fredag 31. juli 2009

Gul Jacobs stige / Polemonium pauciflorum




Denne planta er en frøplante av ei plante jeg kjøpte på et blomstermarked i Skottland.
På standen hang det en lapp. Der sto det: Hjelp oss å ta vare på denne planta!
Jeg tok oppfordringen og tok planta med meg hjem. Den har spredd seg over hele haven, dukker opp der man minst aner og blir borte igjen. Siden den er så villig er det ikke vanskelig å finne nye eksemplarer og stikke dem i jorda et sted der skjønnheten kan nytes ofte.

Planta likner ikke på sin blå slektning. Den er lav og har enkeltblomster som har form som en trompet.

Kyllingene på Asmaløy


I dag var jeg og besøkte Marianne som har hatt kyllinger i sommer, en høne og en hane.
Greit å ha dyr til låns!







Gustav Klimt, Havegang med killinger, 1916

onsdag 29. juli 2009

Blå sommerfugl

Blå sommerfugl



Har savnet den blå sommerfuglen som alltid har flakset rundt i haven før om åra. I dag kom den, et vakkert lite eksemplar.
Eastern Tailed Blue Butterfly
Boisduval's blue butterfly
Plebejus icarioides
www.bentler.us/.../boisduval-blue-butterfly.aspx
The upper wing surface of males is lilac-blue with dark borders, while the female may be brown, or blue with wide dark borders. On the underside, black or white postmedian spots are larger on the forewing than on hindwing. Wingspan is 1-1/8 to 1-3/8 inch. (2.9 - 3.5 cm)

Boisduval's Blue (Plebejus icarioides) is a common butterfly of the American West, with a few different supspecies recognized. ?????? Kan dette være tilfelle???? Har gjestene våre fra Los Angeles hatt den med seg i bagasjen????
http://www.butterfliesandmoths.org/species?l=1622


Jeg prøver å finne ut hva slags sommerfugl dette er!
19.august: Det er nok ikke så eksotisk funn, men en Vanlig blåvinge, Polyommatus icarus. Jeg har nok trodd at haven har flere unike innslag enn det den egentlig har!

Flott side_ floralore.com/fauna_ButterflyPhotos.html

mandag 27. juli 2009

En far er god å ha


I dag i regnværet kom faren min med nok et lass havekompost- det er ikke få ladninger han har kjørt hit med avfall sin egen have. Det kommer godt med. Denne gangen er det rododenrdonbedet som får glede av snadderet. Med på lasset var det både meitemark og annet smått som gjør jorda feit og god.

søndag 26. juli 2009

Kattejammer og Månefestival

Det finnes to slags kattejammer. En det ikke er en fornøyelse å høre på og faktisk en det er stor fornøyelse å høre på. Begge typer fikk vi god anledning til å høre på i dag.
Sia kan være grusom i sin måte å jage inntrengere på. Først småmurring, så noe mer høylydt som ender opp i skjærende skrik. Forferdelig! Spesielt når motstanderen tar igjen med det dobbelte. Det endte opp i en voldsom slosskamp med Nøste som nervøs og spent tilskuer lurende bak en busk- jeg var nødt til å skille de hatefulle med kraftig tak. De hadde klort seg sammen og bet hverandre i nakken. Sia ble bært hjem med formaninger og "hva tror du naboene synes om dette bråket. Skam deg!"

Senere på kvelden ble det Katzenjammer fra scenen på Månefestivalen. Katzenjammer er fire artige jenter som har imponerende stemmeprakt, som synger rått firstemt, og alle trakterer balalaikabass, perkusjon, gitar, trumpet, trekkspill, munnspill, tangenter ... og kanskje enda mer i en herlig blanding (visstnok over 30). Det ble festivalens høydepunkt sammen med Kristin Ambjørnsen, men det er det siste sjarmerende kattejammeret som gikk rett inn i margen og er der fremdeles. Jentene spredte masse energi og fantastisk glede.



Illustrasjonen med de to kattene i måneskinn sto på trykk i spalta 'Tenbidrag', engang i 1970.
Sender dere en liten tegning av et kattepar i månskinn. Det er så lenge siden jeg har sett noen dyr i spalten til Tenbidrag, så jeg tenkte at kanskje kattene mine vil bli vel mottatt, skriver Ninotcha fra Fredrikstad . Vi takker - og sender honorar i posten!
Husker ikke hva jeg fikk! Og litt slitt er utklippet også blitt i kantene etter som åra har gått, for albumet er bladd nå og da...

lørdag 25. juli 2009

Nok en "rainy day"

Regn
Regn er malt med vannfarger på papir 17.oktober i 1976. Så får vi se om det høljer like mye ned den oktoberdagen i høst også!

fredag 24. juli 2009

"Gepardsommerfugl" - en boloria



"Gepardsommerfugl" aldri sett maken!
Fremdeles besøker de havene, men de kan være truet og sjeldnere og sjeldnere å se i lokalsamfunnet. Skiftende klimaforhold og miljøskader kan være årsaken til utrydding av arten.

Brunflekket perlemorvinge (Boloria selene) er en sommerfugl som tilhører gruppen perlemorvinger (Argynnini) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den er vanlig over det meste av Norge unntatt ytterst ved vestkysten. Det finnes mange lignende arter.
Utseende
En middelsstor (vingespenn 30 - 40 mm) sommerfugl, vingene er brunoransje med svarte flekker og tverrstriper. Bakvingenes underside er nettmønstret i gult, brunt og hvitt. Det finnes mange ganske like arter i slekten Boloria. For å skille dem må man underøke mønsteret på bakvingenes underside.
Levevis
Larvene lever på ulike arter av fioler (Viola spp.). De voksne sommerfuglene flyr i juni - juli på enger og i lysninger i skogen.
Kilde:Wikipedia

Kan det være en Boloria thore (Tors perlemorvinge)?

Vingespenn 36-44 mm. Oversiden av vingene er gulbrun med noe utflytende flekkmønster hvilket gjør at mange av eksemplarene er svært mørke på oversiden.

http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/insekter/norlep/nymphalidae/thore.html


torsdag 23. juli 2009

Rens i drivhuset

Det har blitt altfor masse av altfor masse i drivhuset. Hard hånd måtte til for å gi mer plass til pasjonsplanta og ferskentreet.

Juliklematis



Fordi jeg klipte ned klematisene ved frokostplassen i vår, kommer de først i blomst nå. I dag har apleklematisen sprunget ut, og (navnet på denne har jeg ikke funnet ennå) står i knopp.
Blomsten er ikke helt som alle andre. Den har to kronblad sammenvokst. En sjelden vare.
I begynnelsen av august startet blomstringen på den rød-hvite.

onsdag 22. juli 2009

Bed & Breakfast-blomster



Fra 21. juli hadde vi Bed&Breakfast-gjester fra Los Angeles, og rommene ble pyntet med blomster fra haven.
I soverommet fikk          plass som et minne fra landskapshaven i Rosendal.



På det rustikke badet fikk alabastvasen fra Egypt med kaprifolium plass på hylla under speilet.


På det store, grønne rommet (alle rom i annen etasje er forresten grønne!) gjorde muggen laget av Dørje Berg seg flott med såpeurt og hjerteurt.



Lilla kaprifolium kledde duken på det runde bordet helt perfekt!



tirsdag 21. juli 2009

Kjært barn har mange navn




Hestemynte eller Etasjeblomst eller Monarda... her er det bare å velge.
Det finnes mange kulitvarer i farger fra hvitt, rosa og mørkere rød. Jeg fikk meg en overaskelse da denne viste seg å være hvit. Tidligere har jeg bare hatt røde. Den første tok jeg med meg fra en slottshave i Skottland, og den takket for seg etter noen år. Den andre kjøpte jeg i fjor, men den ble nok begravet under et lass med jord der drivhuset nå står. Kjøpte en ny som erstatning i vår. Den er altså ikke lik den den skulle være i steden for! Da blir det nok å kjøpe en til, for den rød er den jeg setter mest pris på.


mandag 20. juli 2009

Lotus

En Lotusplante blomstrer over Vandet;
i Bølgers Leeg den hæver sig og daler,
i Vindens Vift den sine Kinder svaler,-
da hører den en Spotterøst fra Landet:

"O svage Blomst, du skabtes ei til Andet,
end til et Varsel for den tomme Praler:
din Glands er endt, naar Vinden det befaler,

snart er du kvalt og ødelagt og strandet."
Men Lotusplanten svarede den Kloge:
"Min Rod er skjult for dine Blikkes Taage,
dens Liv er friskt, urokkelig og roligt.

Men just fordi jeg fjerned mig fra Skoven,
og just fordi jeg vugger mig paa Voven,
mit Øie er med Stjernerne fortroligt.
J.S. Welhaven



Nymphoea Lotus, den hvite vannlilja, er symbolet for Øvre Egypt. Opprinnelig besto Egypt av to riker, det nedre sumplandet ved Nilens utløp og det øvre i sør med et karrig fjellandskap på begge sider av elva. Kong Narmer. også kalt Menes, samlet rikene rundt 3100 f. Kr. Det nedre hadde papyrusen som sitt symbol.
Egypterne så på lotusblomsten som hellig og som symbol på sola som stiger opp på himlen. Som gave representerte den evig ungdom.
Blomsten finnes som ornament på søylehoder, kapiteler, som friser langs veggene i templer og på smykker og bruksgjenstander.
Den finnes stilisert i lukket og åpen form, som knopp og i full blomst.
Aknnaton, også kalt Amenhotep 4, farao fram til 1347 f. kr, dekorerte palasset sitt med nydelige blomstermotiv der lotus ofte ble gjengitt. Han var faraoen som elsker det vakre innen musikk, poesi og bildekunst. Han diktet selv flere hymner. Han var en livsnyter av de store. Det ble dessverre også hans ulykke.



Men lys blir jorden når du reiser deg i ditt morgengry.
Når du stråler som Aton om dagen, flykter mørket.
Alt kveg fryder seg på beite.
Alle trær og planter folder seg ut.
Fuglene flagrer fra sine reder med vinger som løfter seg til din ære.
Alle små lam danser på sine føtter,
alt som kan fly løfter seg til flukt.
De lever fordi ditt lys favner dem!

Utdrag av en av hymnene han skrev,
kilde Oldtidens Egypt 1-18 dynasti av Sigurd Aschehoug


Relief som kommer fram ved å påføre kvistlakk og så vaske leira før den brennes.

Det er stor sannsynlighet for at de også spiste frukten av lotus. Jeg har spist det i Kina, og det smakte sprøtt, søtt og godt!



søndag 19. juli 2009

Splitlavendelen blomstrer

Lavendel
Lavendeøfrøene jeg tok med fra Split, er nå kommet i blomst. Planten er liten og spinkel, men full av livslyst.
De siste dagene er gått med til å forberede Bed & Breakfast-gjester fra LA. Annen etasje er ikke blitt vasket på lenge. Nå skinner det overalt. På soverommet satte jeg inn en liten porselensskål med lavendelolje. Det gjenstår bare å dandere noen blomster fra haven i mugger, så er alt klart.

Se blomsten fullt utsprunget under Medisinurtebedet!

lørdag 18. juli 2009

Sikori

Sikori

Det har sprunget ut tre nydelige blå blomster på sikoriplanta i dag! Flere står for tur...

fredag 17. juli 2009

Apropos Mengele Zoo

Det vil komme bilde av en vakker sommerfugl her når datamaskina mi er blitt frisk.

For tiden leser jeg Megele Zoo av Gert Nygårdshaug. Boka handler i starten om en liten gutt som fanger sommerfugler til faren sin som preparerer dem etter alle kunstens regler.
Min sommerfugl lever fremdeles selv om den fløy vill og følte seg fanget bak vinduet noen øyeblikk.
Gert Nygårdshaug er en av forfatterne jeg leser med stor interesse. Historiene hans er spesielle og fascinerende, og så blander han inn både kunst og kultur. Bøkene hans varer lenger enn til siste side...

torsdag 16. juli 2009

Røde, gule og grønne tomater





Har du verken lest boken eller sett filmen "Stekte Grønne Tomater" har du noe å glede deg til, skriver Lise Finckenhagen i VGs Fredag under mat og fest. Historien er så vakker, så trist, så klok og fylt med kjærlighet og omsorg. Jeg har smilt og snufset meg gjennom den mange ganger. Aldri har jeg hatt et ønske om å starte restaurant, men en slik cafe som Whistle Stop, beskrevet i Fannie Flaggs bok, har jeg drømt om.
En cafe med fantastisk mat, hjemmelagde produkter og god kaffe. Og ikke minst et sted som bugner av humor, kjærlighet og omsorg for alle typer mennesker. For meg handler det ikke om å lage fancy mat til trendy mennesker, det handler om å glede andre.
Kilde; Fredag 17.juli 2009

Jeg har ikke lest boka, men sett filmen. Tror heller ikke øyet mitt var tørkt! Det er en gripende historie.

På siden finnes også denne oppskriften som jeg vil prøve:

STEKTE GRØNNE TOMATER

300 g små grønne tomater
150 g steinfrie røde eller grønne druer
1 liten bunt gressløk
salt og pepper
smør og litt olje til steking ev baconfett

Del tomatene i to eller skiver. Stek tomatene i en blanding av smør og olje, tilsett druene og krydre med salt og pepper. Bland til slutt inn gressløk. Stekte grønne tomater er godt til både kjøtt og stekt fisk.

Rosendal



Baroniet i Rosendal, Skandinavias minste slott, er det eneste i sitt slag i landet og en av de største attraksjonene på Vestlandet, står det å lese i turistbrosjyra Sunnhordland 2009. Slottet er blant annet kjent for renessansehagen og en hyggelig Hagekafe like ved urtehagen.
Jeg kan legge til at det også er en storslått engelsk hage rundt eiendommen fra 1665.


Rosehaven

Beskrivelse av renessansehaven




Rosehaven sett fra alleen




KRYDDERHAVENE
Som en liten hekk skilte lavendelen urtehaven fra gressplenen. Over salve og kongelys.




Fra grønnsaksbedene
I drivhuset ble det servert retter med havens grønt og sider fra eget bryggeri.

Her var det fiken, banan, fersken og druer mm

Landskapshaven

En selvsagt gjest i landskapshaven


En buskrose midt i havet av gule margeritter.