Fjæra er brukt i en animasjonsfilm, men er i utgangspunktet er et bilde jeg tok av en rød fastelavenfjær som er bearbeida i photoshop.
Og så til min andre lidenskap - etymologi. Hvor i all verden kommer ordet fjær fra, og hva betyr ordet egentlig? Boka Levende ord av Johan H Rosbach gir svar:
Den indoeuropeiske roten *pet betyr falle, fly ( i all verden, to motsatte ting!). Vi finner den i gresk ptéron, vinge, og latin penna fjær, av tidligere *petna ( å, jeg hadde en gang en fjærpenn...). Det greske ordet finner vi igjen i helikopter som derfor burde deles i heliko -pter, og i vitenskapelige navn på insekter, f.eks ephemoptera, døgnflue, lepidoptera, sommerfugler, diptera, tovinger, og det latinske har vi i vårt ord penn, da jo gåsefjær ble brukt til å skrive med. Den dag i dag betyr Feder både 'penn' og 'fjær' på tysk, det samme gjelder plume på fransk. Den svenske formen fjäder viser bedre enn den korte norske formen slektskapet med roten*pet. I forhistorisk germansk foregikk det en lydforskyvning slik at indoeuropeisk p ble til f, t til p og k til h. Derfor svarer latin penna til germansk Feder, fjær, latin piscis til norsk fisk (????? Skjønn det den som kan - jeg forstår sammenhengen med skiftet av lyd/bokstav, men hvorfor blande fisk inn i historien om fjærkre?????).
Og litt fjær til hattepynt på hatten som ble brukt på hattefest for noen år tilbake, gjorde susen!
Og vi har fått besøk av en rødspett i haven!
Nydelige bilder av fjær.Ønsker deg en fin uke :=)
SvarSlett