lørdag 11. september 2021

Høststell av historiske roser


Rosebedet ved kjøkkenterrassen, en rosegrein ble spart....

Rosebedet ved Eiriksplass

Det svært få andre sorter enn historiske og gammeldagse roser i rosebedene. Og de trenger mest stell på ettersommeren og tidlig høst.

Eldre rosesorter som kun blomstrer intenst en kort tid om sommeren, bør ikke beskjæres om våren, men etter blomstring  ca hvert 3. år.  De beskjæres som blomstrede busker da de danner blomsterknoppene sommeren før.

Dersom de ikke blomstrer og kun har noen blader på greinene kan du forsøke å  å klippe de ned til ca 10 cm over bakken. La kun 5 av de yngste greine stikke opp så langt og klipp de andre greinene helt ned. Blomstringen kommer ikke før til neste år. Ved en så kraftig beskjæring vil det komme mange nye skudd opp og her trengs det en tynning. 

Kumøkk som gjødning kan vi blande med jord og legge i små hauger rundt rosene oppå jorden sent på høsten. Plantene klarer ikke å ta opp næringen så sent, men er matpakke for rosene med det samme de beynner å vegetere neste vår. En slik jordhaug oppover stammen vil beskytte podestedet til mindre hardføre og mer utsatte roser mot nedfrysning.

Graver vi om høsten, blander til god rosejord av like deler hagejord, leire, sand og kompost, legger vi tilrette for god vekst til våren. Jorden får satt seg, mark, småkryp og tele ordner resten over vinteren
. Klipp herfra og derfra.

Det er bare å sette i gang! 


Og rosene har alt begynt å spire igjen -  ja, til og med å blomstre sjøl om de ikke skulle ha remontert. Kan det være den varme sensommerens sin skyld?

Mener dette er Mrs. John Laing



1 kommentar:

  1. Det er sant, ku gjødsel er en utmerket kompost for rosenbusker.
    Hilsener fra Argentina

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.