søndag 8. oktober 2017

Jeg tillater meg....
å være litt praktisk, litt omsorgsfull, litt kreativ, litt løsningsorientert, litt egoistisk og noen vil si litt frekk og freidig!
Jeg tok jo med meg frø fra en kjempeverbena da jeg besøkte botanisk have i Riga for ett år siden. Gleden var stor da de begynte å spire på forsommeren, men planta har vært treg til å gro. Nå når frostnettene kommer, aner jeg anlegg for blomster. Jeg regna med at de en dag ville utvikle seg, og jeg har lett etter kunnskap om hva kan jeg gjøre for å få den til å overleve vinteren. For egentlig er den flerårig, men tåler ikke frosten vår. Det fikk jeg bevis for da naboens kjempeverbena fra i fjor, ikke så dagens lys i vår.
Kluet er å sette den i en potte inn, samtidig ta stiklinger.
I dag skal vi feire søsteren min som har fødselsdag i morgen - og jeg har ikke fått kjøpt gave. Ingen fare for dagen er jo i morgen, men det er kjedelig å komme i selskap uten å ha noe med. 
Jeg tar med verbenaplanta! Søsteren min har en utmerka vinterplass for den i sin innelokka veranda, og siden jeg ikke vil oppleve at den blomster i dagene som kommer, kan den glede ho i stedet.
Dermed har jeg sørga for både planta, min søster og meg sjøl.
Litt flaks at jeg har fått frøene til å spire for det er neimen ikke enkelt etter Garden Living å regne!


Verbena bonariensis er en urt der delene som vokser over bakken brukes til å lage medisin.
Verbena brukes til sår i halsen og luftveiene, som astma og kikhoste, og for hjerteforhold som brystsmerter (angina) og væskeretensjon på grunn av hjertesvikt.

Verbena brukes også til depresjon, hysteri, generalisert anfall, galleblæresmerter, leddgikt, gikt, metabolske forstyrrelser, "stakkars blod" (anemi), feber og utvinning etter feber.

Andre bruksområder inkluderer behandling av smerte, spasmer, utmattelse, nervesykdommer, fordøyelsessykdommer, lever- og galleblæresykdommer, gulsott og nyresykdom og nedsatt urinveisykdom.

Kvinner bruker verbena til å behandle symptomer på overgangsalder, uregelmessig menstruasjon og økende melkestrøm, hvis de ammer.

Noen bruker verbena direkte på huden for å behandle dårlig helbredende sår, abscesser og brannskader; for leddgikt, leddsmerter (revmatisme), dislokasjoner, bein blåmerker (kontusjoner) og kløe. Verbena brukes også som gargle for kaldt symptomer og andre forhold i munn og hals.
Verbena inneholder kjemikalier som kan redusere betennelse. 
I kombinasjon med gentianrot, europeisk eldre blomst, marianøkleblomst og syre, brukes verbena til å opprettholde sunne bihuler og behandle betent eller hovne bihuler (bihulebetennelse). Dette kom som et flott tips akkurat nå mens jeg sliter med bihulebetennelse....

I industrien brukes verbenablomster som smakstilsetting i alkoholholdige drikker.

INFORMASJON
Verbena bonariensis
Høyde: 130 cm
Blomsterfarge: Lilla
Såtid: Februar–mars (inne)
Blomstringstid: Juli–august
Vokseplass: Sol
Bruksområde: Bed
Vi vil ikke ha en sommer uten kjempeverbena i hagen. Dette er en fantastisk plante med høye, tynne, grasiøse stengler og små, lilla blomster i skjermer i toppen. Den blomstrer ustoppelig fra juli til august. Vi kombinerer dem med forskjellige georginer i varme farger. Det blir veldig stilig.

Så frøene i potter med såjord. Ikke dekk frøene med jord for de er lysspirende (trenger lys for å spire), dekk de heller potten med plastfolie og sett potten under lys. Når de små spirene viser seg, må de ha lys i form av plantelys. Når plantene er blitt store nok til å håndtere, kan du prikle de om i egne små potter. Får du ikke kjempeverbena til å spire etter 2-3 uker så fortvil ikke! Det hender de vil ha en liten kuldebehandlig for å spire. Sett pottene i kjøleskapet eller ut under snøen i 3 uker. Det vekker frøhvilen og plantene vil spire kort tid etter at de blir att inn i romtemperatur igjen. Du kan lese mer om stratifirering (kuldebehandling) av frø i denne staudebloggen:
http://garden-living.blogspot.no/2014/12/lag-egne-stauder-sa-staudefr.html

Tips!
Kjempeverbena kan overvintres frostfritt som plante eller som rotede stiklinger som plantes ut året etter.


1 kommentar:

  1. Det ble jo rene kinderegget det der, med tre ting på en gang. Gave, oppbevaring og veldig lurt for planten. Håper den klarer seg fint der! Ha en vakker uke i høsten! :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!