Inanna sammen med sin ektefelle, hyrden Dumuzi. Reproduksjon av en sumerisk skulptur.
4. april
Nina – en gudinne
Nina har mange mulige opprinnelser.
• Nina er er for det første av russisk opprinnelse, og også her har vi flere muligheter.
• Det kan være en russisk diminutiv av Anna, som igjen stammer fra det hebraiske navnet Hanna, som er avledet fra det hebraiske ordet channah, som betyr «gunst, nåde».
• En annen russisk mulighet er at det er en kortform av Antonina, en feminin form av det tyske navnet Anton, fra det romerske slektsnavnet Antonius. Eller et jentenavn av tysk opprinnelse.
• En tredje russisk variant er at Nina er en form av navnet Nino, som dels er et georgisk kvinnenavn, dels et italiensk mannsnavn.
• Videre er Nina i Europa ofte en forkortelse for navn som slutter på -nina, og -nine.
• Sist men ikke minst kan Nina komme fra det det greske navnet Ninos, med opphav i det assyriske Nin, «gudinne, herskerinne».
Inanna var gudinne for kjærlighet, fruktbarhet, grøde og krigføring. Her er hun sammen med sin ektefelle, hyrden Dumuzi. Reproduksjon av en sumerisk skulptur. Sumeriske skrifter er en bok i Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter, redigert av Jens Braarvig og utgitt i 2006.
Nanna-Suen (semittisk: Sin) eller bare Nanna er måneguden i mesopotamisk og sumerisk mytologi og gudeverden.
Alternative navn var Innin, Ennin, Ninnin, Ninni, Ninanna, Ninnar, Innina, Ennina, Irnina, Innini, Nana og Nin, antagelig avledet fra tidligere Nin-ana, «Himmelens frue». Hennes akkadiske motpart er Ishtar.
Ordet nina betyr for øvrig «snill, hyggelig» på persisk, «vakre øyne» på hindu, «mor» på swahili, «venn» på arabisk, på hebraisk, Gud er nådig, alltid ren og feilfri,«blomst» på gammelgresk og «ild» på indianerspråket Quechua. På spansk betyr ordet niña «liten jente».
Karaktertrekk
I sumerisk mytologi ble Inanna regnet som gudinne for både seksualitet og krigføring. I en av hymnene til hennes ære het det: «Når tjenerne slipper sine flokker løs, og når kveg og får blir ledet tilbake til fjøsene sine, da bærer du, høyaktede frue, i likhet med den navnløse fattige, kun et eneste plagg. Den prostituertes perler ligger om din hals, og du er troende til å fange inn en mann rett fra hans taverna». Til tross for at hun ble forbundet med parring og fruktbarhet for såvel dyr som mennesker var Inanna ikke en modergudinne, og ble sjelden assosiert med barnefødsler. Inanna ble ellers også knyttet til regn og stormer og til planeten Venus
Inannas navn er vanligvis avledet fra Nin-anna, «himmelens frue» (fra sumeriske NIN, «frue» eller «dronning», og AN, «himmel»). I diskusjonen av tolkningen av kileskriften har en del tidlige assyriologer foreslått at Inanna kan ha vært den opprinnelige «før-eufratiske», muligens beslektet med den hurrittiske modergudinnen Hannahannah, akseptert kun i senere tid inn i den sumerske gudeverden, en ide støttet av hennes ungdommelighet, og at i motsetningen til andre sumerske guddommer, hun hadde i begynnelsen ingen bestemte ansvarsområder. Tanken eller spekulasjonen om at de var et før-eufratisk underlagsspråk i sør i tids før sumerisk språk er ikke i utstrakt grad støttet av moderne assyriologer. Kilde
Nina var på sitt mest populære i 1966 og er for tida på 207. plass på lista over jentenavn i Norge. Navnet var mest populært på 60-tallet, helt oppe på 3.plass blant nye navn. Nina har navnedag 4. april. Det er 17942 personer i Norge som har dette navnet.
Navnet har flere varianter: Ninna, Nina, Nine.
Nancy og Nanna har også navnedag denne dagen.
Akkurat som Frøya og etruskiske Turan betyr altså Nin frue, litt artig å vite at de fremste gudinnene i ulike mytologier har den samme betegnelsen.