søndag 26. januar 2020

Tunna



Her tror jeg ikke at vi har det samme ordet på norsk. Det må i så fall tilsvare å tynne og en tønne. I norsk språk er det ikke noen sammenheng mellom dem, såvidt jeg vet .Da blir det ikke noe homonym denne uka...
Det som dukka først opp i skallen min, var ordtaket 

TOMME TØNNER RAMLER MEST

for dere som vil vite mer om opphavet til dette ordtaket, kan lese mye interessant om det her.
To av våre gamle halve tønner har ramla sammen i biter. 



Men vi har en ny stående på Lia, fritidsgården vår, ute på plattingen, tom. Det spørs om ikke den har ramla overende da vinden var på sitt verste denne uka.
Jeg rakk aldri å fylle den med jord før snøen kom, for å plante noen av eldkvedespirene i den.




Og så har vi en tønne inne, til å ha ved i. Den står ved siden av peisen.



På svensk betyr tunna også tynne, men den muligheten til løsning har vi dessverre ikke på norsk.
https://www.easytrans.org/no/svensk-norsk/?q=tunna


Synonymer for tunna


Må bare legge til noen bilder jeg fikk tatt av tønner under oppholdet på Lanzarote. Vi besøkte et par vingårder, ett av dem hadde et museum i kjelleren: 

Tønneverksted
Beskrivelse av arbeidets gang
Her ble det lagra sprudlevin!

De produserer veldig god vin på øya!


BSW, vinter



Da er jeg hjemme igjen med hund og Herren i Huset. Alle tre hadde godt av å komme seg ut, og den som kanskje fryda seg aller mest ved å kunne løpe rundt i fullt firsprang, var vår lille trofaste venn på fire. Ingenting er bedre enn helt uten bånd bare å fare rundt, bykste opp fjellskrenter og sveve ned igjen.
Været ble tåelig bra, lavt, gjennomskinnelig skydekke og noe vind. Sju grader pluss.Turen gikk til Mærrapanna. Navnet skjemmer ingen, heter det. Her stemmer det absolutt.
Vanligvis går vi ikke her langt ut i havgapet vinterstid, men forandringer i klimaet har gjort at det i januar også er mulig å ferdes her på svabergene og nyte horisonten.



Det er fuktig på fjellet, og dermed kan det være glatt er mosen gror. Vi tok på oss skikkelige fjellstøvler. Utfordringen var å ta bilder av fottøyet.
Neste uke byttes støvlene ut med sandaler!


Få båter ute på fjorden. Det var ganske værhardt.


Det skumma godt, og Spot lot ikke anledningen til å ta et skumbad, gå i fra seg! Dette kunne har vært et bilde til forrige ukes utfordring SKUM!


Denne steinen har fått noe annet på seg enn skum, mulig  det er kiselalger, men hvorfor har bare en stein fått belegget?


Og hvorfor ligger det flott plank enkelte steder. Har det vært skipbrudd og trelasta har gått overbord, for så å flyte i land her og der?


 Og hvorfor ligger det gamle treet midt i sundet?


Bølgene viste enorm muskelkraft.


Det var en del på tur i dag, men det hadde vært plass til flere på Mærrapanna som ingen vet hvorfor heter det...


Velkommen til å delta. Lenke innlegget ditt med knappen under. 
You are invited to the Inlinkz link party!
Click here to enter



mandag 20. januar 2020

BSW, vinter, førstkommende søndag




Det er dags igjen for en "felles" tur for oss bloggere - vi går sammen i visshet om at nå er vi flere ute og går på noenlunde samme tid, og vi deler opplevelser og møter vi får underveis, på bloggen i ettertid. Noen har kanskje felles minner mens andre har erfart noe helt ulikt på veien. Det er det som er spennende. Dette knytter oss sammen.
Så sett av førstkommende søndag, den siste i januar, til å ta på dere egna fottøy og kom dere ut. Om det blir to minutter i regnvær rundt kvartalet eller tre timer i skauen, spiller ingen rolle. Det er ikke lengden det kommer an på!
Men vi har jo en utfordring på gang. Alle må ta bilde av fottøyet sitt.

Gleder meg til å ta del i turene deres! I går var det ypperlig turvær. Har vi hell med oss, får vi like fin søndag denne uka også.



søndag 19. januar 2020

SKUM



Ordet SKUM har vært med i utfordringen de to siste åra. Mine bidrag i 1918 og 1919 rettelse: 2018 og 2019, vises over. Jeg husker også at flere hadde en løsning som på norsk betyr skummelt. Hvordan jeg i år kan få en ny vri på bidraget, er en gåte.


Jeg tenkte at dette etternavnet kanskje kunne ha et opphav i naturbeskrivelser som mitt eget etternavn, men klarer ikke finne ut om det er tilfelle eller ikke.
ETYMOLOGI: trolig en germansk rot med grunnbetydning 'dekke, skjule, innhylle'; jf. skjul
Beslektet med norrønt skúmi «skumring», til hvilket også hører norsk skym, skumre, skumring, skummel og skimte (de Vries, F & T, Hellquist).



Skumringstimen ved Glemmen kirke. Og nå viser det seg at skum betyr skummelt på norsk også! Det var nytt for meg.



Og familiens gravsted ligger rett ved inngangen til kirken, der synes noen det er skummelt å gå!

Husk det er Blogger´s Sunday Walk neste søndag. Mer informasjon får dere på bloggen min i morgen. Alle kan delta ;:OD)
Her er Spot på Blogger´s Sunday Walk, vinter, midt i skummet!





lørdag 18. januar 2020

Fifty years ago....



var jeg i mitt syttende år, og mitt favorittband var gått i oppløsning. Fire unge menn, alle under tredve, ville gå hver for seg, og med det var popmusikken brått blitt fattigere.
I går kveld var jeg på den siste av sju konserter til minne om hva disse karene fra Liverpool har gitt oss av musikalsk kreativitet og opplevelse. Hver konsert, Alt fra The Beatles, har tatt for seg én periode, fra den spede begynnelsen i cavern til den siste konserten på taket av Apple studioet.
På slutten av 1969 klarte The Beatles å samles en siste gang for å spille inn albumet«Abbey Road».Vi fikk høre låter fra de mest kjente som «Come Together», «Let It Be», «Here Comes The Sun» og «Get Back» til de mindre kjente. Les mer her.

Jeg husker så godt bestevenninna mi og jeg krangla på vei til folkeskolen om hvilket band som var det beste. Ho holdt med Rolling Stones, jeg Beatles. Vi ble aldri enige! I voksen alder har jeg mer og mer fått sansen for stonesgutta, og jeg sier jatakk begge deler nå, men fremdeles står Beatles for meg som det beste musikalske innslaget i livet mitt.
Jeg kan også godt huske jeg satt på verandaen vår med min lille, blå Bambino platespiller, singlene fint sortert i den grønne platepermen, og spilte så det ljoma ned til gata under, og med en mor på kjøkkenet som ikke skjønte seg på hva slags musikk dette "bråket" var. Det var da jeg bestemte meg for at jeg skulle i hvert fall følge med på musikken og bandene mine barn ville høre på. Ikke ante jeg at ungdommens musikksjangre og antall band ville nå uante høyder innen den tida. Det ble et mål jeg aldri klarte å nå! Mye musikk ble som døgnfluer, og den tilføyde aldri den musikalske verdenen noe nytt slik Beatles hadde gjort det.
Jeg var virkelig tilbake 50 år i går!
Det ble et sammentreff med historisk sus. For jeg skrev nemlig om mine 50 år gamle språk-kunnskaper på meldingssvar til noen kollegaer: 



Den er ikke lenger som den var.... interessen for rettskriving på fransk er nok ikke blitt like godt ivaretatt som interessen for god musikk.



Husker også at vi under et besøk i London i 1978, spaserte over gangfeltet ved Abbey Road. Ble det tatt bilde av det tro? Jeg har det bare på netthinna.

søndag 12. januar 2020

Tiger


For oss nordmenn som har levd en stund, er slagordet "putt en tiger på tanken" velkjent. Ved litt research finner jeg ut at det faktisk er opprinnelig norsk. Oljeselskapet ESSO brukte det i sine kampanjer fra starten av 1900-tallet.


Snart er bensintigeren hundre år. I dette tidsrommet er antall virkelige tigere i verden redusert fra 100 000 til under en tidel, og World Wildlife Fund har erklært tigeren som utrydningstruet art. Essos moderselskap Exxon Mobile støtter arbeidet med å bevare en av dyreverdenens mest fascinerende skapninger. Forhåpentlig vil den ikke overleve bare som en opprinnelig norsk reklamefigur. Kilde
Jeg burde jo ha lagt ved en egen tegning av en tiger, kanskje jeg rekker det før uka er over! Kan jo prøve meg på å "digitalfarvelegge" en lineart fra nettet siden det er den moderne utgaven av male-bok!


Men dere i Sverige har jo også en tiger fra 1903!


I tillegg til Esso-tigeren er Norge i besittelse av verdens Tigerstad. 
TIGERSTADEN er et kallenavn for Oslo som opprinnelig er brukt for å beskrive Oslo som en farlig og ubarmhjertlig storby!
Bruken av Tigerstaden om Oslo kan føres tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Godt mot: 
"Jeg hørte engang om en fest i Spanien
en landsens hest blev sluppen ind i ringen;
dernæst en tiger af sit bur; -
den gik en stund omkring pâ lur,
sâ la' den sig pâ bringen."
Hvem vant tilslut, det ved jeg ej;
ti denne landsens hest er jeg,
og kampen har ej ende; -
men byen, hvor den foregâr,
og dette klap og jubel fâr,
den tør du kanske kenne! -
Bjørnstjerne Bjørnson
Utdrag fra SISTE SANG (Godt mod)
Begrepet brukes i dag som oftest av folk som bor utenbys uten nødvendigvis med den negative referansen det opprinnelig hadde. For mange folk i Oslo selv er begrepet positivt ladet og brukes med stolthet.
En større bronseskulptur av en tiger laget av billedhuggeren Elena Engelsen, gitt av bedriften Eiendomsspar til byens 1000 år jubileum i år 2000, pryder Jernbanetorget foran Oslo sentralstasjon. 
Tigeren er blitt et kjennemerke for Oslo, og besøkene som ankommer byen med tog, stifter umiddelbart bekjentskap med byens tiger.


Lillian fra Sognafaret har lånt meg sitt bilde av Tigeren på Jernbanetorvet siden jeg ikke hadde noe eget, takk snille deg ;:OD)


Og hjem fra jobb har jeg selskap av disse tigerne.Blomsterbutikken har en utstilling av blomster sammen med figurer av trua dyrearter, gaupe, tiger og isbjørn. En frisørsalong har utstilt tre tigre av speilbiter. Det virkelig glitrer lang vei!
Under viser jeg noen skjermbilder og en del bilder fra en barnebok "Tiger til tusen" basert på Henri Rousseaus maleri som mine to sønner elska da de var små. Som lærer i kunsthistorie er jeg svak for slik formidling i barnebøker!

Originalmaleriet: Jungel med jegere, 1907

Samlebilde av tilsvarende malerier av samme kunstner:
Tiger er et dyr jeg virkelig er fascinert av!
Gudinna Durga på tiger


Har dessverre aldri sett tiger i sitt rette element, bare bak lås og slå....
Tigerens år i kinesisk kalender!
Måtte bare avslutte med denne helt nydelige tigeren som WWF viste på sitt fb-innlegg 3. april:


Og til slutt dette trykket jeg kjøpte på en utstilling for mange år siden: