onsdag 18. september 2013

Sagas stjerneblomst, astersDenne fant jeg på Nordbåane lørdag 24. august!


Gratulerer med ettårsdagen, kjære sjarmtrollet vårt....Med sin ville og vakre skjønnhet og frodig tekstur, har asters lenge vært ansett som en forhekset blomst. I antikken mente folk at parfyme fra de brennende bladene kunne drive bort onde slanger. I dag er de kjent som et tegn på kjærlighet og et symbol på tålmodighet. Kjært barn har mange navn som starworts (ordet root brukes på planter med helbredende egenskaper), Mikkelsmesseblomst, tusenfryd eller frostblomster, navnet aster er avledet fra det greske ordet for "stjerne". Blomsten heter asters på mange språk over hele verden, inkludert svensk, spansk, fransk og nederlandsk. De stjerne-liknende blomstene finnes i alle regnbuens farver - hvit, rød, rosa, lilla, lavendel og blå, med gule sentre. De som er født i september har asters som fødselsblomst. Asters har også æren av å være blomsten til ektepar som feirer sin 20. bryllupsdag.Fra kjøkkenvinduet


Til alle tider er den forbundet med lykke og beskyttelse mot onde makter. Det er blitt sagt at når blomsten lukker kronbladene, er det et signal om at regnet nærmer seg. Fremdeles forbinder mytologien asters med magiske feer, som ble antatt å sove under kronbladene etter at de lukket seg ved solnedgang. Kanskje det er på grunn av de magiske og profetiske historiene at blomstene representerer forventning.Kilde
Den spennende skjønnheten har alltid vært en kilde til inspirasjon og fascinasjon for mennesker over hele verden i alle aldre. Deres berusende lukt og flotte farver har en fengslende effekt. Enten det er for å uttrykke kjærlighet eller som en gest av hengivenhet eller som en kilde til inspirasjon for poeter. Blomster er en integrert del av våre liv og et fast innslag på bursdager, begravelser, feiringer og bryllup. En av de mest populære og vakre blomstene er asters. Den har alltid blitt betraktet som en fortryllende blomst. Men foruten å være vakker har den også en spesiell formidling. I over 4000 år har blomsten blitt brukt til å dekorere hjem og haver.

Asters er vakre, ville flerårige blomster. Astersfamilien har mer enn 600 arter som er spredt over hele verden. Asters er en del av den største familien av blomstrende plante-familier, Asteraceae. Mange av de omtrent 600 artene i slekten som er innfødt til Nord-Amerika, finnes nå over hele kontinentet i vakre klynger av lilla, blå, rosa, hvite eller røde kronblad. De blomstrer mest på sensommeren og på begynnelsen av høsten. I oktober, når bladene begynner å falle og himmelen begynner å mørkne, gir asters liv til omgivelsene med sine vakre pastellfarger.
Asters er delt inn i sju forskjellige typer: New England, New York, Heath, Calico, Aromatisk, Glatt og Wood. New England og New York er den vanligste og er svært like. Nye England er kjent for sine tjukke stilker og hårete blad, mens New York asters har tynne stengler og glatte blad.

Astersblomsten er ikke en eneste blomst. Mens aster kan se ut som en enkelt blomst, er det faktisk en samling av svært små rørformede blomster som er gruppert sammen i en rund flate og omgitt av fargerike kronblad. Dette gir en illusjon av en eneste blomst.
I likhet med prestekrager har asters et stjerne-formet blomsterhode. Akkurat som stjernene på himmelen, finnes asters rikelig over hele verden. De vokser i et bredt klimabelte fra tropene til kjøligere områder i nord.

Helbredende asters har små smale blader og er dekket med små hvite tusenfryd-lignende blomster på sensommeren og tidlig høst. Blomstene av Calico asters blomstrer sidelengs langs den ene siden av stammen. Se herLøse klynger av flere blomstrende hoder er hovedsakelig konsentrert på den ene siden av de vanligvis spredte greinene. 

Aromatiske asters har fått navnet fra duften som frigjøres når bladene blir berørt. De er en av de siste til å blomstre og vokse store blomster (omtrent en tomme) på multi-forgrenede stengler.

Glatte asters har ofte rødlige stengler og enten egg eller lanse-formede blad. Et annet kjennetegn er blå blomster og blå-grønne blad på glatte stengler.

Hjerteformede og hårete blad på en litt høyere plante hører skogsasters til. Blomstene gror langs den glatte stenglen. 

De fleste plantene er fra 2 til 4 meter høye med noen sorter er kortere og flere er høyere. Høyden kan være et problem fordi vekten av blomstene kan få planta til å knekke. De høyeste plantene må bindes opp.

Det er mulig å  beskjære den øverste tredjedeln av anlegget tilbake i begynnelsen av juni. Dette vil gi et kortere, tykkere plante som er mindre tilbøyelige til å dele seg. 

Hvis forholdene er gode, kan asters  frø seg sjøl. Hvis du ikke vil at nye planter skal dukke opp her og der neste vår, må visne blomster fjernes.
Du kan ta stiklinger eller dele rota når den er stor nok.

Asters er ikke plaget av mange skadedyr eller sykdommer. Pulveraktig mugg kan vises hvis de står tett, noe som resulterer i dårlig luftsirkulasjon. Hvis du legger merke til gulning bladene midt på sommeren, kan det være et insektsangrep. Asters tiltrekker seg en rekke insekter.

Asters ble lagt på gravene til franske soldater som et symbol på ettertanke og et ønske om at krigen hadde avsluttet annerledes.

Mens noen mener at de er et symbol på kjærlighet og tålmodighet, mener andre at det å gi noen asters ofte betyr "Jeg er ikke sikker på om du blir trofast eller ikke". 


Asters var forbundet med gudinnen Venus
Mytologien forteller at den greske gudinnen Asterea i form av Virgo på himmelhvelen gråt stjernestøv på grunn av mangel på stjerner på jorda. Der hvor tårene falt, vokste asters opp. 
Det er først og fremst de små, hvite vi kaller tusenfryd som er en av blomstene som er knytta til gudinnen.Astraea / Astraia
(Stjernete / Stjernejomfru). Datter av Zevs og Themis. Hun var gudinne for rettferdighet, og bodde blant menneskene. Under den Gylne Tidsalder levde denne stjernejomfruen (som navnet betyr) på jorden, og velsignet de dødelige. Etter den alderen ble hun plassert på himmelen i konstellasjonen Jomfruen Virgo. Gudinne for rettferdighet, sannhet, uskyld, kyskhet, renhet og beskjedenhet. Dikteren Virgil mente at alterne til gudene ble ofte pyntet med asters. 

Asters i sin alminnelighet symboliserer ettertanke eller variasjon, bortsett fra i Kina, hvor de betegner troskap, tillit og tilfredshet. 

Asters er virkelig symbolet på sart kjærlighet.
Dobbel asters, jeg deler dine følelser. En enkelt asters, jeg tenker på deg - et minne.
den er på engelsk bestrevet som dainty (lekker).


The Language of Flowers
Flowers Guide


1 kommentar:

  1. Æ elsker Asters, syns det er en vakker plante.
    Må ha masse av dem i hagen min om sommeren, sår frøene sjøl i drivhuset i mars.
    Takk for mssse fin innformasjon om Asters ;)

    Lisbeth ;O)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!