Jeg har vært så fascinert av innleggene til dere som har fulgt et tema eller en rød tråd i alle innleggene til ABC at jeg velger å herme litt denne runden. Jeg vil følge opp og forsterke profilen på bloggen min som er vilt og vakkert med tanke på fruktbarhet, blomster, urter, planter - alt som vokser og gror i en mytologisk, kunst -og kulturhistorisk sammenheng illustrert med egne bilder og tegninger eller gamle malerier av mestere og plansjer.
Boklig og litterær informasjon vil jeg hente fra Den herlige Urteboken fra 1628 som jeg har et eksemplar av. Min utgave er riktignok ikke nærmere 400 år gammel, men gammel nok - og det er jo "innmaten" som teller!
Om boka: Boken inneholder råd om hvordan man holder seg frisk, om hvordan planter, urter, sopp og naturen generelt kan bidra til en lettere hverdag, et lysere sinn og gladere liv! Ikke dum lesing med andre ord.
Først ut av urtene er akeleie!
Illustrasjonen er tegna i Flash.
Første side i originalutgaven fra 1628
Fra Urteboka 1628
Cap. 87, Om Aquilegia vugaris
Hun er varm og tørr i første grad. Til å brenne vann av skal det skje når hun står best i blomst av blomstene og toppene.
Hun har disse 11 dyder:
Bland 1 kvintin frø av Akeleie, god Vin og litt Safran. Dette drikkes. Derefter legger man seg ned for at svette. Det fordriver gulsott og åpner en forstoppet lever og milt.
Noen tar Akeleierot i sin munn tidlig om morgenen og tygger henne langsomt. Det tar bort sten i nyrene.
Akeleievann er godt for hjertebesvær og forgiftninger om det drikkes.
Sår vasket med laken av Akeleierot og derefter forbundet, leges og dras sammen. Man koker roten av Akeleie med ferskt kjøtt, så vokser stykkene sammen.
Laken etter roten kokes i Vin til halvparten er innkokt. Vask gamle sår eller skabb med dette, og legg linkluter dyppet i laken på såret.
Drikk 2 skjeer Akeleievann 3 ganger om dagen. Det hjelper dem som har vært lenge syke og derav blitt motløse og maktesløse til å få tilbake sin kraft.
Blir 3 skjeer av hennes vann drukket morgen og aften, er det godt for vemmelse og oppkast.
Drikk 2 eller 3 skjeer av hennes vann morgen og aften. Det er godt for fallesyke.
Drikk 2 lodd av hennes vann 2 ganger om dagen. Det er godt for gulsott.
Drikk 4 skjeer Akeleievann morgen og aften. Det gjør maven bløt og gir god avføring.
Drikk 3 skjeer av hennes vann 2 ganger om dagen. det utdriver forgiftninger.
Ukjent opphav
Visitasjonen malt av Hugo van der Goes i 1478.
Klikk på bildet for mer informasjon.
Flere innlegg på A er hos Petrunia på ABC
Heia!
SvarSlettJah, urter er viktig for helsa!
Har du tegnet urteplanten selv i Flash? Den var kjempefiin!
Ha en god helg :)
Aklejor är underbara
SvarSlettJag har också ett collage på dessa i min blogg.
Jag fick faktiskt en i en korg idag så imorgon får jag väl fota den för den var lite annorlunda både till utseende och färg...
Härliga bilder till en väldigt utförlig och intressant text...
Kramizzzz // Lotta
Jeg elsker akeleier! Mormor hadde så fine i hagen sin. Jeg har en som er fra hennes hage og som jeg har tatt med meg i en potte når jeg flyttet i vinter. Håper den overlever. :)
SvarSlettVacker blomma! Det är intressant med alla växter som har en läkande förmåga. Men det krävs kunskap för att använda växterna på rätt sätt.
SvarSletthttp://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/abc-i-ord-och-bild.html
Morrn.
SvarSlettSnygg uppföljning av dagens/veckans tema.
Flotta bilder, med bra information.
Ha de bra.
Hasse A
Fin besvarelse - og anderledes :) Jeg kender ikke meget til urter, men billederne er flotte.
SvarSlettAt akeleien er nydelig å se på, det har jeg alltid visst, men at den hadde legende virkning, det visste jeg ikke. Dette blir interessant å følge! -Margit-
SvarSlettDet var et dejligt valg til A - tænk at du ejer en bog, der er så gammel! At læse om, hvordan man holder sig frisk, om hvordan planter, urter og naturen generelt kan bidrage til en lettere hverdag og et lysere sind er evigt aktuelt.
SvarSlettRigtig god weekend til dig!
Vilket fint inlägg på dagens tema:)
SvarSlettHa en trevlig helg!
Tak for din kommentar :-)
SvarSlettDet er vildt smukke billeder, men man SKAL IKKE følge rådene i bogen.
Akelejen er giftig.
Følgende er hentet fra Den store danske encyklopædi:
akeleje, Aquilegia, planteslægt i ranunkelfamilien med ca. 50 arter fra tempererede egne på den nordlige halvkugle. Det er flerårige, GIFTIGE urter med fligede blade. De regelmæssige blomster har 5 lange sporer, hvori nektaren produceres. I naturen bestøves de af humlebier og natsværmere med lange tunger, eller af fugle, der kan nå nektaren. Som havestauder er de hårdføre, yndefulde og frodige. Akeleje trives de fleste steder i sol og let skygge og sår sig selv. Almindeligst er den 70 cm høje, langsporede A. coerulea-hybr. og den lidt mindre almindelig akeleje (A. vulgaris), der også vokser vildt i Skandinavien.
Prøv selv at google på akeleje og giftig.
Til Rimkongen:
SvarSlettJeg føyer til en advarsel ang. akeleie i posten min og henviser til din kommentar. Det er dette vi har blogger for: å gi hverandre viktig informasjon! Takk ;:OD)).
Sjøl bruker jeg aldri medisinurtene mine - de er kun en kuriositet i bedet. Derimot er maturtene flittig i bruk! --- og disse er i et eget bed utenfor kjøkkenet---langt fra medisinbedet!
Akeleie har et fint navn synes jeg..
SvarSlettKjekt og spennende at du velger et tema for denne ABC'n runden. Alltid noe nytt å lære, ja!
SvarSlettKlem fra Petunia
Det var da godt at vi fik advarselen med :-) Der er mange plantegifte som i begrænset mængde kan have en positiv virkning, men det er ikke klogt at experimentere uden at have metoderne til medicinske experimenter.
SvarSlettJeg Googlede for at se, hvor slemt det er, men der er ikke nogen præcise oplysninger i Wikipedia og andre steder omtales den blot som en staude, der er nem at holde. Et website med liste over giftige planter forklarer dog at det er alvor:
Akeleje (Aquilega): urt;
Hvad er giftigt: hele planten;
Grad (meget/-/lidt): giftig;
Symptomer: meget lille mængde giver åndenød, hjertebesvær og kramper.
Det lyder jo alvorligt nok, det sidste. Jeg gætter, at den medicinske virkning (sårheling og feber-uddrivelse) har at gøre med at den i småbitte mængder virker som bakterie- eller svampegift. Det er en kendt ting, at man kan få sår til at heles hurtigere, hvis der ikke er infektion - så det er min teori.
Akeleje: Dejligt A-emne :-)
Her har jeg jammen satt "medisinmennene" i sving.
SvarSlettTydelig at temaet interesserer. Jeg vil ikke ha noe liv på samvittigheten, så alle må sjøl ta ansvar med tanke på bruk, virkning og resultater.
Dette er oppskrifter fra 1628 - ikke 2010!
Min fornemmelse var rigtig nok, brugt i MEGET SMÅ DOSER har akeleje haft en gunstig virkning. Blomsten er ikke så giftig som resten. I dag fraråder man al brug af Akeleje og andre arter i den gruppe, fordi roden er ekstremt giftig. Men sjovt nok fraråder man ikke at dyrke den i haver som staude, hvor den villigt spreder sig med frø. Du kan slå op på engelsk wikipedia, jeg har klippet det vigtigste fra artikelen og sat det på min weblogg.
SvarSlettBest å bare se - ikke røre, med andre ord.
SvarSlettVill og vakker er hun i alle fall -
en skjønnhetsdronning, men utseende kan bedra....
Hun er sååååå vakker:-))..... Dansende....
SvarSlettHar hatt den i hagen,men borte ble hun...Vil ha den igjen!
Har jo revebjelle her,og den er hvertfall giftig!!(Hvitveis..liljekonvall..etc.etc..)
Deilig lørdag til deg fra Randi
Akelejen er faktisk en af mine yndlingsblomster, men ikke til indvortes brug da! Du er meget talentfuld med dine flash-tegninger.
SvarSlettSå flott A-innlegg! Dette blir det spennende å følge med på!
SvarSlettAkeleie er vår favoritt blomst
SvarSlettSå nå vet du det;)
Beklager, mitt første innlegg til ABC3 tok så lang tid, men du er herved invitert på en reise eller to
Så flott og lærerikt innlegg. Flott tegning i flash, flink de som får dette til:-)
SvarSlett