mandag 11. juni 2012

Blomster, farver og symboler ; Grønn - og mandagstema


Noen ganger blir man 'utsatt' for et sammentreff. Denne posten er det! Jeg hadde innholdet lagra fra forrige uke og tenkte at det får vel postes denne, og så dukker temaet Grønn opp hos Helene i Mandagstema.Ikke noe mer å tenke på, her er hva grønn kan stå for:

Synonymt med natur - og det perfekte supplement til andre blomsterfarver. Grønn representerer helse,  lykke, ungdom og å gjenvinne roen,. Enten den brukes til å sette sammen en mangfoldig blanding av former og farvetoner, eller som en harmonisk bukett, sender grønne blomster et budskap om optimisme og fornyelse.
Gress og grønn kommer av samme ord, nemlig noe som betyr å spire og gro.
Men vi finner ordet i så mange andre sammenhenger også. Dette er hva Johan H Rosbach skriver i sin bok 'Levende ord'.
Et uttrykk er det gamle 'å gjøre  sine hoser grønne'. I gamle dager kunne en pike bruke svarte strømper for å vise at hun ikke var interessert, og da kunne man tenke seg de grønne som et motstykke når man ville innsmigre seg. De svarte strømpene har nok også noe å gjøre med uttrykket 'svarsjuk' for sjalu, på samme vis som ordet 'skinnsyk' stammer fra nordsvensk skikk med å sende et stykke skinn som avslag på et frieri - andre steder har man sendt en hel hanske.
Grønnskolling er et ord alle skjønner, men det er slett ikke sikkert at det er vanlig kjent at det egentlig skal være grønnskalling, et ord som gjaldt nykledde småfuglunger som ennå hadde et lite grønt skall eller grønn hudlapp ved nebbet. Helt parallelt med dette har fransk sitt ord niais, enfoldig, fra latin nidax, "som ligger i redet" jfr. med vårt ord naiv.
Å komme på den grønne gren betyr å bli rik. Det er flere forklaringer på dette uttrykket. Det kan gå tilbake  på gammel tysk rettskikk, for når noen hadde kjøpt et grunnstykke, overrrakte selgeren han - som virkelig overlevering - en jordtorv med en grønn gren i. En annen forklaring hentes fra fabelen om duen som bare ville sette seg på tørre grener etter at den make var død. Noen vil finne forklaringen i Bibelen, således står det i Salomons ordspråk 11:28: " Den som stoler på sin rikdom, faller , de rettferdige er som spirende løv" - i oversettelsen fra 1930 sto det: " ... skal grønnes som løvet...". Og i Jobs bok 15:32 sier han:" Han skal visne før tiden er inne, og hans grener skal aldri mer bli grønne."


Men hva med å ligge i grønne enger? Det vil vi jo gjerne!


6 kommentarer:

 1. Kjempefint og nydelig grønt bilde! Ønsker deg en kjempefin mandag, og ei kjempefin og god uke!:)

  SvarSlett
 2. Takk for opplysningene om grønt.
  Alltid morsomt å få opplysninger og utvide sin horisont en smule.
  Fint foto.
  Han en fin kveld.
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2012/06/11/mandagstema-44/

  SvarSlett
 3. Fint innlegg og fint bilde. Det er det jeg alltid har sagt; grønt er fantastisk...

  SvarSlett
 4. Interessant innlegg om fargen grønn, og spesielt det Rosbach har skrevet i boken!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!