onsdag 21. juli 2021

Å halka/skli


På norsk har vi ordet hålke for glatt underlag, vei, sti ol. Da sier vi det er hålkeføre, og det er lett for gående og kjørende å skli.

Hålke er eit nedarva hokjønnssubstantiv som er avleidd av adjektivet hål. I dag brukar vi nok hålke mest om ’stad der det er hålt/glatt’, men vi ser i Nynorskordboka at det òg blir bruka om ’det at noko er hålt’. Hål kan vere både det ’som ein glir lett på’ , som hål is, og noko ’som glir lett’, som hål fisk. Vi finn dei same orda på svensk, i standardspråket som substantivet halka og adjektivet hal. På svensk er hal det vanlege adjektivet å bruke til dømes om glatt føre, mens vi på norsk ikkje nyttar hål så mykje i skrift; vi brukar oftast gli. Kilde

Om sommeren er det sjanse for å skli og miste fotfeste på våte svaberg, sandete svaberg, mose på fjell og grønske generelt!

Jeg har både endt i vannet når båten skulle fortøyes til en stein i fjæra og på stien ned til haven vår, på våt grønske. Det har heldigvis endt godt disse gangene. Det var verre på den isete veien da jeg sklei og brakk håndleddet, og på vått, glatt gress da jeg sparka fotball med en 15 åring. Det endte med to brudd i ringfingeren. Med det er tegn på et aktivt, levd liv!


 

4 kommentarer:

 1. Det kan göra ont när man halkar! Frakturer i handled och fingrar vill man helst slippa men är olyckan framme står man där.
  Ha det gott!

  SvarSlett
 2. Japp, våt mossa är verkligen halkigt och inte ett dugg roligt att halka på. Har gjort det en gång själv på en ö i Stockholms skärgård. Tur att jag var 30 år yngre då. Hade det hänt nu hade jag troligen fått transporteras med helikopter till ett av Stockholms sjukhus... ;-)

  SvarSlett
 3. Klippor kan vara hala, speciellt när dom är blöta.

  SvarSlett
 4. Det er også skummelt etter regnvær i skogen, våte røtter og kvister. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.