lørdag 19. september 2015

Asters som medisinurt

Asters har så klart en plass i urtebedet, og ideen er å samle en del ulike arter for barnebarnet som er født på dagen som har Asters som sin blomst.

Aster aestivus ... anbefales som et krampeløsende middel. Prinsipielt brukes i kur av revmatisme i form av injeksjon.Den anbefales imidlertid for hysteri, sanktveitsdans, 
epilepsi, kramper, uregelmessig menstruasjon, etc. Den brukes både eksternt og internt for mange hudsykdommer, utbrudd forårsaka av giften til rhus (Rhus Toxicodendron som er en plante og heter Giftsumak), allergikse hundreaksjoner og i bitt av giftige slanger. Bruken trenger nærmere undersøkelse.

Aster Novae-angliae er  en vakker plante. Den har rose-lilla, noen ganger hvite blomster. Brukes for å helbrede hudutslett og er en verdifull medisin ved forgiftning av Sumach (Rafinesque).

Aster Cordifolius  er en utmerket aromatisk nervine, i mange tilfeller å foretrekke framfor vendelrot." Det er også kjent krampeløsende. Rota er den delen som brukes. Et avkok har vært brukt for revmatisme.Rota til denne planta har en beroligende effekt og er aromaticsk stimulerende. Den gir resultater over tid og kan virke permanent. Kraften påvirker nervesystemet, og den brukes ved hysteri,ske anfall, nervøse sammenbrudd, smertefull menstruasjon, revmatisme, og lignende problemer som Caulophyllum (Squaw rooter egnet for, men saktere avslappende enn den sistnevnte, og den mest vanlige blant nervine medisiner. Planta fortjener mer oppmerksomhet enn den har fått. Den har ofte vært sammenlignet med vendelrot, men er mindre avslappende, og mer aromatisk enn vendelrot.
Mange andre astersarter kan være like gode, for eksempel Aster puniceus og de slagene med en sterk duft. De burde prøves som erstatninger for vendelrot for epilepsi, spasmer, hysteriske anfall ... Aster puniceus er også stimulerende og demper hetetokter. Varm te kan brukes for å lindre forkjølelse, revmatisme, nervøs utmattelse, hodepine, smerter i magen, svimmelhet og menstruasjonsforstyrrelser.
Den vokser på fuktige steder, når en høyde på 4-7 fot, er vanligvis lilla-rød på sørsiden av den furete, grovt hårete stengelen, og den er ikke så mye forgreina som cordifolius. Blomstene er store og prangende, med 50-80 stråler i to rader-stråler, lilla-blå, og lange. 

I tradisjonell kinesisk medisin

Aster Tataricus (info) brukes på samme måte som  Aster Novae-angliae som en "varmende, slimløsende, lindrer hoste, fordriver slim." Kinesisk urtemedisin klassifiserer A. tartaricus (zi wan) som bitter og litt varm, og sier at det "lindrer hoste og støter slim, en viktig urt for å stoppe kronisk hoste av ulike årsaker.
Kilde


Det mest elegante er Aster cordifolius (L.) og A. puniceus (Ait.); den mest delikate den lille hvite buskaktige Aster (A. multiflorus-L.) med rødlig arr og gylne pollenknapper. Tørre grusbanker i nærheten av innsjøer og bekker er foretrukket voksested. Anlegget er mye forgrenet, grenene vokser i rett vinkel i forhold til stammen, krysset med smale blad, og bærer en overflod av små tusenfryd-lignende blomster. På bredden av dammer og bredden av lave bekker vokser enkel-ledet Aster (A. æstivus) med lyse asurblå stråler og gult arr.... Litteratur

Mer info om medisinsk bruk
Frø
Asterleksikon
Asterleksikon 2
Liste
Ville og vakre asters
Mye om asters1 kommentar:

  1. Vad spännande, det visste jag inte om Astern tack för den upplysningen
    Ha det gott på söndagen
    Kram Meta

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!