søndag 8. mai 2011

Båten er klar!

.


En skinnende, strålende båt ligger klar ved brygga til å ta oss med ut på fjorden mange flotte sommerdager, får vi håpe! Siste gnukking og gnikking er unnagjort! Det er ikke verdens festligste  jobb, akkuart. Men det er sånn som med såing. Uten forarbeid, ingen nytelse! Vi hadde med kaffe og kaker fra Café Bakeriet med skogsbær (det er favoritten) for å øke motivasjonen.




Et andepar kom og inspiserte arbeidet. De holder til i båthavna. To andre svarte med flotte fiolette farver fikk jeg dessverre ikke tatt bilde av. Det kommer nok i løpet av sesongen!




Andefruen ville også ha litt mat!
Har dessverre ikke klart å identifisere dem!

Mange av artene viser kjønnsdimorfisme, hvor hannen har en fargerik fjærdrakt, mens hunnen har ei kamuflerende fjærdrakt.

Disse fuglene er tilpassa et liv i vatn ved å ha svømmeføtter og har føttene plassert langt bak på kroppen, noe som fører til en vraltende gange

Dykkender er en gruppe slekter i andefamilien. Tilsvarende samlebetegnelser er gressender og fiskeender. Dykkender ferdes på relativt dypt vann og dykker der etter føden, som hovedsakelig er bløtdyr og andre lavere vanndyr. De ligger dypt på vannet når de svømmer, og de må springe bortover vannflaten før de klarer å lette. Nebbet er bredt som hos gressendene, og bakre tå har bred svømmelapp som hos fiskeendene. De fleste dykkender anlegger en sensommerdrakt fra ca. midten av juli til ut i august eller september (oktober). Sensommerdrakten gir hannen et utseende som mer eller mindre ligner hunnenes. Bortsett fra hos havella anlegges praktdrakten allerede i september–oktober. Dykkendene er utbredt over hele Jorden. Noen hekker ved ferskvann, andre ved saltvann. Følgende dykkandarter hekker i Norge: taffeland, toppand, bergand, ærfugl, praktærfugl, havelle, svartand, sjøorre og kvinand. Sjeldne gjester er rødhodeand, ringand, hvitøyeand, purpurhodeand, brilleærfugl, harlekinand, brilleand og islandsand. Stellerand er vanlig i Øst-Finnmark, men er ikke påvist rugende.
Systematisk tilhører dykkendene stamme Aythyiniog stamme Merginii andefamilien. Merginiomfatter foruten dykkender også fiskendene.
Kilde: Sore norske leksikon
I fjor ble det observert rødhodeand i dammen vår. Den var der et par dager.
.

2 kommentarer:

  1. Uten forarbeid, ingen nytelse! Ja, slik er det med det meste her i livet... Godt at forarbeidet med båten er unnagjort og håper dere får nyte mange fin stunder sammen på sjøen. See U!

    SvarSlett
  2. Herlige ender! Koselige bilder. :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.