Gojibæra vokser på Bukketorn Lycium Barbarea, en vekst som kommer fra Asia. I århundrer har bæra blitt høyt verdsatt i kinesisk urtemedisin på grunn av sine mange fine egenskaper. De inneholderstore mengder C-vitaminer, jern, antioksydanter og over tjue mineralstoffer. De små bæra minner litt om rosiner eller tranebær. De kan spises ferske eller tørka. Planta trives hvor som helst i haven. Aller helst vil den ha full sol. Fruktene kommer på sensommeren. Planta er vinterherdig helt ned til minus 25 grader.
Tror jeg vil ha den i drivhuset når den vokser til.
Da jeg var i Sør-Frankrike var det massevis til salgs på markedet. De var virkelig blitt populære der i landet!
Gojibær vokser på en eviggrønn busk som finnes i tempererte og subtropiske regioner i Kina, Mongolia og i Himalaya i Tibet. Goji bær blir vanligvis funnet i tørkede tilstander. De ser ut som innskrumpete røde bær og ligner litt på rosiner. Gojibær er blitt brukt i over 6000 år av urtemedisinere i Kina, Tibet og India.
Helsefordeler: Beskytter leveren, forbedrer synet, forbedrer seksuell funksjon og fruktbarhet, styrker skjellettet/benbygningen, øker immunfunksjonen, forbedrer blodsirkulasjonen, fremmer levetiden.
Goji bær er rik på antioksidanter, spesielt karotenoider som beta-karoten og zeaxanthin. En av zeaxanthins viktigste roller er å beskytte netthinnen i øyet ved å absorbere blått lys og fungerer som en antioksidant. Økt inntak av mat som inneholder zeathanthin kan redusere risikoen for å utvikle aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), den ledende årsak til synstap og blindhet hos personer over 65 år. Goji bær har en mild frisk smak, litt søte og litt syrlige, konsistensen kan minne om rosiner. Tradisjonelle kinesiske Goji bær spises rå, brygges til en te, blir lagt i kinesisk supper, eller gjort om til flytende ekstrakter.
Kilde:http://www.urtesenteret.no/index.php?categoryID=425
Goji er flerårig løvfellende plante, 1- 3m høy, med lilla blomster sen vår/tidlig sommer som utvikler seg til fantastiske bær. Det er over 40 varianter av planta.
"Gojibær (Lycium barbarum)
Vokseplass: Busken vokser bra selv i mager jord med solskinn.
Jordsmånn: Foretrekker veldrenert jord med en høy andel sand.
Vanning: Kan trenge vann ved lengre tørkeperioder.
Gjødsling: Den gir fra seg mer ved regelmessig gjødsling, men overlever også i mager jord.
Øvrig info: Riklig med rotskudd. Er en staude. Busken har torner og klarer seg i kystklima."
Vokseplass: Busken vokser bra selv i mager jord med solskinn.
Jordsmånn: Foretrekker veldrenert jord med en høy andel sand.
Vanning: Kan trenge vann ved lengre tørkeperioder.
Gjødsling: Den gir fra seg mer ved regelmessig gjødsling, men overlever også i mager jord.
Øvrig info: Riklig med rotskudd. Er en staude. Busken har torner og klarer seg i kystklima."
Zimtrade
Interessant!
SvarSlettMange fine egenskaper på bærene, og ikke dårlig at buskene tåler så lave temperaturer. Skal jo gå fint å dyrke her da.
Disse bærene skal være veldig sunne, ja!
SvarSlettJeg kjøpte noen tørkede som smakte veldig godt :)
Oj, är plantan så härdig? Här har jag den i fönstret, rädd för att den fryser ute. Kankse jag kan börja härda den. Undrar hur länge man måste vänta på bär, jag har aldrig smakt den..
SvarSlettTakk for info oom Godjibærene!
SvarSlettHar tenkt å plante de i hagen...
Hvor får man kjøpt ferdige gojibær busk?
SvarSlettHei anonym:
SvarSlettJeg kjøpte dem hos Bakker,men de har jo ikke overlevd vinteren i kaldt drivhus, så jeg håper på å få nye siden det er 5 års garanti på planter fra dem.
Jeg har fått andre, nye planter tidligere som viser seg å vokse godt. Det håper jeg på denne gangen også.
Sjokoladeblomsten min ser ikke ut til å komme heller... hvis ikke den nye spira er sjokoladeblomst da....
Jeg har også prøvd å så gojifrø uten hell!
Bogrøntkjeden har også busker i endel av sine hagesenter.
SvarSlett