tirsdag 31. desember 2019

Med ønsker om et godt og fredelig nytt år!



Året har ført med seg både glede og fortvilelse, sorg og håp.
Herren i huset er på god vei til igjen å kunne glede seg over de små tingene i livet.
Et etterlengta barnebarn, en liten gutt, ble født i sommer.
To andre små fikk et splitta hjem.
Det er viktig å snakke om det vanskelige i livet, å sette ord på det som er vondt. Kanskje smerter det litt mindre da!
Det kommer en ny vår med lys og varme, noen ganger kommer den litt for tidlig som her: 


Bildet av rosa ble tatt i går!


En liten nyttårshilsen til alle som titter innom!


DET HEV EI ROSE SPRUNGE

Det hev ei rose sprunge
ut av ei rot so grann,
som fedrene hev sunge
av Jesse rot ho rann.
Og var ein blome blid
midt i den kalde vinter
ved myrke midnatts tid.

Um denne rosa eine er
sagt Jesajas ord,
Maria møy den reine
bar rosa til vår jord.
Og Herrens miskunns makt
det store under gjorde
som var i spådom sagt.

Guds rose ljuvleg angar
og skin i jordlivsnatt.
Når hennar ljos oss fangar,
ho vert vår beste skatt.
Me syng i englelag:
No er det fødd ein frelsar,
og natti vart til dag.

mandag 30. desember 2019

Hvorfor kysse under mistelteinen?



Ifølge Wikipedia var planten symbolet for fred i det gamle Skandinavia. Hvis fiender tilfeldigvis møttes under en misteltein, måtte de legge ned våpnene og utsette krigingen til neste dag. Denne tradisjonen førte etter hvert til en ny en – nemlig å kysse under mistelteinen.
Den romerske historikeren Plinius den eldre (cirka 23–79) beskrev hvordan de keltiske druidene plukket misteltein fra eiketrærnes greiner. Plinius var også naturhistoriker og visste at de hvite bærene fra mistelteinen var giftige i store mengder, men han var også fascinert av druidendes tro på plantens legende egenskaper.
Når druidene plukket misteltein, la de et hvitt tøystykke ut under treet – slik at ikke mistelteinen skulle komme nær bakken og miste sin kraft. Deretter brukte de mistelteinen ved spesielle ofringer, og de hengte den opp i døråpninger, både som fruktbarhetssymbol og for å verne hjemmet mot onde makter.
Misteltein (Viscum album) er en spennende halvparasitt som vokser på trær som lind, lønn, poppel, eple, eik og pære.

Kirken forbød misteltein
På grunn av plantens hedenske fortid forbød kirken i mange hundre år all bruk av misteltein. Men skikken overlevde i den folkelige tradisjonen, og på grunn av troen på mistelteinens fordelaktige innvirkning på fertiliteten oppsto skikken med å kysse hverandre i døråpningen. Den dukket trolig opp en gang sent i middelalderen.

Kyssekontroll
Men skikkens utbredelse og popularitet nådde høydepunktet på 1800-tallet i viktoriatidens Storbritannia, kanskje fordi et borgerskap preget av fortielse og trangsyn bedre kunne "kontrollere" omfanget av kyssing når det skjedde i full offentlighet.
Enda en skikk dukket opp og ble populær: Når en mann hadde stjålet seg til et kyss under mistelteinen, skulle han plukke et av bærene og kaste det. Når mistelteinen var tom for bær, hadde den mistet sin magiske virkning.

Kirken hilste mistelteinen velkommen
Det var også på 1800-tallet at mistelteinen fikk sin plass blant juletradisjonene. Borgerne la vekt på at julen var en tid for kjærlighet og vennskap, og fordi Jesu fødsel også måtte ses på som et symbol på fruktbarhet, var løpet kjørt. Derfor hilste kirken mistelteinen velkommen inn selv om den strengt tatt ikke ble ansett for å være en del av den kristne tradisjonen. 
I følge tradisjonen er det lov for en mann å kysse en hvilken som helst kvinne som skulle finne på å stå under mistelteinen i julen. Enhver kvinne som står under planten må la seg kysse av hvem som helst – uten å protestere. Tradisjonen går tilbake til gamle juleblot og fruktbarhets riter der den vintergrønne busken skulle gi menneskene lykke og gjøre folk og fe fruktbare i det neste året.
Tror ingen er blitt kyssa under vår misteltein...

1. Kilde
2. Kilde
3. Kilde



Mørk jul, men stjerna lyste opp. 
Konsert med sang av familien Gjermundsen i anledning fars 70 års dag i kirken i Gamlebyen i går. 
Før det, spiste vi på Gulating et flott tapasmåltid fra gaveboka vi fikk til jul i fjor.


søndag 29. desember 2019

Lia i romjula



Skinnende sol fra klar, blå himmel, kritthvit nysnø, ni kuldegrader og vindstille, helt vidunderlig i to dager!



onsdag 25. desember 2019

Julemat, pinnekjøtt 1. juledag


Det blir ikke juleaften hjemme i år heller, men derimot første juledag med familien.
Til tross for at vi bor på østlandet, er pinnekjøtt en julematfavoritt. I år planlegger jeg å servere retten med litt annet attåt. Hvorfor skal vi alltid ha kokte poteter til når potetmos er en del av tradisjonen, gratinert sogar. Eller kan det bli for mye med både potetmos og kålrabistappe?
Muligehetene er et tastetrykk unna:


Potetmos eller....



Tanken er også å lage en tranebærsaus også for både smaken og synet sin skyld.

Ingredienser:
100g lett muscovadosukker
100 ml appelsinjuice, fersk eller fra en kartong
250g pakke fersk eller frossen tranebær

Tilbereding:
Tips sukker og appelsinjuice i en panne, og kok deretter opp. Rør inn tyttebærene, la det deretter småkoke til de er møre, men holder fortsatt formen - det tar cirka 5 minutter hvis du bruker frosne tyttebær eller 8-10 minutter hvis du bruker fersk. Sausen tykner når den avkjøles. Vil oppbevare i kjøleskapet i 1 uke. Ta på romtemperatur på dagen før servering.

https://www.vg.no/annonsorinnhold/bama/artikler/julemat/

Hva gjør vi med restene?

Nå ble dagen ikke som jeg hadde planlagt, men innlegget kan jo være til nytte likevel!
Julekrydret rødkål

tirsdag 24. desember 2019

Ønsker alle en god jul



Bildet av Maria med Jesusbarnet på fanget er fra Hagia Sofia. Det har vært travle førjulsdager. Ikke bedre blir det denne uka. Så ha en riktig god julehøytid!

mandag 23. desember 2019

Julekakeraid; Nå er det tur for den tyrkiske



Nå har nøtter og tørka frukt godgjort seg i rødvin og bacardi et par døgn i kjøleskapet, og det er tid for å bake. Se oppskriften her!


1. juledag, kaka serveres med kremfløte og is! Kjempegod...


søndag 22. desember 2019

Vi markerte at sola vender tilbake



sammen med gode, gamle venner. Vi så jammen Betlehemstjerna også på den mørke himmelen over taket til naboen!



Julekaka lagd på rumensk oppskrift fikk plass på solsnubordet sammen med klementiner, nøtter, rosiner, pølser, lefser, dadler, pepperkaker og gløgg...

Siste søndag i advent dette året



Ingen snø, ingen kulde, men pynta til jul i gamlebyen. Ønsker alle en fin fjerde søndag i advent!


lørdag 21. desember 2019

Jula er som et hjul



Jeg hører akkurat nå på Eides Språksjov og der er det snakk om hvor navnet på høytiden vi nå kommer inn i, har roten fra. Det er det samme som noe som går rundt.... året går rundt og hjulet går rundt. Da må jo primstaven fra Halden være den perfekte formen på en primstav - hvorfor er de andre en stav, en tidslinje?


Den gamle dørkransen er på plass, og jula ønskes velkommen!


tirsdag 17. desember 2019

Halfdan var her! Og jeg var her!



«alfdan risset disse runer» står det.
Miklagard betyr "den store byen" og vikingene syntes nok den var helt enorm.
Det synes jeg også, en metropol!
Også Sigurd Jorsalfar var innom byen på vei fra korstoget til Jerusalem i 1111, ifølge Snorres kongesagaer. Sagaen beretter at Sigurd lot seg blende av skjønnheten til den bysantiske kirken, som på denne tiden var verdens største bygning i verdens ledende by.
Ifølge Snorre tjenestegjorde den unge Harald Hardråde i garden til kong Jarisleiv i Gardarike og var med hæren av væringer som dro til Miklagard der han ble livvakt for keiseren.Han gikk i bysantinsk tjeneste rundt år 1034. 


Han ble høvding for væringene, keiserens livgarde, i mange år før han sjøl ble konge i Norge. Han ledet væringgarden i kamp, både i Nord-Afrika, Syria, Palestina og på Sicilia. 
Harald kom derfor inn i den innerste kretsen rundt keiserne, og har trolig med egne øyne sett hvordan de utøvet sin betydelige makt. Her var et ordnet statlig myntvesen en sentral og viktig del av det økonomiske livet – blant annet fikk Harald og de andre væringene sin lønn utbetalt i gullmynt.
Væringgarden hadde egne brakker i det keiserlige palasset i hovedstaden Konstantinopel på denne tiden kristenhetens desidert største by. Vikingene kalte den Miklagard– den store byen. Her fikk de se overdådige seremonier, enorme palasser og ugjennomtrengelige murer. Riket hadde et godt utbygd byråkrati, og byene var sentre for administrering av både riket og kirken.
Kirken hadde en struktur og hierarki lik den verdslige statsmakten, men selv om patriarken i Konstantinopel i teorien skulle være den ortodokse kirkens overhode, hadde keiseren en betraktelig innflytelse over kirken og dens virke. Hardråde havnet i strid med både den katolske kirken og mange av de mektigste stormennene i kongeriket. 
Alt det godset Harald fikk tak i, sendte han til oppbevaring nordover til Holmgård i Russland, til sin kommende svigerfar kong Jaroslav den vise. "Det var så mye gods at ingen mann fra nord hadde sett slikt i én manns eie", sier Snorre.
I 1042 rømmer han fra byen.

Innføring av standardisert myntvesen
Harald Hardråde har fått æren av å ha vært den første kongen som innførte et standardisert myntvesen i Norge, selv om også tidligere konger hadde slått mynt. De tidligere kongene ser ut til å ha utmyntet en begrenset mengde mynter, med av mer symbolsk enn økonomisk betydning. Trolig har rikdommene Harald opparbeidet seg i Bysants vært basis for hans utmynting av sølvmynt, men selv dette tok slutt til tross for at han skal ha fått med seg store mengder sølv og gull fra østerled.
Haralds mynter fikk stadig mindre sølvinnhold. De gikk fra å ha omtrent 90 % til under 30 % sølv, og den første inflasjonen i Norge var et faktum. Dette er begge to elementer Harald Hardråde kan ha tatt med seg fra sitt opphold i Bysants. Her var myntene basis for økonomien, med gullmynt, sølvmynt og bronsemynt som skillemynter. Harald og de andre væringene fikk utstrakt erfaring med myntsystemet, og å anta at Harald tok med seg elementer fra dette systemet nordover virker ikke urimelig. 
Konsolidering av riket
Myntene ser, sammen med bygging av byene, ut til å ha spilt en betydelig rolle i Harald Hardrådes konsolidering av egen makt i Norge. Der kongemakten stod svakest, på Østlandet og i Trøndelag, har han drevet utmynting. Funn av mynt fra Harald Hardråde viser at i det minste deler av utmyntingen hans har foregått i Nidaros og Hamar. Disse byene, i tillegg til Oslo, har trolig hatt stor betydning for Harald Hardråde – de lå i områder der kongemakten tradisjonelt ikke hadde vært sterk. Trolig har Harald derfor oppmuntret en viss grad av urbanisering i disse områdene, og styrket kontrollen ved å bygge ut kongelige holdepunkter, blant annet kongsgårder. Han styrket også sin posisjon i områdene ved å oppholde seg der over lengre perioder. At byer var viktige for kontrollen av et rike hadde han trolig opplevd i Bysants, der byene var statlig sentrum for administrasjon og kontroll av områdene rundt.




Jeg var her!




Først en kirke, så en moské og nå et museum – Hagia Sofia er et unikt religiøst monument
Hagia Sophia ble bygd som kirke rundt år 360 e.Kr., og ble da kjent som Magna Ecclesia (Den store kirken). I 1453 ble den plyndret av osmanske styrker som erobret Konstantinopel (nå Istanbul). Sultanen av Det osmanske rike, Mehmet II, gjorde slutt på plyndringen og gjorde kirken om til en moské – noe den forble frem til 1934.
Når du er inne i dette rustikke, eldgamle museet, kan du oppleve en unik blanding av religiøse symboler som har satt sitt preg på arkitekturen. Her finner du alt fra skjendede kors til hedenske symboler slik som ønskesøylen: et lite hull du kan stikke hånden inn i og rotere hånden 360 grader mens du ønsker deg noe.



mandag 16. desember 2019

Julekakeraid; Cozonac eller Kozunak eller colac fra Romania



Det blir sjelden perfekt ved første forsøk! Siden jeg hadde lest at dette kunne minne om den italienske panettone kaka, hadde jeg planer om å bruke forma jeg kjøpte i fjor etter at jeg hadde bakt panettone som dette "Tid for en søt italiensk panettone" innlegget handler om. Tenkte å sette fire ruller ved siden av hverandre på høykant og brette ut endene som en blomst. Rullene ble altfor lange. Og enden på visa var at jeg tvinna rullene og la dem oppå hverandre i en smurt langform. De skulle sjølsagt ha vært fletta sammen to og to. Lett å være etterpåklok! Det viktigste er likevel at bakverket smaker godt, men jeg hadde jo også et ønske om at formene kunne bli like fine som dem jeg så på pinterest.


Jeg brukte den første av oppskriftene på  innlegget mitt "Julekakeraid, Romania og Återblick".
Det dufter herlig julebakst, nå står kakene til avkjøling.... i morgen venter smaksprøver!
Flere alternativer på pinteresthttp://www.caietulcuretete.com/2014/01/colac-cu-nuca-si-scortisoara.html



Alternativt juletre


Kanskje valget faller på et annerledes juletre i år... kanskje ikke siden Herren i huset har bestilt nye lys for dyre dommer ... da er det vel hyggelig å bruke dem!


Se forslag på pinteres:
1 forslag
2.forslag

søndag 15. desember 2019

Is



Dette er også et tilbakeblikk. Vanligvis bruker jeg bare nye, upubliserte bilder på utfordringene til Gems of my Life, men på grunn av mangel på is i disse dager, må jeg ty til arkivet. 
Vi bor ved en idyllisk dam, i alle fall var den det fram til vinteren 2013.


På bloggen onsdag 16. januar 2013 skrev jeg med overskriften 
Et trist syn: Dammen er tømt for vann, og isen ligger i store flak hulter i bulter.... som et sammenrast korthus. Her sto ungene i nabolaget på skøyter i forgårs.Det begynte å buldre på ettermiddagen under isen, og det viste seg å være bevegelse i vannet. Ut fra en sprekk i demningen et eller annet sted siver vannet ut. Det er naturlig tilsig og frasig rundt hele dammen, men årsaken til dette kan være en brist i anlegget. Dammen er skapt ved hjelp av en demning mot nord.I dammen bor det salamandre som er en sårbar dyreart. Både storsalamander og småsalamander er oppført på den norske rødlisten over truete arter.

Det ble utført en hastereparasjon som skulle være midlertidig. En stor vold av leire ble anlagt for å stoppe lekkasjen. Dammen ble aldri fylt helt opp igjen med vann. Sist vinter var det kaldt nok noen dager til at ungene tok fram skøytene og lagde bane på isen.
Etter sju år er arbeidet med å få gjort dammen skikkelig i stand, påbegynt. Trær er felt og en ny demning er støpt. Store maskiner og en gjeng arbeidsfolk jobber hver dag. Så til våren er en restaurert dam med rent vann klar for å ta i mot horder av salamandere, frosker, øyenstikkere og ender som så altfor lenge har vært fraværende.



Egentlig burde vi alle ha skrevet om polisene som smelter og skaper store endringer på jorda. Vår eksistens og vårt livsgrunnlag er trua, men få ansvarlige politikere ser ut til å ta det på alvor. Handlingslammelse preger en flokk regjeringsmedlemmer som tar mer hensyn til markedskrefter og egne posisjoner framfor tiltak til felles beste for jordas befolkning. Det er skammelig og skremmende. Vi, jeg inkludert, trenger forbud og påbud for å regulere og minske forbruket av skadelige stoffer. Frivillighet og egne initiativ er ikke nok. Min flykvote er brukt opp for lang tid framover!



Nasjonalt er heller ikke viljen til å gjøre en endring, stor nok! Vi er verstinger på bruk av plastposer, vi bruker milliarder på ny flyplass i den såre fjellheimen. "Det betyr lite i den store sammenhengen," sier eierne. Dårlig forbilde av en nasjon for det enkelte individet.