fredag 22. desember 2023

Julekakeraiden fortsetter med finsk julebrød

 


.... med smak av appelsinskall, karve og litt sødme. Dette litt uvanlige brødet serveres kun rundt juletider.

3 brød:

Forberedelsestid: 30 minutter

Hevetid: 1 1/2 time til sammen

Steketid: ca 40 minutter

Ovnstemperatur: 200 °C

Egnet til frysing


4 kopper (1 liter) melk

50 g gjær

3/4 kopp (2 dl) mørk sirup

2 ss revet appelsinskall

1/2 ss grovmalte karvefrø

1 ss salt

ca 3 kopper (8 dl) rugmel

1 1/2 kopper (4 dl) grahamsmel

ca 4 kopper (1 liter) hvitt mel


1. Varm opp kjernemelken.

2. Smuldre inn gjæren og tilsett sirup og krydder.

3. Bland inn melet og elt godt. Dekk til med et klede og la heve på et varmt sted.

4. Del deigen i tre og form hver porsjon til et rundt brød. Sett på et lunt sted for heving. Prikk med en gaffel før den settes i ovnen.

På bildet ser det ut som om kakene/brødene er pensla med egg ell


Kilde: https://finland.fi/christmas/christmas-cookbook/


Jeg fikk ikke tak i grahamsmel verken på Kiwi eller Rema. Coop Mega var stengt, så det ut som om i går kveld. Tar vanlig mel i den mengden i stedet.

Jeg målte heller ikke opp sirupen, men tok 4 fulle spiseskjeer. Så har jeg også litt mindre salt i! Helte appelsinskallbitene opp i bollen sammen med krydder og sirup.

Fikk ny kjøkkenmaskin til bursdagen min av sønnene. Trener på å bruke vidunderet.

Nå hadde jeg for mye tørt i - så jeg måtte fylle på med litt vann, melka hadde jeg jo alt brukt opp!



Jeg smakte på deigen, den er kjempegod, så det lover bra! Men jeg hadde nok valgt å bake en kake, for deigen ble tung å elte. Neste gang blir det 1/3 mener i oppskriften. Og siden det ikke sto noe om pensling, utelot jeg det. Neste gang blir det pensling....
En av kakene skal jeg ta med meg på en markering klokka fem av at sola snur i dag. Det er en finsk venninne som inviterer til utebål og feiring i bakgården. Da jeg spurte henne om en oppskrift på finsk julekake, sa hun at det ikke er noen tradisjon i Finland med julekake. Da er det ekstra morsomt å overrekke en, en overraskelse kanskje?



Det ble en flott feiring av at sola snur nå, i bakgården til Kristiina og Einar. Den østlige julenissen bød på varm gløgg og pølser samt pepperkaker og kementiner. Min finske julekake falt i smak. Vi sang solsanger og koste oss gløgg i hjæl... ingen ville sitte i hengekøya sjøl om "teppet" så innbydende ut!
Jeg hadde tatt på meg reveskinnslua (aner ikke hvor den har komme fra) med tuben snurra rundt på litt finsk vis... 



3 kommentarer:

  1. Høres godt ut! Lykke til med juleinnspurten! Ønsker deg en riktig god jul! :)

    SvarSlett
  2. Der er du - lenge siden!
    En god jul ønskes deg og dine av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  3. Et Godt Nytt År ønskes deg av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.