tirsdag 29. september 2015

Å male en vegg
er et lite forskningsprosjekt. Det er bare ikke å bestemme seg med utgangspunkt i en liten farveprøve der og da hos farvehandleren.
Den skal sammenliknes med de andre farvene i stua under ulike lysforhold. Jeg vil jo ha det litt lysere nå når høstmørket kommer, og da er det viktig at valget er rett i lampelys.
Å fotografere uten stativ, uten blitz og med mangel på kunnskap om manuelle innstillinger, er håpløst i en dårlig opplyst stue. Det ble et ubrukelig resultat - og bildet er dermed ikke med som illustrasjonsfoto her. 
Nå er jeg i gang!

Ikke alle er klar over dette:
Fargen vil se sterkere ut på en større flate. De rene klare fargene intensiveres, og vi bør derfor velge en lamell der fargen ser mer skitten ut - det vil si at den har mer sorthet i seg - og styre unna de sterke, intense fargeprøvene hvis store flater skal males. Prøvene er ofte laget på blankt papir, men om underlaget er matt vil det gi en helt annen opplevelse. Jo mattere flaten er, dess hvitere og lyser blir fargen. Dette vil merkes mer jo mørkere fargen er. Kilde
Jeg liker ikke at en farve kalles skitten, det heter uren....Nøytralt lys, ikke direkte sollys eller blitz


Valget falt på Lady, Hvit Lin, 1902Y42R, blank. Det var vanskelig å finne, men så viste det seg at en boks sto igjen på hylla og venta på meg ... på tilbud!  Vi vil ha blank maling mot alle trender om matte flater. I lampelys skiller den seg fra den titanhvite stolpen mot vinterhaven, ikke særlig forskjell i sola.

Vi har hatt høyblank på alle veggene i stua i over 25 år - og trives med det, så hvorfor bytte?
Det oransje lys- og skyggespillet i solskinnet vil vi ikke få oppleve mer. Malt i ettermiddag et strøk Hvit Lin etter rubbing og vasking av miljøtapeten lagd av returpapir og sponstruktur, neste i morgen tidlig. Mulig et tredje på formiddagen. Tror det blir bra. Håper jeg ser bedre i stua denne høsten, så jeg kan lese bøker, strikke og tegne/male uten å bli sliten i øya.

Valg av farve-tips 1
Valg av farve-tips 2


4 kommentarer:

 1. Det er vanskelig å velge farge, det er jo noe en skal leve med en god stund. Ser ut som du har valgt en fin en! Blir sikkert kjempefin i stuen! Lykke til med malingen :)

  SvarSlett
 2. Så flinke dere er! Litt av et prosjekt! Ja dessverre, ettersom vi blir eldre krever øynene mer lys og større kontraster.
  Vi må bare avfinne oss med det! God høstferie ønskes av Tove

  SvarSlett
 3. Godt med litt forandring! Stilig og sikker mye bedre lys! Kos deg i høsten!

  SvarSlett
 4. Nydelig farge dere har valgt til stuen! Man må ha bedre lys når vi blir eldre og så passer jo en lys stue til alt man har av møbler og sånt.
  Fin søndag til deg!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!