søndag 26. oktober 2014

Today´s BSW
Plan B-ble tatt i bruk. Mye regn de siste dagene har ført til at stiene i skogen er blitt til rene svamper og fjellet sleipt. Vind i styrke liten storm for øyeblikket, gir dårlige forhold for langtur. Til Sløvstufossen er det relativt langt å gå både på skogsvei og sti. Derfor valgte jeg et annet mål for dagens BSW, nemlig Torsø herregård. Har flere ganger hatt planer om å komme meg dit, og da jeg leste om "Tose-mordet" i gårsdagens avis og så kapitlet om stedet i den nye boka om arkitekturen i Fredrikstad, var det et opplagt annet alternativ for BWS høst. Dette er et område jeg aldri har vært i sjøl om det bare er noen kilometer unna.
Les hva som skjedde her for nøyaktig 200 år sida!


Før og etter brannen i 1899Info fra en turbrojyre:Tur til alle husmannsplassene i Torsnes: 12 km, Thorsø herregård 20 km. Kan gå deler av turen, og velge fra hvilken kant. Kort tur til sjøen ved Langvik. Flere badestrender på ruta. Lengre tur hvis man parkerer ved dammen ved Thorsø herregård og går inn i skogen der. Vi  kjørte motsatt vei av denne ruta og parkerte ved herregården, men fant ikke den nevnte dammen. Hvilken av dem, kunne man spørre seg i dag, for jorder lå under vann både her og der.Thorsø Herregård

DELER AV THORSØS HISTORIEDen første skriftlige kilden om Thorsø er fra 1472. Navnet var da ”Tosowe”. Gårdsnavnet kan ha sammenheng med ”Tors hov” der den hedenske guden Tor ble dyrket. Skrivemåten Thorsø er registrert i 1762. Det er flere arkeologiske funn på Thorsø som tyder på tidlig bosetting. Man har funnet bl.a. steinøkser og to store runesteiner fra slutten av 1100-tallet. I tillegg har Thorsøkilen vært en viktig kommunikasjonsåre. I flere århundrer var det mange og relativt hyppige eierskifter på Thorsø. Det var ikke uvanlig den gangen.I 1811 kjøpte overkrigskommissær Hans Angell Gude gården. Allerede tre år senere forsvant han under meget mystiske omstendigheter i sitt eget hus. Arrangementene rundt frigjøringen fra Sverige gjorde at grev Barck og hans åtte husarer bodde i hovedhuset på Thorsø. 
MORDETGude og hans fru Karen f. Resch satt etter sigende og spilte sjakk om kvelden da Gude ble kalt ut av stuen. Etter dette har ingen sett ham. Det er imidlertid veldig mye som tyder på at Gude ble drept den kvelden av svenskene ved grev Barck. Det var aktivitet på bryggen, det var blodspor i gangen som man forsøkte å skjule med sand og aske. Grev Barck hadde en meget spesiell signetring med en stor og karakteristisk blå sten. Den befant seg på bryggen sammen med en båt som var fortøyd annerledes om morgenen enn dagen før.Mest sannsynlig ble han senket i Thorsøkilen. Folkene på gården ble også forhindret av svenskene da de ønsket å starte søk etter Gude senere på kvelden. De skulle gjøre dette selv…. De fant ham selvfølgelig ikke. Det skal ha blitt hørt skrik og en av dem som ønsket å avgi skrifte på sitt dødsleie mange, mange år etter, var husholdersken. Hun døde før presten ankom. Det var også et annet mystisk dødsfall som inntraff i forbindelse med etterforskningen. En offentlig tjenestemann ble angivelig forgiftet da han hadde funnet viktige spor i mordsakenKildehttp://www.fredrikstad.no/samfunn/Torsnes/Sider/Bilder.aspx


Det drives fremdeles full gårdsdrift på Thorsø. I stallen er det flere hester, og fjøset er fullt av melkekyr.
Det gleder meg å se skikkelig restaureringsarbeider som her.
Sola skinte en liten stund og skapte gyldne høststemninger.
Sølete støvler, et resultat av dagens vandringer på overfylte jorder.

If there are bloggers who have had a walk, please, comment on this post. I will make a collecting post as soon as possible!
And concerning MOM, still not painted any more parts, sorry!


6 kommentarer:

 1. Hei!
  Flott reportasje du har laget!

  Litt trist dag fra morgene av, men det ble mye bedre etterhvert. Mitt innlegg til BSW finner du her:http://kleppanrova.blogspot.no/2014/10/en-hsttur-i-vind-og-skiftende-vr.html

  SvarSlett
 2. Your ventures turned out well...mine is here♪ http://lauriekazmierczak.com/prickly-burrs/

  SvarSlett
 3. How lovely is autumn in your pics! Weather is changing in here, as well, so curious for this time of season! Have a great week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much, Alexa.
   Yes, I saw the frost and snow on your last post!!!!
   Have a happy week - anyhow!!!!

   Slett
 4. Jeg var ikke klar over at det var Bloggers Sunday Walk.
  Men jeg har bilder fra en tur, men får ikke lagt dem ut før til uken. OK?
  En flott tur dere fikk. Nydelige bilder! Tusen takk.
  Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 5. What a story about the poisoning… and such exquisite views! Thanks for sharing the love up-close with I Heart Macro:-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!