lørdag 3. mars 2012

Madeira; Bananens hemmeligheter


Guiden vår på levadaturen fra Referta til Castelejo presenterte en imponerende merittliste for bruk av bananplanta. At jeg husker alt hva den kan brukes til, skal være uskrevet.....jeg gjør ikke et forsøk en gang.
Vi fikk inntrykk av at den er en av de viktigste, ja, kanskje den aller viktigste, planta på øya. Det den ikke var godt for, var ikke verdt å nevne, rett og slett!


Med hjelp av google finner jeg fram til det utroligste:Anemi: Høy jerninnhold stimulerer produksjonen av hemoglobin i blodet og hjelper således mot anemi.

Blodtrykk: Denne unike tropiske frukten har ekstremt høyt nivå av kalium og innholder lite salt, noe som gjør den til perfekt mat for å bidra til å senke blodtrykket. Den kan redusere risikoen for blodtrykk og hjerneslag.

Konsentrasjonen og hjernekapasitet: 200 elever ved en engelsk skole ble hjulpet gjennom sine eksamener i år ved å spise bananer til frokost, pause og lunsj i et forsøk på å øke hjernevirksomheten. Forskning har vist at kalium-pakket frukt kan hjelpe læring ved å gjøre elevene mer våken.

Forstoppelse: Høy i fiber, bananer i kostholdet kan bidra til å gjenopprette normal tarmhandling, bidrar til å overvinne problemet uten å ty til avføringsmidler.

Depresjon: Ifølge en fersk undersøkelse foretatt av MIND blant personer som lider av depresjon, følte mange seg mye bedre etter å ha spist en banan. Dette er fordi bananer inneholder tryptofan, en type protein som kroppen omdanner til serotonin - forbedrer humøret og øker generelt følelsen av glede.

Bakrus: En av de raskeste måtene å bli kvitt bakrus på, er å lage en bananmilkshake, søtet med honning. Bananen roer magen, og med hjelp av honning, øker den blodsukkernivået, mens melk lindrer og re-hydrater systemet.

Halsbrann: Bananer har en naturlig syrenøytraliserende effekt i kroppen, så den demper og lindrer halsbrann.

Morgenkvalme: Småspising av bananer mellom måltidene bidrar til å holde blodsukkeret oppe og unngå morgenkvalme.

Myggstikk: Gni innsiden av bananskallet på stikket. Mange synes det reduserer hevelsen og minsker irritasjonen.

Nerver: Bananer har mye B-vitamin som roer nervesystemet. Vitamin B6 regulerer blodsukkeret som kan påvirke humøret.

Seasonal Affective Disorder (SAD): Bananer kan lindre SAD fordi de inneholder naturlige enhancer, trypotophan.

Røyking: Bananer kan også hjelpe folk til å slutte å røyke pga høye nivåer av vitamin C, A1, B6, B12 samt kalium og magnesium.

Stress: Kalium er et viktig mineral som normaliserer hjerterytmen, sender oksygen til hjernen og regulerer kroppens vannbalanse. Når vi er stresset, øker metabolic forholdet, og dermed reduseres kaliumnivået.

Slag: Ifølge forskning i "The New England Journal of Medicine" kan bananer som en del av et vanlig kosthold redusere risikoen for død av slag med så mye som 40%!

Temperaturkontroll: I mange andre kulturer blir bananer sett på å ha en kjølende effekt som kan senke både den fysiske og emosjonelle temperaturen i vordende mødre. I Thailand, for eksempel spiser gravide kvinner bananer for å sikre at babyen blir født med en kjølig temperatur.

Sår: Banan kan brukes som kosttilskudd mot tarmsykdommer på grunn av sin myke tekstur og glatthet. Det er det eneste rå frukten som kan spises uten å forverre kroniske sår. Det nøytraliserer også surhet og reduserer irritasjon av belegg slimhinnen i magen.

Vorter: Bananhud med innsiden på vorta, vil få den til å forsvinne.
Kilde: http://www.banana.com/medicinal.htmlAnsiktsmaske: Banan kan brukes som en helt naturlig ansiktsmaske som fukter huden og gjør den mykere. Kryst en mellomstor moden banan til en smidig masse og legg det på ansiktet og halsen. La det virke i 10-20 minutter, og skyll det av med kaldt vann.

Folie: Bananblader blir ofte brukt i mange asiatiske land til å pakke inn kjøtt. Det gjør kjøttet mørere. Noen folk i disse områdene sier bananen selv også har denne evnen.
Pussing av sølvtøy, lær og tenner: Bananskall gir både tenner, sølvtøy og skinnsko glansen tilbake. Først fjernes noe av det trevlete materiale på innsiden av skallet, gni innsiden av skallet tennene, på skoene eller sølv. Puss så med et papirhåndkle eller en myk klut.

Frisk opp potteplanter:
Er bladene på potteplantene matte eller støvete? Tørk ned hvert blad med innsiden av et bananskall. Det vil fjerne all 'gunk' på overflaten, og erstatte den med en skinnende glans.

Mot bladlus: Tørka eller oppdelt banan legges rundt rota av planta. skreller en tomme eller to dyp rundt bunnen av aphid-utsatt planter.

Bruk som gjødsel: Banan skall, som frukt selv, er rike på kalium - en viktig næringsstoff for haven. Tørk ut banan skallet under vinteren, male dem opp i en food prosessor eller blender på våren og bruk det som en jordforbedrer for å gi nye planter og avleggere en sunn start.
Kompost: Med sitt høye innhold av kalium og fosfor er både hele bananer og skall et viktig tilskudd til enhver komposthaug. Frukten bryter spesielt raskt ned i varme temperaturer. Sørg for å begrave bananer dypt i ned - ellers kan de rett og slett vise seg å være et måltid for en firbente besøkende.

Tiltrekker sommerfugler og fugler: Bring flere sommerfugler og ulike fuglearter til bakgården ved å legge ut overmodne bananer (samt andre frukter som mango, appelsiner og papaya) på en forhøyning. Stikk noen hull i bananene for å gjøre frukten mer tilgjengelig for sommerfuglene. Frukten vil sannsynlig også tiltrekke seg flere bier og veps.
Kilde: http://www.rd.com/home/9-extraordinary-uses-for-bananas/

Vannrensing: Masse av bananskall kan raskt fjerne bly og kobber fra elvevannet og er minst like effektive, og i noen tilfeller enda bedre enn eksisterende metoder.
Det kan brukes opp til 11 ganger uten å miste rensingegenskapene.

Hodeverk: Legg bananskall på panna for å lindre smertene

Hårbalsam og middel mot flass: Knus bananen og bland mosen med litt honning. Fyll på plasflakser. Masser en mengde lik en teskjed i håret. Virkingstid er 30 min., skyll med kaldt vann


Bananfibre: Stoff til blant annet klær er brukt i Japan siden 1200-tallet
http://www.teonline.com/knowledge-centre/banana-fiber.html
Den brukes for håndverk og kunst i kurver, tepper og så videre. Fiber brukes også for produksjon av banan papir.

Dyrefor: Bananer som ikke kommer til å oppfylle kvalitetskravene til eksport og banan avfall kan brukes til dyrefor.

Bananblader: De brukes til å pakke inn mat når matlaging i mange land.

I noen tilfeller gir banandyrking skygge til andre vekster som trenger det som kaffe eller kakao.


At bananskall i jorda er godt snadder for rosene, vet jeg faktisk fra før .

Bananoppskrifter:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!