lørdag 4. august 2012

Rommene har navn


Jeg har for 'moroskyld' kalt rommene i første etasje i Huset med sjel ved ulike navn.
Perlerommene - fordi disse er blitt husets perler  - hvite ispedd blått, grønt, turkis og rosa, de er forvandla fra å være husets mest grusomme rom til de vakreste. Rosetterommet med nydelig stukkatur rundt lampefestet i taket, karnapprommet med et helt spesielt vindusparti, og det siste rommet som er kalt opp etter formen på toppen av ovnen som foreløpig skal stå der, kronerommet.
Slikt hodeplagg, pileus, brukte etruskernes spåmann, haruspex, og en av de tre vise menn hadde også en slik krone på enkelte malerier.Spådom

Etruskerne lærte å forutsi sin egen sjebne av Tages, en liten gutt  med en gammel manns visdom. Han dukket plutselig opp i furen til en plog på en åker nær Tarquinia, Bonden ble skremt, og han skrek så høyt at alle I hele landet hørte det. Det Tages sa, ble skrevet ned og er senere blitt kjent som  etruskernes kunnskap om divination Disiciplina etrusca. Det handlet blant annet om å spå i fuglenes flukt, i lynets nedslag og i offerlammets lever. Etruskerne fikk også vite at de som nasjon bare hadde begrenset tid, etter 10 enheter ville landet deres oppløses og staten forsvinne.

Både kvinner og menn ble lært opp i kunsten å spå. De ble kalt Haruspex. Seremonien startet med at haruspex snudde seg mot syd……………
Det var viktig at haruspex hadde føttene på fjell for å ha kontakt med jorda og underverdenen, og at seremonien fant sted ved solnedgang.
Hvis den skulle bli virksom, måtte haruspex være forberedt mentalt, være edru, badet og ha rene klær og ha fastet i minst 12 timer i forkant.
Haruspex var kledd I en konikalbuet hatt, pileus,og en kappe med frynser laget av saue skinn. I halsen skulle den holdes sammen av en brosje.
Haruspex skulle kun ha ringer, seianti, på venstre hånd, ha grønne strømper i gullgrønne sandaler besatt med knapper. Blant remediene finner vi krokstaven, lituus, som skulle holdes i høyre hånd, en trylletav, ramu, en snor i sirkel med knuter, kniv og øks.

Offerlammet ble slagtet etter bestemte riter. Haruspex sjekket størrelsen, fasongen, fargen, merker osv vanligvis på leveren, men også gallen.

Til hjelp å tyde tegnene i leveren hadde de en bronselever der gudenes navn var inngravert i 24 felt. Ut fra mønster i offerlammets lever, kunne de fortelle hvilken gud eller gudinne som ville ha innflytelse over hva som ville skje framtiden.
Etter at dyret var undersøkt, ble det grillet og delt mellom medlemmene i gruppen til et hellig måltid.


Se også:
http://www.ancientworlds.net/aw/Article/643090

http://sunlight.orgfree.com/history_of_sun_gazing.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!