mandag 11. mai 2009

Marianøkleblom

Denne akvarellen malte Albercht Dürer i 1520. Han var en mester! Maria Nøklebånd er en blomst som forbindes med fruktbarhetsgudinnene i mytologien, senere til Maria, Jesus mor, i kristendommen.
Det nevnes at både Frøya og etruskernes gudinne Turan var knyttet til blomsten- mer om blomster og gudinner senere!Marianøkleblom vajer med blomstene sine nede ved dammen.
Slektsnavnet Primula betyr 'den første om våren'. Det norske navnet nøkleblom antas å komme av likheten mellom blomsterstanden og middelalderens nøkler, eller et nøkkelknippe. Mange sagn knytter seg til marianøkleblom, bl.a. et om forteller at Jomfru Maria mistet nøkkelen til himmelporten ned på jorda, og der den falt ned vokste det opp marianøkleblom som skulle vise hvor hun kunne finne den igjen. Den hellige Hildegard von Bingen, som levde på 1100-tallet, kalte marianøkleblom for 'Himmelschlüssel'. Årsaken kan være at den enkelte blomsten minner om en boltelås som ble brukt i middelalderen. Låsen hadde et langt rør med en utbredt innskåret krage, og husfruen bar nøklene i et knippe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!