torsdag 12. oktober 2017

Kaprisiøs - hva menes med det?


    Ukas bidrag til Illustration Friday som er overdårdig - 
Gresskar stammer opprinnelig fra Mexico og Peru. Kilde 


En lærer så lenge en er lærer. I en oppgavebesvarelse i kunsthistorie brukte en elev et uttrykk som var helt ukjent for meg. Eleven beskrev et motiv på et maleri fra barokken. 

Stilen kjennetegnes ved bruk av dynamiske virkemidler som til tider kan virke overfladiske, patetiske og voldsomme.
Det inkluderer svulmende, pompøse og detaljrike former med et dramatisk, dynamisk, følelsesladet og ekstatisk uttrykk - med effektfull bruk av lys og skygge, overdrevet perspektiv, motsetninger og kontraster.
Begrepet kaprisiøs dekker faktisk fullt og helt hva denne stilen har forkjærlighet for. Nå er ordet innlemmet i mitt vokabular! 
Fra synonymordboka: 
vilkårlig

som betyr overdådig

som også er et adjektiv som passer i beskrivelsen av barokk stil!


Men ved bildesøk på ordet, så er det bilder av kaker i alle fasonger som dominerer.

Overflødighetshorn cornucopiae (gresk κέρας Ἀμαλθείας, keras Amaltheias, «Amaltheias horn»; latin cornu copiæ, «Copias horn» eller «overflodshorn»), i henhold til gresk mytologi, opprinnelig hornet til geita Amaltheia som diet guden Zevs som spedbarn. Kilde


Gjødsel fremstilt som et overflødighetshorn i 
R. Christiansens «Landmandsbogen» fra 1895 

Capricious 
Etymologi: fra latinsk caput, "head" + riccio, "curled" eller "frizzled".
Roten av ordet er substantivet  kaprise, som betyr "et innfall" eller "plutselig forandring av sinnet", og ordet har opphav i det italienske ordet capriccio, som betyr innfall, men også pinnsvin.
Capriccio er en kombinasjon av capo, "head" og riccio, "hedgehog", og den opprinnelige betydningen var "pinnsvinhode", en beskrivelse av noen som ble så redd eller forbauset at håret på hans eller hennes hode "stod rett ut".
Omformingen av betydningen av capriccio fra "frykt" til "innfall" eller "plutselig impuls" ser ut til å ha involvert en annen gruppe dyr; nemlig geiter som hopper hit og dit, flakkende, vimsete...
Mens det italienske ordet capra, "geit", ikke er direkte relatert til capriccio, er det likheten mellom ordene som er årsaken til at capriccio går fra å bety "skremme" til "innfall". Da "caprice" kom inn på engelsk i 1667, betydde det bare "innfall, uberegnelig" eller "forestilling"
Capricorn 
Steinbukken (s) (substantiv) (ikke flertall)
1. I astrologi er det tiende tegnet på dyrekretsen representert med en geit med  fiskehale, og det strekker seg fra 22. desember til 19. januar.
Steinbukken er klassifisert som et jordtegn, og den styrende planeten er Saturn.
2. I astronomi, en svak zodiakonstellasjon i ekvatorialregionen på den sørlige halvkule, som ligger mellom Vannmannen og Skytten.
Så med andre ord er det en sammenheng her, der geit er fellesnevneren.
Cornucopia 
hornhinnen (noun), cornucopias (pl)1. En stor overflod av noe representert med et horn, brukt som et symbol på masse. 2. Et maleri eller annen visualisering av et stort horn som er overfylt med frukt, blomster og grønnsaker; pleide å symbolisere "masse" eller "velstand".3. Etymology: I gresk mytologi et geithorn fylt med den typen mat eller drikke eieren ønsket. Noen legender mener det var et horn fra elvenguden Achelous, andre et horn fra geita Amalthaea. Det er ofte fylt med frukt og blomster og er blitt et symbol på overflod.  Kilde 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.