tirsdag 27. september 2016

Art Nouveau i Riga
Jeg har funnet relativt lite informasjon om hvert enkelt hus, så det blir med hva bildene kan fortelle.
Vi spaserte opp Elizabeth gata, og ble nærmest omkransa at nydelig arkitektur med typisk art nouveau ornamentikk som kropper, ansikter, blomster, buede bånd og flotte vindusgirlandere.
Elizabetes Iela 10, arkitekt Mikhail Eisenstein og Alberta 2, 2a, 4, 8, 13. Ikke alle detaljene var synlige fra gatenivå. Dette huset har enorme ansikter på taket (skimtes såvidt bak løvverket).
Legg merke til alle de ulike balkongåpningene og vindusutskjæringene på en og samme bygning, et typsik trekk ved stilen.

Riga er berømt for sin art nouveau-arkitektur - og med rette. 
Over en tredjedel av alle bygningene i Riga er eksempler på denne stilen. Da art nouveau var på høyden av sin popularitet, hadde Riga et enestående økonomisk oppsving. Denne utrolige rikdommen falt også sammen med et tidligere forbud mot bygging i mur utenfor bymurene. I middelalderen ble alle trehus utenfor vollene revet for å hindre at okkupanter skulle søke ly bak dem.
På midten av det 1800-tallet mente de russiske myndighetene at forsvarsverkene hadde mista sin betydning. De var ikke lenger en beskyttelse i morderne krigføring. Landområdene ble frigjort og en enorm byggeprosess starta.
En av byens mest profilerte art nouveau arkitekter var Mikhail Eisenstein (1867 - 1921). Han er best kjent for sin samling av bygninger på Alberta iela. Bygningene har uvanlige skulpturer, farvede murstein og fliser, geometriske ornamenter og unikt formet vinduer.

Konstantīns Pēkšēns (1859 - 1928) utviklet ikke mindre enn 250 bygninger inkludert det ikoniske byggverket Alberta 12 som nå huser Rigas Art Nouveau Museum

Kvartalet med hus bygd i en nasjonalromantisk stil, besøkte jeg ikke. Det får bli en annen gang. 
Etter revolusjonen i 1905 utviklet en utpreget latvisk variant av art nouveau seg, kjent som nasjonalromantikken. Arkitekter begynte å bruke tradisjonelle latviske elementer og naturlige byggematerialer .Her finnes arkitektur av latviske arkitekter som ville inkorporere elementer av etnisk mytologi og folklore i designet som bratte tak, tunge strukturer og bruk av etnografiske ornamentale motiver.

Art Nouveau senteret

4 kommentarer:

 1. Alldeles nydelige bilder fra Riga. Vi var der for et par år siden og hadde like fint vær som du hadde. Men det var i februar og bitende kaldt. Takk for hyggelig hilsen inne hos meg. Ha en vakker høstdag! :)

  SvarSlett
 2. I enjoy seeing the carvings on beautiful old buildings. These are magnificent!

  SvarSlett
 3. Byen er vakker,ingen tvil om det!Tok dere turen med elvebåten mens solen er i ferd med å gå ned? Det er en stor opplevelse. Riga er en by jeg gjerne vil besøke igjen, men det går ikke lenger direktefly i fra Tromsø.

  Fin kveld ønskes.

  Varm hilsen fra nord.

  SvarSlett
 4. Alt det flotte du har fanga opp i Riga.
  Eg fekk ikkje med ein brøkdel av det du har fanga då eg var der.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!