mandag 1. juli 2013

Turans måned JuliDen etruskiske måneden juli ble oppkalt etter henne, selv om vi bare vet det latinske ordet for det, Traneus.
Hun delte et tempel med Menrfa og sannsynligvis en annen guddom, Artimi (Artemis) eller Aplu (Apollo) i den etruskiske byen Veii. Det berømte templet heter Portonaccio og hadde tre cellaer eller kamre. Hun hadde også et kultsenter i Gravisca (den moderne Torre di Corneto) og i havnebyen Tarquinia i Latium hvor mange grekere slo seg ned, og hvor en stor helligdom dedikert til Turan ble funnet med restene av mange votive gjenstander ofret til Turan. To av de andre bygningene der var dedikert til Hera og Demeter, mye som tyder på stor gresk innflytelse. Kilde
Turan er gudinnen for kjærlighet og vitalitet og skytshelgen for den etruskiske byen Vulci. Hun ble vanligvis avbildet som en ung bevinget jente i kunsten. Duer og sorte svaner var hennes hellige dyr. Hun var også gift med Maris, (ikke godt dokumentert,  min kommentar). Hennes store kjærlighet var imidlertid Adonis. Hun var assosiert med den greske Afrodite og romerske Venus. Hennes navn er et substantiv som betyr "det handler om å gi" i etruskisk, basert på verb stammen tur-'å gi'. Hun var den eneste etruskiske guddom kjent for å ha en kult , og jentene som fulgt henne ble kalt Lasas. Kilde

 Våradonis fra urtehaven på domkirkeodden, Hamar.


Jeg heller til at navnet betyr Frue akkurat som Frøyas navn, videre kan det forbindes med frø, spiren til liv. Betegnelsen tyrann, herre, har samme opphav. Begge gudinnene er gudinner for kjærlighet og fødsel.

Da kalenderåret begynte med mars, var juli årets femte måned, og het følgelig Quintilis. Julius Cæsar reformerte kalenderen, og til ære for han fikk måneden han var født i, navnet etter han, Iulius, egentlig menis Iulius, juli måned. Det er genetivformen Iulii som har gitt vår form av ordet.


Det var ikke før år 153 f.Kr. at året startet i januar.

2 kommentarer:

  1. Det var greit å få rede på :)
    Mormorklem :)

    SvarSlett
  2. Hva du kan! Du må være riktig historisk interessert. Og kanskje utdannelse i dette?
    Juli er min måned. Deilige juli. Min Juli. Og din også da ;)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!