onsdag 7. januar 2015

Slett ingen vinteridyll
Karl Johan 6.januar klokka 17.17. Det regner og er mørkt og trist - nesten folketomt i gata. Jeg tok beina fatt fra Sentralbanestasjonen til HIO.
Snøen som kom i jula, er borte. De eneste snøkrystallene som finnes, er kunstige og henger på treet på universitetsplassen. I går var det 13.dag jul - og de fleste juletrær ble høsta, det gjaldt ikke i Oslo!
Godt noe lyste opp i mørket!
Når dagen i gamle dager kunne bli kalt «Trettendedagen gamle juledagen», skyldes det kalenderreformen - innføringen av den gregorianske kalenderen i 1700. 
Tidsrommet mellom 19. februar og 1. mars falt ut det året, og juledagen ble flytta 12 dager tilbake, fra 6.januar til 25. desember. Men så har tolvtedagen falt sammen med trettendedagen.Trettendeaften var høytidsaften, og da brente de lys fra trearmete lysestaker til ære for de hellige kongene, eller de tre vise menn. Kilde Kilde
Trettendedagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen, ga det et godt og grøderikt år, sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren....Kilde

2 kommentarer:

 1. Nej det ser verkligen inte ut som vinter! Men, som sagt, kylan är på väg ;)

  SvarSlett
 2. Mørkt og trasig vær i nord. Det laver ned snø.. Spent når jeg står opp i morgen for å se mengdene på trappa og i avkjøringen.
  Får ta det med et smil. Jula er ryddet vekk, og trettende dags jul her var godt vær om jeg ikke husker feil, mildt var det men det regnet ikke da.

  God helg til deg.

  Varm hilsen i fra nord.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!