søndag 11. august 2013

i heart macro
There are some different kinds growing in the garden - and they are blooming in different times too, the yellow in spring, the red in the end of the summer.
Kaprifol (Lonicera) er en Creeper - mer presist en familie av klatreplanter - funnet i Europa, Kina, Asia og USA, så den er veldig utbredt. Dette slyngplanta kan ikke engang feste seg og må klatre i trær og busker. 
Det finnes mange forskjellige varianter. De vokser i alle typer fuktig jord og foretrekker delvis skygge, men de kan også plantes i full skygge. Som klatrer strekker den seg mot lyset. De treaktige stenglene kan være flere meter lange.Ulike klatrere har forskjellige måter å klatre på. Kaprifolium klatrer ved å sno seg rundt trær og busker i klokkas retning.Kaprifolium har en herlig duft, spesielt vanlig kaprifol (Lonicera periclymenum). Lukten er sterkest om kvelden, og på varme sommerkvelder kan du lukte dem før du faktisk ser dem. Disse plantene tiltrekker seg møll og andre insekter som er aktive om natten. Disse insektene sørger for at plantene blir bestøvet. Kaprifoliums blomster har stengelhoder som er gulhvite og noen ganger røde eller lilla. Blomstene er 4-5 cm i størrelse, og har to lepper med et smalt rør, som er minst 2 cm langt. Overleppen og underleppen er krølla litt tilbake i blomstringsperioden. Blomstene har lange pollenknapper på filamenter som karakteristisk stikker fra kronen.Velkjente kaprifoliumsorterLonicera periclymenum 'Belgica ". Bladene til denne variasjon er litt tykkere enn de i den generelle Lonicera periclymenum. Bladene har en utrolig lilla-fiolett farge når blomstene er fortsatt i knopp.Lonicera periclymenum 'Serotina'. Denne velkjente varianten har tynnere blader enn den vanlige Lonicera, og knoppene er mørk lilla.Lonicera Heckrottii. Denne solide svarte varianten ble importert til Europa fra Amerika i 1960 og har nå blitt veldig populær.Kaprifolium er medlem av Caprifoliaceae familin. Navnet kommer fra det latinske ordet "caper 'mening geit, og' folium 'mening blad. Opprinnelsen til navnet Lonicera er usikkert. Det antas at botanikeren Linné kalte anlegget etter Johann Lonitzer, en tysk lege og naturforsker (1499-1569). En annen mulighet er at han heter Lonicera etter Adam Lonicer, en lege og naturekspert fra samme periode som skrev bøker, inkludert 'Naturalis Historae Opus Novum'.
I romertiden ble kaprifol brukt til å behandle lungesykdommer og infeksjoner i urinveiene. Kilde

Ulike slag


3 kommentarer:

  1. Dina vackra bilder på kaprifolerna är ett bevis att de måste finnas i trädgården.

    SvarSlett
  2. such beautiful delicate photos! Thanks for sharing the love up-close with I Heart Macro:-)

    SvarSlett
  3. Väldigt vackra macron. Ha en fin vecka!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!