torsdag 18. juni 2020

Nöt



Dette er nötene/kuene "våre". Rette eier er Hans Lia, tremeningen til mannen min, han på nabogården, men kuene beiter på våre jorder, bare snaue meteren fra huset vårt i Lia.
Vi brukte også ordet nöt om kyr før om åra. Vi har levninger etter det f.eks i stedsnavn som Nøtterøy.


Av og til prøver gårdshunden vår Spot, å hisse kuene opp, men de lurer bare på hvilken dumming det er som står deg og gjør seg til. Andre ganger tror han at han er en ku og gresser grådig de høye stråa på enga.


De siste bildene er fra pinsa i år. Kuene synes det er herlig å ha kommet ut av båsen. Det er veldig koselig å ha kuene så nær, vi kan stå på terrassen og klø dem på nakken!
Spesielt en av kuene nøt en liten hvil i det frodige gresset.


Øya midt i Lilona kalles Nøtterø (kyras øy), men navnet på øya utenfor Tønsberg, forklares på denne måten:
Navnet på øya var opprinnelig Njót, og bygdenavnet hadde allerede i norrøn tid blitt til Njótarøy. Njót må være avleda av det gammalnorske ordet njóta, som betyr «nyte / bruke / ha fordel av». Uttalen på lokalmålet er nøttere, nesten mot nøttre. Tidligere sa gamle folk nøttlann. Kilde

ETYMOLOGI av norrønt naut
BETYDNING OG BRUK
1  ALMINNELIG I FLERTALL  (eksemplar av) storfe ; ku, okse eller kalv

også litt mer interessant lesing om opprinnelser her: <: a="" href="https://en.wiktionary.org/wiki/naut" nbsp="" style="font-size: 12px;">https://en.wiktionary.org/wiki/naut
<: a="" href="https://en.wiktionary.org/wiki/naut" nbsp="" style="font-size: 12px;">

<: a="" href="https://en.wiktionary.org/wiki/naut" nbsp="" style="font-size: 12px;">

9 kommentarer:

  1. Så koselig! Jeg elsket kuene på gården da jeg var jente og vi ferierte på gård. Jeg hadde fast ku å melke morgen og kveld. Kos dere!
    Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  2. Skönt att se kor som får gå ute i naturen, beta och röra på sig! I en del länder tror jag att många kor får vara inomhus hela året.
    Ha det gott!

    SvarSlett
  3. Du har då verkligen korna nära dig! Å om de betar på dina åkrar så gissar jag att du inte behöver betala för nötköttet. En bra deal där:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi har på en måte en deal.... vi slipper å holde kulturlandskapet ved like, slipper å rense småvegitasjon hvert år, for enga må ikke gro igjen!

      Slett
  4. Kan tänka mig att korna var glada över att få komma ut. Och trevligt att ha dem så nära. Minns att vi också hade det om somrarna i Fåberg utanför Lillehammer där jag då var väldigt mycket.
    Roligt att få med lite etymologi också.

    SvarSlett
  5. Så mysigt med korna så nära, jag tycker det är rogivande att se dem beta och idissla. Lilla vovven försvinner nästan i det höga gräset och speciellt en av våra hundar betar också gräs och jag kallar henne min lilla ko 😀

    SvarSlett
  6. Perfekt med gräsklippare precis utanför och de är väl rätt lustiga att titta på. Vackert bor ni!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.