lørdag 6. juni 2020

Å jobbe på en gård

Innslag fra Dagsrevyen i kveld

er et av de farligste yrkene i Norge. Jeg har fått en smakebit!


Uhellet skjedde på slutten av rydding i møkkakjelleren. Det er lenge siden det var dyr i fjøset over, men møkka har fått bli liggende og utvikle seg til jord over tid. Mange gjenstander er blitt lagra der, blant annet et stuebord som sto med et bein i jorda.
Jeg ville fjerne stuebordet for å hindre at beinet ble ødelagt. I det jeg gjør det, faller en gammel, rusten jernovn over mitt bein, og foten ble sittende klemt fast.
Fra såret begynte det å piple en oransjefarva væske og små blemmer dukka opp rundt såret. Vel, jeg syntes det var merkelig, men tenkte ikke mer over det. Av mangel på kunnskap, ignorerte jeg også smertene i kjølvannet av skaden. Jeg rensa det, smurte det med sårsalve og la på bandasje og satte meg med foten høyt heva.


Hjemme søkte jeg å nettet om hva symptomene kunne være årsak til:
Gassgangren, eller myonekrose, er en sårinfeksjon (betennelse som kan føre til koldbrann) som forårsakes av ulike klostridiebakterier. Slike bakterier finnes blant annet i jord og i menneskers og dyrs tarmkanal.
Tilstanden er karakterisert ved plutselig debut med raskt økende smerter i et sår. Området rundt såret vil hovne opp, og det kan renne illeluktende, brunlig eller blodfarget vandig væske fra såret. Det mest typiske er at det danner seg gass(luft)blærer under huden. Tilstanden skyldes infeksjon med bakterien Clostridium perfringens.
Bakteriene kan spre seg raskt i omkringliggende vev, og føre til vevsdød i dype lag av huden og i muskulatur.
Røntgen kan brukes til å påvise gass i vevet. Sykdommen debuterer plutselig, og det oppstår raskt økende smerte lokalt, blodtrykksfall og hurtig puls. Pasienten har feber, men den gjenspeiler ikke infeksjonens alvorlighetsgrad. Ved alvorlig, dødelig utgang opptrer i sluttforløpet absolutt utmattelse, tap av bevissthet og koma. Rask behandling viktig.
Kilde
Sporene disse bakteriene danner er ekstremt motstandsdyktige mot miljømessige utfordringer som mangel på næring, varme, stråling og kjemikalier. De er svært utbredt i naturen og finnes i store mengder i jord. Derfor vil de enkelt kunne forurense matvarer og produksjonsutstyr, sier Borch-Pedersen.
Hun forklarer at selv om de aller fleste bakteriene vil dø ved temperaturer opp mot 100 grader, kan sporene overleve lenge. 
Sporene er i en inaktiv dvale­tilstand, og kan forbli i denne tilstanden i flere år. Kilde
Jeg har hatt store smerter, har besvimt, hatt feber og vært utmatta, men ikke hatt blodtrykksfall, heller plutselig høyt blodtrykk. Beinet hovna opp fra under kneet og til lilletåa.

Skremt av disse opplysningene, dro jeg umiddelbart til legevakta der jeg fikk stivkrampesprøyte og grundig rensing av såret. Heldigvis hadde jeg allerede time hos fastlegen for et annet problem, så da jeg kom dit til kontroll påfølgende torsdag, tok den dyktige fastlegen min affære, bestilte umiddelbart røntgen og time på skadepoliklinisk avdeling på Kalnes sykehus.
Etter røntgen ville de sende meg hjem for det var ingen brudd å se! Men det motsatte jeg meg. Derfor gikk jeg til skadepoliklinisk avdeling der jeg ble avvist fordi jeg hadde besvimt tidligere på dagen. Så gikk ferden videre til akuttmotaket hvor jeg ble sittende å vente i 5 timer.
På kvelden ble jeg lagt inn på ortopedisk avdeling for behandling med antibiotika. 
Dødt vev er også fjerna uten bedøvelse mandag under legevisitten direkte i sykesenga siden operasjonssalen var opptatt.
Godt det har vært en formidabel utvikling av medisiner de siste årene. Vil ikke tenke på utfallet om jeg ikke hadde kommet til behandling.
Idiotisk å ta vare på et bordbein på bekostning av sitt eget.

Gassgangren behandles med antibiotika i store doser gitt direkte i blodet kombinert med operasjon for å rense såret og fjerne alt dødt vev. Uten omfattende behandling er dette en livstruende sykdomKilde

Dette ble bare vilt, absolutt ikke vakkert!

https://nhi.no/sykdommer/hud/diverse/gas-nekrotiserende-fasciitt/

Les artikkelen i avisa Klassekampen.
Lommelegen
Etterskrift:
Mye tyder på at det var den rustne gamle jernovnen som var årsaken til infeksjonen i såret. Klipp fra en engelsk side oversatt til norsk av google:

Alvorlig infeksjon i sår med rust.
Når en rusten såret har blitt smittet, og ubehandlet vil forverres infeksjonen. En ignorert infeksjon vil produsere en høy feber, pus produksjonen øker og er ledsaget av en stygg lukt. Lymfeknuter vil hovne opp og sår smerte vil være nesten uutholdelig. En akuttmottaket besøk er viktig nå som den vanlige bredspektret, kan oral antibiotikabehandling ikke fungere. Det kan også være nødvendig for den skadde personen til å bli innlagt på sykehus og intravenøs antibiotikabehandling startet. Såret i seg selv vil trenge ytterligere debridement og kan kreve et avløp som skal settes inn for pus drenering. Ignorerer infeksjonen ved ikke å søke legehjelp til slutt vil resultere i vev død, heter koldbrann. Koldbrann er en komplikasjon av ukontrollert infeksjon som ødelegger vev. I tillegg til sykehusinnleggelse og aggressiv antibiotikabehandling, kan mulig amputasjon av de berørte områdene nå være nødvendig. Hvis infeksjonen har invadert blodet, septikemi, kunne en hel kropp bakteriell infeksjon føre til død for den personen med den rustne kutt eller punktering.

Takket være god helsehjelp og rett medisinsk behandling, om enn litt sent, har jeg foten i behold og ikke minst livet!

3 kommentarer:

  1. Jeg så det på TV i går. Helt utrolig at han klarer det!
    Fint med regn! Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  2. Ojojoj. det där var värre, mycket värre, än att ha en liten mus i sin vandringskänga. Så glad jag är att du var beslutsam och inte gav med dig. För vad hade hänt om du inte hade varit den du är och stått på dig. Lycka till med allt nu, må du snart bli frisk och att antibiotikan får allt att vända till det bästa tänkbara. En sådan smakbit är man gärna utan. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og jeg skriver dette på bloggen for å spre kunnskap. Jeg ante ikke at det kunne få slike konsekvenser.Heldigvis skjer det sjelden, men OBS OBS!

      Slett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.