søndag 9. september 2018

Vimmel/vrimmel
Hvilket språk har en r for mye eller en r for lite, vimmel eller vrimmel? Det er i utgangspunktet det samme ordet, men på et eller annet tidspunkt har en r forsvunnet eller blitt lagt til. Slike språklige fenomener er snodige....
Fra dansk ordbok:


Innlegget mitt for denne uka handler om ornithomancy som er kunsten å lese omenser ut fra fuglens flukt i mange gamle kulturer. Fugler opptrer som regel i vrimler. De flyr i formasjoner som kan minne om hvordan fisker svømmer i stim. Å tolke disse er en av de eldgamle formene for spådom som er kjent for å ha vært brukt i det antikke Hellas, Etruria, Roma, Det Keltiske riket og Det gamle Egypt.
Ordet "inauguration (innvielse)" er henta fra det latinske substantivet inauguratio som er avleda fra verbet invigning  "spå i fuglenes i flukt." Siden romerske Augurs hovedsakelig så tegn på framtida i fuglenes flukt, ble de også kalt auspex ("fuglekikker", i flertall auspices), men de tolket også torden, lyn, oppførsel av bestemte dyr og merkelige hendelser. 

Romerne kalte det augury, grekerne kalte det ornithomancy, men det var i det vesentlige det samme - det gikk ut på å tyde flymønsteret, antallet og oppførselen til  fuglene for å kunne forstå budskapet til gudene eller åndene. De som utøvde kunsten, ble betrakta som hellige, åndelige ledere, og folk søkte for råd hos dem for alle viktige saker. 
Retningen, mønsteret og til og med tidspunktet for fugleflukten brukte de etruskiske prestene til å avkode de guddommelige ønskene til gudene og se inn i framtida.
Ingen forretningsavtale, ingen krig eller ekteskap ble gjennomført med mindre fuglenes flukt ga tegn på at det var bra i guds øyne.
Det antas at de gamle keltiske prester, druidene, også kunne lese fuglenes flymønstre.

Det er 3 nøkkelelementer i augury: observasjon, intuisjon og symbolikk.
Først observerte de hvilken type fugl som presenterte seg. De ulike fugleartene representerte ulike åpenbaringer.
Så observerte de antall fugler. En grunnleggende forståelse av numerologi var nyttig.
Det var viktig å kunne lese fuglens flymønstre, men kanskje det viktigste, var å observere fuglens oppførsel.
De gamle romerne hadde en veldig spesifikk måte å lese fuglens flymønstre på. De lagde et system hvor himmelen var delt inn i visse seksjoner. Hvilken seksjon fuglene kom inn eller ut av, ga spesifikke meldinger til auguret. I dette skjemaet som de arva fra etruskerne, spilte de fire retningene (nord, sør, øst, vest) en viktig rolle. 
I tillegg til hvor fuglene fløy, var det viktig å observere måten de fløy på. Dette kunne bety en hvilken som helst form eller symbol som de kunne danne underveis, for eksempel en sirkel, en V-form, linjer eller spiraler etc. Hver form og symbol betydde noe spesielt.
Vanligvis var bevegelser mot høyre tolka positivt mens bevegelser mot venstre ga negative signaler.

Se hva som dukka opp da jeg gjorde research for innlegget Anvendbar:Er virkelig å vrimle det samme som å kravle, det kan ikke jeg fatte!
Tidligere somre har det vrimla av sommerfugler rundt sommerfuglbusken vår, men denne sommeren har det ikke vært så mange, dessverre. Det har kanskje hatt noe med varmen å gjøre!


13 kommentarer:

 1. Gillar bilden på fåglarna! Här flög några gäss i formation under helgen, så inget vimmel där inte=) Ha en fin vecka!

  SvarSlett
 2. Det är verkligen ett vimmel av fåglar i din bild!

  SvarSlett
 3. Hei, det er et skjermbilde fra en video jeg tok for noen år siden... håper å kunne supplere med ett nytt også! Det er tid for trekk nå ;:OD)

  SvarSlett
 4. Fåglar kan verkligen konsten att vimla ��

  SvarSlett
 5. Interessant innlegg.
  Du nemner kravle, eit eksempel på det kan kanskje vere i maurtua, dei kralvler og vrimler..
  For ikkje mange dagar siden flaug grågås i plogformasjon forbi huset vårt på veg sørøver, men eg var ikkje klar med
  kamera.
  Ynskjer deg ei fin ny veke.

  SvarSlett
 6. Hahaha! Alla dessa betydelser för "vimmel" eller "vrimle" så lyckades du perfekt med att få fåglarna att vimla:-) Toppen jobb!

  SvarSlett
 7. fantastisk... fugl flyr har noe sublimt...
  og det fantastiske lengsel om plass i det fjerne.
  På tysk kaller seg "Weite" :-))
  Tirsdagsklem fra Viola

  SvarSlett
 8. Nu är tiden då det vimlar av starar på flytt.

  SvarSlett
 9. Ja, nu är det dags för detta vimlande i luften. Fotade tranor i helgen som vimlade runt och än mer när jag kom i närheten. Härlig tolkning av vimmel.

  SvarSlett
 10. Intressant om fåglarnas flykt. Tur att vi inte är så beroende av deras flykt längre för att genomföra vissa saker som äktenskap t.ex.
  Ingrid

  SvarSlett
 11. Ja nu vimlar dom söderut många av fåglarna. Jag har dock ett vimmel av skator på gården som jag lär få stå ut med året runt. Fin tolkning

  SvarSlett
 12. Tack för ett väldigt intressant inlägg om vimmel- Och fåglarnas resor är alltid fascinerande. Spännande också med alla olika betydelser av ordet vimmel. En hel del är lika mellan norska och svenska.
  Ha det gott!

  SvarSlett
 13. Fin siluettbild på fåglarna.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.