Dagen i dag (klipp)
Den hellige Birgitta av Sverige (1303-1373) hadde syner alt som barn og valfartet både til Nidaros og Santiago de Compostela sammen med sin ektemann. De hadde åtte barn sammen.
Etter at ektemannen døde i 1344, levde Birgitta i streng askese og falt stadig oftere i ekstatisk henrykkelse. Hun mente at Kristus snakket til henne personlig.
Under et besøk på Vadstena slott fikk Birgitta av Kristus diktert reglene for en ny orden, og 1346 grunnla hun et kloster der.
I 1349 dro Birgitta til Roma for å få reglene godkjent av paven. Imidlertid trakk det ut med godkjenningen som kom like før Birgitta døde.
Birgitta døde i Roma. Liket ble brakt tilbake til Sverige. Først 23. juli 1374 ble hun gravlagt i Vadstena.
Birgitta ble mot god betaling helligkåret (kanonisert) av paven 7. oktober 1391. Dette var også hennes festdag, innført i 1623. Senere ble feiringen flyttet til 8. oktober, før dagen i 1969 ble fastlagt til 23. juli som er hennes dødsdag.
Birgitta blir ofte framstilt som en pilgrim med prilgrimshatt, veske og stav.
Europas helgen
I 1999 ble Katarina av Siena, Edith Stein og Birgitta av Sverige kåret til skytshelgener for Europa i tillegg til Benedikt samt Kyrillos og Methodios, som var det fra før.
Værmerke
«Birgitta-sommar» er svenskenes betegnelse på særlig varme høstdager.
Primstaven
Primstavmerket er bok, hus som begge peker mot klosteret i Vadstena, eller en dobbel tavle, som senere er blitt mistolket som en karde og tatt som tegn på at det nå var på tide å karde ulla (dvs. få fibrene lagt samme vei, slik at ulla kunne spinnes til en tråd).
Andre primstaver har en krone. Kilde
I Telemark heter det at på denne dagen graver bjørnen hi og sanker lyng til det. Et annet primstavmerke er derfor to lyngkvister. Kilde
Primstavsymboler: krone, bok, palme, kloster, tavle eller to lyngkvister.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.