fredag 2. januar 2015

Den magiske månen
Av Kathryn Vercillo

Månen er en mektig kraft i naturen. Faktisk har månen vært en sentral del av mange myter og legender på tvers av ulike kulturer nettopp på grunn av den kraftige påvirkningen dette himmellegemet har på alle levende væsener.

1. Chang'e. Det er en veldig berømt kinesisk myte om kvinnen som sies å leve på månen. Det finnes ulike varianter av myten, men den grunnleggende historien er at hun og mannen var en gang udødelige vesener som ble gjort dødelig på grunn av sin dårlige oppførsel. De forsøkte å oppnå udødelighet igjen gjennom bruk av en pille, men Chang'e var grådig og tok for mange av pillene og endte opp med å fly opp til månen hvor hun ble værende en tid. Hun er gjenstand for mye kinesisk poesi og er en av de sentrale årsakene til at den kinesiske månefestivalen arrangeres hver høst.

2. Månekaninen. Dette er en interessant myte fordi den krysser over flere ulike kulturer. Månenkaninen eller jadekaninen sies å være en av de følgesvennene som Chang'e til slutt fikk lov til å ha med til månen. Men det er også et symbol som dukker opp i myter om månen i Korea og i Japan.

3. Selene / Luna. Disse er henholdsvis navnene på månengudinnene i gresk og romersk mytologi. I mytene knytta til disse gudinnene, er gudinnen paret med guden for solen. Han reiser hele dagen, og hun tar over om natten. Hun er vanligvis ansett for å være en lidenskapelig gudinne som har mange elskere og som representerer et ønske forbundet med månen.

4. Tecciztecatl. Ikke alle gudene som er assosiert med månen, er gudinner. Dette er et eksempel på en mannlig gud som er forbundet med månen. Selv om han var en Aztecgud, knyttes assosiasjoner til asiatiske kulturerer (han var en kanin) og til og med til dagens moderne månemyter som historien om "mannen i månen".

5. Anningan. Inuittene i nordområdene Alaska og Grønland, har en ganske forferdelig myte om månen. De mener at Anningan, måneguden, voldtok søsteren sin, solgudinnen. Og enda verre, de tror at han fortsatt prøver å jage henne ned for å eie henne. Det er derfor han følger henne på himmelen hver dag. Voksende og avtagende måne er forklart ved at Anningan jager henne, men blir sulten og deretter forsvinner for å jakte på mat. Så når han har fått ny energ, kommer han tilbake for å jage henne igjen.

6. Mawu. En mye gladere myte fra Afrika basert på historien om månen Mawu som er god som alltid er knyttea sammen med solgudinnen Liza. Det antas at måne og solformørkelser er forbundet til elskovstider av det himmelske paret. Denne myten forklarer kraften til månen, sola, himmelen, kjærlighet og begjær.

7. Soma. Dette er den hinduistiske guden som er knytta til månen. Den er interessant på grunn av det faktum at det finnes flere andre symboler som vi ser her som ofte er forbundet med månen. I hinduistisk kunst, er Soma noen ganger et embryo, og noen ganger en okse. Fruktbarhet er ofte forbundet med månen. Oksen er også et symbol som har vist seg å være relatert til månen på tvers av kulturer. Det viktigste ved Soma er koblinga med månen som en eliksir. Soma er navnet på en drikke som sies å bli fortært av gudene. Og det onteressante er at månenkaninen som bor på månen i Chang'es kinesisk myte, også er en eliksir.

8. Rona. Dette er en historie som kommer fra Maori stammen i New Zealand. Historien handler om en ung kvinne som heter Rona som mishaget månen så månen grep henne og tok henne bort. I myten griper hun et tre og drar det med seg til månen. Det antas at treet rrepresentere fruktbarhet, og derofr er månen knytta til dette symbolet.

9. Mayan  månegudinner. Mayafolket har flere historier om ulike månegudinner. En gudinne som ofte ble forbundet med månen er Ixchel som er assosiert med månen fordi hun er en fruktbarhetsgudinne. Imidlertid er det antatt at hun faktisk kan være "bestemor til månen" og representere aldring og uttørkingen av fruktbarhet i alderdommen, så hun er oftest knytta til voksiende måne og ikke månen til enhver tid.

10. Varulver. En av de skapningene som vi ofte ser avbilda i filmer basert på myter og legender, er varulv. Denne skapningen er, selvfølgelig, tilknytta fullmåne. Vanligvis er det antatt at disse er skapninger som har menneskelig form, men forvandels til ulvelignende (typisk voldelige) skapninger når det er fullmåne. 

Dette er bare ti eksempler på noen av de sterke historiene som folk på tvers av tid og sted forbinder med månen. Gjennom mange forskjellige myter, har månen i seg selv blitt et symbol for kjærlighet, begjær, endring, lidenskap, fruktbarhet - og faktisk vold.

Månen bruker 27 døgn, 7 timer og 11,5 sekunder på en runde rundt jorda. Månen har såkalt bunden rotasjon, det vil si at vi aldri ser baksiden av månen.
Til langt opp i vår tid har slakting helst blitt foretatt på voksende måne. Da ble kjøttet både bedre og drøyere.Kilde

Og denne posen fant jeg da jeg skulle rydde bort nyttårspynten etter at dette innlegget ble posta. Jeg har aldri vært i Canada, så det må være en sønn som har brakt posen med seg hjem.Om månen i norrøn mytologi


2 kommentarer:

  1. Her var det mye spennende om månen. Det er utrolig hvordan slike legender dukker opp!
    Månen er fascinerende. Hippocrates var overbevist om at månen spilte en stor rolle i helbredelse, og det var regler for når man kunne operere et menneske ut fra månefasene. Det står en del om dette i en av bøkene til Linda Goodman, "Star Signs". Dette skal jeg lese på nytt en dag, du satte meg på tanken. Takk for det.
    En god helg ønskes av Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!