tirsdag 11. juni 2013

Barndommens favoritt; Tveskjeggveronika


Husker det var en av de første blomstene jeg pressa for å ha i herbariumet mitt!
Jeg har alltid lurt på hvor det merkelig navnet kommer fra....bloggen blomsterdager ga meg svaret:
Bladene er grovtaggete og hjerteformete. De blå blomstene har en hvit ring innerst, to pollenbærere og fire kronblader. Det nederste kronbladet er smalere enn de andre. Stengelen er rak og nesten firkantet. Den er dessuten hårete på to motsatte sider og det er derfra tveskjeggveronikaen har fått navnet sitt. Tve betyr nemlig dobbelt. Og stengelen har nettopp dobbelt skjegg som skifter side for hvert stengelledd.
Tveskjeggveronika er en flerårig plante i gruppen veronika av kjempefamilien og blir 10-30 cm høy. Den er lett kjennelig på at det ene av de fire, mørk blå kronbladene i blomsten er smalere enn de tre andre. Planten har tre utstående grifler, og motsatt stilte, grovtannede brede blad uten stilk.
Tveskjeggveronika tilhørte tidligere maskeblomstfamilien, men etter moderne taksonomiske utredninger ved hjelp av genetiske metoder er den omplassert til kjempefamilien.
Tveskjeggveronika vokser i hele landet, ikke minst i kulturområder, veikanter, småskog og helt opp i fjellet. Høyeste habitater i Sør-Norge er om lag 1.100 moh.
Tveskjeggveronika blir også blant annet kalt Jesu blå øyne, katteøye, blåveis, blåøye, pikeøyne, himmelblå, enkemannssorg, djevleøye. Det sier noe om hvor populær denne fine juniblomsten er. Kilde
På latinsk heter Tveskjeggveronika Veronica chamaedrys.
Veronika er navnet på den hellige Veronika; chamaedrys kommer fra gresk chamai = på bakken og drys = eik. Kan det bety at den trives best på bakken under eiketrær?


Bladene til tveskjeggveronika brukes ofte til urtete.

Den har vært brukt som middel mot byller og sår.

6 kommentarer:

 1. Så fin den var :)

  Ha en fin dag videre,

  hilsen Lisbeth :=)

  SvarSlett
 2. Den er jo så søt og har så flott blåfarge.
  Nydelige bilder, Marit.

  SvarSlett
 3. Der kom min barndomsfavoritt, som heldigvis vokser villt overalt i hagen min nå:) Så artig med informasjon om den. Takk for at du delte.

  SvarSlett
 4. Takk for akeleienavn! Det stemte med bildene det. Kjekt å vite navnet som du sier. Lykke til med navnejakt på din:)

  SvarSlett
 5. Hej! Ja B3 är 7§ månad, så då är de ganska jämngamla! Jag har varit där sen igår, kom nyss hem. Man är ganska slut efter att ha varit ensam med honom sen 10 i fm och med hans storebror också hemma från kl 14!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.