mandag 27. september 2021

Å drikke


Her sitter jeg med min morgenkaffe for å sjekke ut ordet til ukas utfordring! Koppen er kjøpt i Tallin for mange år siden under feiringen av et bryllup der. Mye trist har skjedd siden den gangen. Dette ekteskapet er oppløst, et annet det samme, og jeg sjøl er blitt alene. "Hvem hadde visst da hva som skulle skje?" Godt vi ikke vet....



fredag 24. september 2021

Å føde

 


Tilfeldighetene hjalp meg med å publisere et ikke privat bilde av en fødsel til denne utfordringen. Det var virkelig en utfordring i seg sjøl. Tigeren Boonyai i dyreparken i Kristiansand fødte sist fredag et kull, fire av dem friske og raske små nøster. Begivenheten ble stort innslag i Dagsrevyen på NRK. Jeg tok bildet av fra stua.
På denne lenka kan hele fødselen følges! Klikk





onsdag 22. september 2021

torsdag 16. september 2021

Å hjelpe

 


Å fjerne all mose på fjellet ned til haven, vil hjelpe meg til ikke å skli når det blir vått....

Å gi rosene ekstra god gjødning som kumøkk, vil hjelpe plantene til å vokse og blomstre rikt til våren.

Å ta bort alle tørka planter, vil hjelpe til med å gi Oasen litt bedre utseende!

Å samle all kvist som er kutta opp, til en sti rundt medisinurtebedet, vil hjelpe til med å gi meg bedre mulighet til å komme til ved luking. Bedet skal få en oppgradering til våren!


En pressening vil hjelpe til med å holde kvisthaugen tørr for senere kverning.


Havestellet disse flotte dagene på starten av høsten, vil hjelpe meg slik at det blir bare finjobbing som står igjen til våren.... nå er grovjobbinga unnagjort!




søndag 12. september 2021

Tweed Run 2021



Tweed Run fant sted 28.august i strålende sykkelvær.


Frokost som vanlig hos Thomas. Denne gangen helt rått...


Det er faktisk 108 år siden moren min ble født, 
matcher med nummeret jeg fikk tildelt! 
Spesielt gøy siden det er hennes klær jeg har på meg.


Startnummeret er på plass.


Litt fotosession... jeg i mammas skinnjakke og tilhørende hjelm, tweedknikkers, seler, egen skjørte  og halsskaut. Under er et klipp fra avisa.


Klare til start!


Oppover Glommastien til Selbakk og en kopp te.


Thomas MÅTTE bare prøve "hjelmen"!


Jentekvartett spilte opp under teltet bak sjefen sjøl, på torvet.


Stopp på Lislebystranda med ompa-ompa....


Stopp for å nyte de vakre solsikkene langs veien.


Mot dammene i Bjørndalen på veltepetter! Så ble det picnic i Brattliparken med mye god mat og utsøkt drikke.

Slutten på en fin Tween Run 2021...
jeg får finne fram sykkeljakka og corbuksene til mamma og tweedvesten -og sixpence min, 
til neste år.

Vi er spente på hvordan dere forbereder dere, og gleder oss til å se bildene dere legger ut på Facebook og Instagram, under emneknaggen #tweedrunnorway2021, en oppfordring fra arrangøren.



lørdag 11. september 2021

Høststell av historiske roser


Rosebedet ved kjøkkenterrassen, en rosegrein ble spart....

Rosebedet ved Eiriksplass

Det svært få andre sorter enn historiske og gammeldagse roser i rosebedene. Og de trenger mest stell på ettersommeren og tidlig høst.

Eldre rosesorter som kun blomstrer intenst en kort tid om sommeren, bør ikke beskjæres om våren, men etter blomstring  ca hvert 3. år.  De beskjæres som blomstrede busker da de danner blomsterknoppene sommeren før.

Dersom de ikke blomstrer og kun har noen blader på greinene kan du forsøke å  å klippe de ned til ca 10 cm over bakken. La kun 5 av de yngste greine stikke opp så langt og klipp de andre greinene helt ned. Blomstringen kommer ikke før til neste år. Ved en så kraftig beskjæring vil det komme mange nye skudd opp og her trengs det en tynning. 

Kumøkk som gjødning kan vi blande med jord og legge i små hauger rundt rosene oppå jorden sent på høsten. Plantene klarer ikke å ta opp næringen så sent, men er matpakke for rosene med det samme de beynner å vegetere neste vår. En slik jordhaug oppover stammen vil beskytte podestedet til mindre hardføre og mer utsatte roser mot nedfrysning.

Graver vi om høsten, blander til god rosejord av like deler hagejord, leire, sand og kompost, legger vi tilrette for god vekst til våren. Jorden får satt seg, mark, småkryp og tele ordner resten over vinteren
. Klipp herfra og derfra.

Det er bare å sette i gang! 


Og rosene har alt begynt å spire igjen -  ja, til og med å blomstre sjøl om de ikke skulle ha remontert. Kan det være den varme sensommerens sin skyld?

Mener dette er Mrs. John Laing



Å kople

 Det er en del ting som kan bli kopla: elektriske duppeditter, rør, jernbanevogner, brikker og kort i spill, tanker, mennesker f.eks.


Og jeg må ærlig innrømme at jeg måtte google den siste henvisningen i teksten over, hva i all verden er det å drive rufferi? Er jeg helt jomfru som ikke vet hva det er???
Uansett, så var det å kople eller koble som jeg sier, mennesker jeg ville lage et lite innlegg om i anledning ukas utfordring.
Jeg tenker ikke på verken Kirsten giftekniv (Hvorfor kniv? Nei, det vet jeg heller ikke! 1.), sjekkesteder på nett, ditto TV-program eller hurtigdating, men det å bare rett og slett koble mennesker sammen som hva kulturnettene er jfr. første illustrasjonsbilde. Vi har hatt kulturnatt i byen - og det er riktig så mange mennesker som møtes der til en opplevelse sammen. Og jeg vil kalle det å slå to fluer i ett smekk, for i slike omgivelser kobler man også faktisk godt av. Det var bare å ta for seg av alle kulturaktivitetene.
Første del av programmet besto i å være tilstede på vernissasje (bildet rett under, er saksa fra lokalavisa):

Et kunststunt: å bygge et teater av pappesker på Stortorvet!

Poesi, fotokunst og visesang på Den Lille Gale.

Lett poppmusikk i Teglehuset

Blues på Kafe´ Magenta.
Andre steder jeg har vært kobla sammen med andre mennesker denne sensommeren er på, familietreff på Lia, "Mellom Himmel og fjor" litteraturfestival på Knatten, Hvaler, Jubileumsforestillingen til det kvinnelige Læseselskab, og årets Tweed run sammen med gode kollegaer 
og en drøss med andre sykkelentusiaster.


Facebook kan være en kilde til å koble gamle venner sammen igjen. 
Birte som jeg besøkte i Ulvik i starten av september, 
hadde jeg ikke hatt kontakt med på nærmere 50 år! 
De var som dampa vekk under sola....


Og for ikke å snakke om blogging, det kobler nye venner sammen.
Jeg har faktisk besøkt Elbjørg i Oppdal, Wenche i Gøteborg og Tove på Stovner - 
og truffet Tor fra Oslo med familie.
Det var veldig gøy, så om noen ønsker, kommer jeg gjerne på besøk eller tar i mot, 
her er hjerterom nok. 

Klikk!