Gresskarsuppa ble en tanke spicy med chilly og currypasta, pynta med purreringer og reker! Neste år får det bli en mer barnevennlig suppe:
ca. 2 kg rensa gresskarkjøtt (muskatt-gresskar)
2 fedd revet hvitløk,
2 fedd revet hvitløk,
2 ts fersk revet ingefær
2 liter grønnsakskraft
2 liter grønnsakskraft
1/3 sitron
1 boks kokosmelk
1,5 ss olje
Salt nok i grønnsakskrafta
Salt nok i grønnsakskrafta
Basilikum krem:
En god håndfull basilikum blader
2 hvitløksfedd
200 ml olivenolje
2 hvitløksfedd
200 ml olivenolje
Til servering:
Rista gresskarkjerner
Alfalfa spirer
Crema di balsamico
Rista gresskarkjerner
Alfalfa spirer
Crema di balsamico
Skjær gresskaret i like store biter (slik at de koker jevnt) og ha i en stor gryte sammen med ingefær, hvitløk og grønnsakskraft. Kok i ca. 20 minutter til gresskaret er mørt. Bruk en stavmikser til å kjøre suppaglatt. Rør inn kokosmelken og varm suppa opp til kokepunktet. Smak til med salt.
Basilikum, hvitløk og litt olivenolje mikses i en food prosessor til basilikum coulis. Kjør til glatt og tilsett resten av oljen etterhvert.
Resten av gresskarkjøttet vil bli sylta:
Resten av gresskarkjøttet vil bli sylta:
1 kg gresskar
4 dl eplecidereddik, (eller vanlig 7% eddik)
750 g sukker
40 g revet frisk ingefær
15 stk hel nellik
10 stk hel allehånde
2 stk hel kanel
1 stk laurbærblad
1. Vask gresskar, del i to og skrap ut frøene. Skjær i store båter, skrell båtene og del dem i 1 x 1 cm store terninger.
2. Kok opp eddik, sukker og krydder og legg i gresskarterninger. Kok til terningene er blanke og møre. Bruk en hullsleiv og ha terningene over i rene, varme og tørre glass: dampes i ?grader i ? minutter..
3. Kok laken videre ca. 15 minutter til den blir tyktflytende. Hell laken over gresskarterningene. Skru på lokk. La stå i romtemperatur over natten. Oppbevar glassene mørkt og kjølig.
Gresskar er magert, sunt og kjempe godt! Det inneholder også noe karoten som omdannes til A-vitamin i kroppen, som blant annet er bra for synet vårt.
Fine oppskrifter på hva gresskaret kan brukes til av mat.
Fine oppskrifter på hva gresskaret kan brukes til av mat.
Med tillatelse gjengir jeg eldstesønnens gresskarkunstverk til bruk for morgendagens feiring!
Mitt mer tradisjonelt bidrag kommer i morgen!
Duger dette verktøyet da? Det er mitt første uthulte gresskar noensinne...
Mørket faller på...
Mitt mer tradisjonelt bidrag kommer i morgen!
Jeg brukte skje til å fjerne bitene med først, men gikk over til å skrape med den istedenfor, og det var mye mer effektivt. Da blir det ikke sylta gresskar i biter, men strimler. Smaker likedan!
Finpussen før det ender på krakken ved inngangsdøra. Nå er det bare å vente på mørket og Knask eller knep.
KNASKET
Mørket faller på...
De minste fikk jeg ikke tatt bilde av, dessverre....
Og alt knasket forsvant.
Se Toves flotte innlegg om Halloween!
Tid for gresskar
Noen frø er tatt vare på for å så til våren. Å tørke gresskaret i bakeovnen var ikke vellykka, det ble bløtt og mistet fasongen!
Tips:
Tid for gresskar
Tips:
Ta deg tid til å plukke ut gresskarfrøene fra den trådete massen de ligger i. Skyll dem og legg dem i en gryte eller panne. Tilsett 2 dl vann og 2 ss salt og kok opp. La frøene småkoke i ca.10 minutter. Sil fra vannet og spre frøene utover et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over litt olivenolje og sett brettet i stekeovn på 200 °C i 5-20 minutter, avhengig av størrelsen på frøene. Frøene er ferdige når de er vakkert gyllenbrune. Avkjøl på papiret, og bruk som snacks eller drysset over en salat.Kilde
Gresskarmarmelade og litt sylta gresskar på glass - og alt kjøttet ble således brukt opp!
Så morsomt at dere feirer! Flott at du deler oppskrifter også! Ha en flott helg :)
SvarSlettTror den suppa vil smake godt. Får prøve å lage den neste år før vi setter av gårde på hver vår sopelime!
SvarSlettSå flotte gresskar. Jeg gjør ikke slikt, og har aldri gjort det. Det ble ikke feiret Halloween da barna våre var små, og da barnebarna var store nok, hadde de flyttet til Åsgårdstrand.
En flott Halloween ønskes av Tove
Tror den suppa vil smake godt. Får prøve å lage den neste år før vi setter av gårde på hver vår sopelime!
SvarSlettSå flotte gresskar. Jeg gjør ikke slikt, og har aldri gjort det. Det ble ikke feiret Halloween da barna våre var små, og da barnebarna var store nok, hadde de flyttet til Åsgårdstrand.
En flott Halloween ønskes av Tove
Hei igjen - her ser jeg det er blitt dobbelt opp av kommentaren.
SvarSlettTakk for reklamen.
Da setter vi av gårde på hver vår sopelime neste år. Som jeg sier - er det til Bloksberg vi skal dra?
Smile... So much to see, to read. It's a funny Time.
SvarSlettSannelig hadde dere en fin Halloween i går!
SvarSlettOg hatten var helt super! Det samme var gresskarene, men jeg kan ikke se noen sopelime.
En god uke ønskes av heksen Tove
Thanks for joining OYGIF. Your photo will be featured this weekend. Hope you can drop by.
SvarSlett