mandag 4. juni 2012

Blomster, farver og symboler ; Purpur
Fordi lilla er knyttet til de kongelige og seremonier, forbindes purpurfarvede blomster med verdighet, stolthet og suksess. Enten gruppert alene i flere nyanser eller blandet med andre farver for å gi dybde og kontrast, skaper de en balanse og viss beundring.
 Purpur (gresk πορφύρα, porphyra; latin: purpura) er et lilla fargestoff som antagelig først ble fremstilt av oldtidens fønikere fra purpursneglen (murex). Det er blitt kalt for tyrisk purpur, ved at det kom fra fønikiske byen Tyr, og kongelig purpur, ved at det var så kostbart det ble assosiert med de kongelige. Fargestoffet var et naturlig purpurrød farge som ble verdsatt høyt i antikken ettersom det ikke bleknet, men faktisk ble mer skinnende og intens i fargen med værpåkjenning og sollys.
Ifølge legenden ble fargen oppdaget av Herkules, da hunden hans kom tilbake til sin eier etter å ha tygget på en snegl, med munnen farget av purpur. Utgravninger tyder på at minoerne på Kreta kan ha fremstilt purpur, i så fall flere århundrer før fønikerne.
Purpurfargen var umåtelig populær blant den romerske overklassen, og purpurfarget stoff var en av de dyreste luksusartiklene som fantes. Fargen ble fremstilt ved at snegler ble samlet i store fat og satt til å råtne. Man vet lite om den videre prosessen, men stanken fra de millioner av råtnende snegler som må ha gått med til purpurproduksjonen var ille nok til at det ble særskilt nevnt av antikkens forfattere. Fargesubstansen besto av en slimskret fra kjertel i en av de flere medium stor rovsneglene som er funnet i den østlige delen av Middelhavet. Disse er sjøsneglene Bolinus brandaris, tornet farge-murex, (opprinnelig kjent som Murex brandaris (Carl von Linné, 1758)), den stripete farge-murex Hexaplex trunculus, og steinskallete Stramonita haemastoma. Fargestoffet er et organisk sammensetning av brom, en klasse sammensetning som ofte finnes i alger og en del annet sjøliv, men langt sjeldnere i biologien til landdyr.
Kilde: Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!