søndag 18. oktober 2015

Norsk kultur; Dragestil/sveitserstil
Dragestilen er den nordiske utgaven av sveitserstil, egentlig er også sveitserstilen en trearktitektur som ikke finnes maken til andre steder enn i Norden.
Egentlig oppsto stilen i Tyskland (der den aldri ble særlig populær - min påstand) med inspirasjon fra arkitektur i Aplene. Men dragestilen tillegger den noen typiske norske særtrekk henta fra vikingtida.
Den nordiske varianten har fasaden på langsida mens hus i Alpene har kortveggen som fasade.
Flere av husene er bygd i lafteteknikk og med dragehoder i endene av mønet på saltaket.
Mest kjent og særegent på vanlige hus innen trearkitekturen er kanskje dragestilen som var preget av drager fra vikingsskip og ornamenter fra stavkirker. Disse trebygningene hadde ofte mektige tårn i bygningskroppen. Dragestilen kan karakteriseres som en fornorsket videreføring av sveitserstilen.KildeJeg har stor sans for stilen og er engasjert i hvordan vi tar vare på denne delen av kulturarven vår. Heldigvis har det den siste tida blitt mer oppmerksomhet retta mot rett restaurering der detaljene er viktige elementer. Bruk av riktige vinduer, dører, rekkverk og lister er en selvfølge. Ikke mange er klar over at farvene spiller en viktig rolle. De fleste husene er hvite nå mens de opprinnelig har vært malt i flere farver som på disse bildene.

Se innlegg om Ekheim på bloggen
http://viltogvakkert.blogspot.no/2010/02/mine-favoritter-i-arkitekturen-ekheim.html
http://viltogvakkert.blogspot.no/2010/12/e-abc-skandinavia.html
Sveitserhus
Dragestilens karakteristika
Architecture of Norway
Pintrest
Lafting
Bildene to siste bildene er skanna fra et ukeblad!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!