mandag 19. august 2013

Høstsådd

Lythrum salicaria -flerårig med lange, intenst fiolettrøde blomster med flott buskete bladverk, trives på fuktige plasser som i Oasen under magnoliatrærne og damkanten som har oppstått rundt dammen vår.

Lythrum salicaria is a flowering plant belonging to the family Lythraceae, native to Europe, Asia, northwest Africa, and southeastern Australia.

Videre: 
Den kan vokse 1-1,5 m høy, i kolonier på 1,5 m eller mer i bredden med mange opprette stengler fra en enkelt treaktig rot masse. Stilkene er rød-lilla eller rødt til lilla og firkantet i tverrsnitt. Bladene er lansettformede, 3-10 cm lange og 5-15 mm brede, dunete og fastsittende, og ordnet motsatt eller i kranser av tre.
Blomstene er rødlilla, 10-20 mm diameter, med seks kronblad (noen ganger fem) og 12 pollenbærere, det er tre forskjellige blomsterarter, hver blomstertype kan bare bli bestøvet av en av de andre typene, ikke samme type, og dermed sikre krysspollinering mellom ulike planter.
Frukten er en liten 3-4 mm kapsel som inneholder mange små frø. Blomstring varer hele sommeren. Når frøene er modne, og bladene røde gjennom dehydrering tidlig om høsten, og den røde fargen kan vare i nesten to uker. De døde stilker fra tidligere vekstsesong er brune.

Blomstene bestøves av bier og sommerfugler. 
Et antall insekter bruker Lythrum salicaria som en matkilde.

Den har blitt brukt som en medisinsk urt til å behandle diaré og dysenteri;. Det regnes som trygt å bruke for alle aldre, inkludert barn. Det er også dyrket som prydplante i hager, og er spesielt knyttet til fuktig, dårlig drenert steder som myrer, myrer og damkanter. Det vil imidlertid tolerere tørrere forhold. Blomstene er prangende og lyse, og en rekke sorter har blitt valgt for variasjon i blomst farge. kilde
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fackelblomster

Pepperrotstre - Moringa Oleifera
Flerårig grønnsaksvekst

Tiltalende, merkelig vekst med fløtehvite orkidelikende , honningsduftende blomster. De lange fruktene med aromatiske frø og de flikete bladene brukes spesielt i indisk matlaging og parfyme. Rota kan brukes som pepperrot.
Frøene bløtlegges i ett døgn. Sås inne. Jorda blandes med 1/4 torv og 1/4 sand. Dekk frøene med sand. Vann tilføres fra undersiden. Gror i krukke inne eller på en varm uteplass. Overvintres frostfritt.
Mye sol, grotid 10-30 døgn, 110 cm høyde, blomstring fra mai til juli.
Knollvial - Latyrus tuberosus
Flerårig grønnsaksvekst

Klatrende kulturvekst fra 1600-tallet med mørkerøde duftende erteblomster. Den har rotknoller på 3-5 cm med kastanjenellik smak sommkan høstes både vår og høst. Fin bievekst.

Sås inne, pusses med fint sandpapir, blotlegges i ett døgn og dekkes med et fint lag sand. Om det ikke gror innen en månrd, settes potta i kjøleskapeti en måned, så ut i skyggen.
Kan sås ute mellom  september og november. Høyde 75 cm, sol, blomstring juli- september.klikk


Sommerfuglranke - Schisandra chinensis - Flerårig medisinvekst

Tradisjonel kinesisk medisinvekst, kjent som "de fem smakernes frukt". Praktfull klatreplante med duftende, hvite blomster og røde bær i klaser som druer. Det kreves hunn- og hannblomster for å få frukt.
Bløtlegges i to døgn i varmt vann. Settes så i kjøleskap en måned, sås inne.
Jorda blandes med 1/4 torv og 1/4 sand. Vannes nedenfra. Kan odles i krukke hele året inne.
Sol, 6-9 m, blomstrer i mai- juni, grotid 3-6 måneder.

De smaker søtt, salt, bittert, surt og

Umami har lenge vært ansett som en egen smak i kinesisk og japansk mat. Matvarer som er sagt å gi opphav til denne smaken, for eksempel, soyasaus, fiskesaus, ansjos, kjøtt, buljong, ost og andre protein-rik mat. På begynnelsen av 1900-tallet, holdt den japanske kjemiprofessor Kikunae Ikeda at aminosyren glutaminsyre og dens salter (glutamates) produserer denne smaken og det japanske navnet umami (うま味 - "velsmakende" eller "god / frisk smak" ) har kommet siden å bli mye brukt.
I kinesisk matlaging, er ordet Xianwei (Tradisjonell kinesisk: 鲜味; forenklet kinesisk: 鲜味) for samme smak. 


Her gjelder det å være tålmodig - og alt som er sådd gir blomster som dufter. De skal ut i dufthjørnet til våren, alle sammen!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.