riktig!
Når den har knopper, kan den lett tåle å tørke litt ut mellom hver vanning. 
Når gerbera er i blomst, tåler den ikke å tørke ut. Vanne på skåla. Pass på å helle av overflødig vann slik at planta ikke står i vannet i lang tid.
Vann dem med halvparten av konsentrasjonen gjødsel.
Sørg for god drenering når du planter gerbera i potter.
Plant i krukker!
Sett dem ut på balkongen eller terrassen. Da blomstrer dem til frosten setter inn. Husk å vanne dem regelmessig og beskytte dem mot store mengder regnvann.

Først sett i Afrika på 1800-tallet
ca 30 villarter av gerbera kommer fra nordøst og sørlige Afrika. De ble oppdaga av europeere på midten av 1800-tallet.
Blomsten er oppkalt etter den tyske botanikeren Traugott Gerber, men det tok av for europeerne da engelskmannen Robert Jameson tok med en avlegger til den botaniske haven i Cambridge. En av de 30 ville artene er også oppkalt etter ham: Gerbera jamesonii.
Den spennende, farverike gerbera fikk mye oppmerksomhet, og snart gikk planteoppdrettere i gang med å utvikle kulturer som danna grunnlaget for moderne varianter.
I Danmark kom de første Gerbera for salg i 1910 - som snittblomst. 1980 ble det utvikla lave, kompakte varianter som gjorde det mulig å produsere gerbera som potteplante. Og i dag er det et mylder å velge mellom av farger og lengder på stilkene.

Sopp og skadedyr
Gerbera kan bli angrepet av muggsopp dersom blomsterstilkene klippes av. Det er derfor bedre å  bryte stilken forsiktig av...
Hvis det regner på gerbera, risikerer den å bli angrepet av botrytis. Derfor må gerbera stå beskyttet mot mye regn ute. Gerbera som andre blomstrende potteplanter, blir angrepet av bladlus og hvite fluer.


http://www.vegetable-gardens.biz/no/flower/gerbera.html

7 kommentarer:

 1. Du er sannelig flink. Lykke til med frøene!
  Jeg reiser til Tyrkia på fredag, så det blir ikke kommentarer fra meg på en stund. Men nye blogginnlegg, som jeg har skrevet på forhånd, vil bli publisert. Se forøvrig pristildelingen i går!
  Ha det godt så lenge. Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Oi! Det må jeg prøve! Jeg har en bukett Gerbera som er i ferd med å visne.Takk for tipset :)

  SvarSlett
 3. Syns det hørtes ut som en god ide. Akkurat som det noen ganger svarer seg å kjøpe en plante, kosmos f eks, og så ta før av den i stedet for å kjøpe en frøpakke, men det må jo planlegges da.

  SvarSlett
 4. Syns det hørtes ut som en god ide. Akkurat som det noen ganger svarer seg å kjøpe en plante, kosmos f eks, og så ta før av den i stedet for å kjøpe en frøpakke, men det må jo planlegges da.

  SvarSlett
 5. Greit å vere gjerrigknark av og til :)
  og dette var ein fin og praktisk måte å vere det på.
  Takk for tipset.
  Og Gerbera er så fine, i alle slags fargar.
  Lukke til med frøa.

  Fin kveld frå Anne-Mari

  SvarSlett
 6. Greit å vere gjerrigknark av og til :)
  og dette var ein fin og praktisk måte å vere det på.
  Takk for tipset.
  Og Gerbera er så fine, i alle slags fargar.
  Lukke til med frøa.

  Fin kveld frå Anne-Mari

  SvarSlett
 7. Gerbera er fin, og det ser ut til at du har gjort noe lurt for å få den tilbake.Vet ikke om jeg er like tålmodig! Ha en fin helg!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!