tirsdag 5. juni 2012

Sirkelen er slutta


Gå for rød - står det med fete typer i overkriften i byavisa 23. mai 2012. Det gjorde vi for 22 år sida, og veggene i stua er fremdeles røde! Vi falt aldri for trenden om å male stua hvit, men det gjør jeg i utleierommene nå. Snakk om å gå som kjerringa mot strømmen!
Hvitt er greit når det skal leies ut. Da kan alle og enhver sette sitt preg på rommene med farverike detaljer.
Videre er det skrevet at hovedstrømmene for våren (som snart er over, jfr. dato for avisa) er en skala som består av sterke, klare farver der rød framstår som en favoritt.
Den rødmende fruktige rødfarven betegnes av produsentene som 'pro-aktiv' og 'seriøs, dynamisk og myk' på samme tid.
Farver omgir oss og påvirker alle aspekter ved livet. De oppmuntrer, beroliger, inspirere, utfordrer og provoserer: farver kan endre vårt syn på omgivelsene.

Fire store farvetrender for 2012 spiller på stille romantikk og kjølig teknologi, mellom personlig opprør og havets magi. Inspirasjonen fra naturen kommer til å gjelde mer enn før.
Oransj, blått, rosa, grønt og aubergine er å finne på interiørdesignernes paletter.
Rødt er en viktig farve i kulturer og tradisjoner i mange land verden over. Rødfarven har alltid vært en symbolsk farve, og forskjellige kulturer forbinder den med forskjellige betydninger og menininger.
I Kina er rødt knytta til hell og lykke mens i India signaliserer den ekteskapelig lykke og evnen til å se innover i seg sjøl.
Kilde: Elise i Byavisa

Rødt har vært en populær farve på interiør og klær i flere epoker opp gjennom tidene. Spesielt på 1500- og 1600-tallet under renessansen og barokken var den vel avholdt. Gamle stilplakater som vi brukte i undervisningen før dataalderen inntok skolen, er et eksempel på det. Navn som veneziank rød er et resultat av det! Farven på veggen i stua er engelsk rød. En farve det er vanskelig å finne noe eksakt om på nettet, kun en enkel definisjon.
Og for å sette punktum.... opplyser jeg om at gårsdagens innkjøp var en rød sovesofa som jeg ennå ikke har fått tatt bilde av. Fant dette ved en tilfeldighet på finn.no dette blant med bilder av de siste sovesofaene jeg har vært inne og sett på! Brukt en gang, til spottpris, og den fineste av alle, synes jeg...
Engelsk rød og pompeiiansk rød har temmelige like karkteristiske trekk.


2 kommentarer:

  1. Artig at trendene stadig kommer igjen, og at det nå er rødt som gjelder. Selv har jeg hvite vegger, foreløbig i alle fall :)

    SvarSlett
  2. Jeg har hatt røde stuevegger, men nå er de cappuchino farget. Rødt er min favorittfarge og jeg har den fremdeles som dominerende farge i interiøret...

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!